Gözden kaçırmayın

 Afyonkarahisar'da Temizlik Etkinliği Afyonkarahisar'da Temizlik Etkinliği

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar, merhum İbrahim Küçükkurt, Ahmet Altıntaş, Ahmet İlaslı ve Yusuf İlgar`ın katkılarıyla hazırlanan "Bir Zamanlar Afyonkarahisar" isimli albüm kitabı yayınlandı. Afyonkarahisar Belediyesi, büyük ilgi gören ve çok kısa sürede tükenen "Fotoğraflarla Dünden Bugüne Afyonkarahisar" albümünün ardından, Afyonkarahisar tarih ve kültür envanterine yeni bir eser daha kazandırdı.
"Bir Zamanlar Afyonkarahisar" adı altında albüm formatında yayınlanan kitap, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar, merhum İbrahim Küçükkurt, Ahmet Altıntaş, Ahmet İlaslı ve Yusuf İlgar`ın katkılarıyla hazırlanarak Afyonkarahisar halkının beğenisine sunuldu.
"Fotoğraflarla Dünden Bugüne Afyonkarahisar" kitabından farklı olarak, sadece geçmiş yıllarda çekişmiş fotoğrafların ve özet bilgilerin yer aldığı kitapta, 1880`li yıllar ile 1970`li yıllar aralığında çekilmiş 700 civarında fotoğraf yer aldı. Kitapta ayrıca, 2. Abdülhamit Han`ın fotoğraf koleksiyonlarında yer alan Afyonkarahisar`a dair 20 farklı fotoğraf ilk kez yayınlandı.
Çekildiği döneme ait kapsamlı bilgiler, gazete haberleri ve reklamlarla zenginleştirilen fotoğraflar, Afyonkarahisar`ın geçmiş tarihini ışık tutacak. ŞEHRİN TARİHİ GELİŞİMİ GÖRÜLEBİLECEK
Kitabın sunuş kısmında, Afyonkarahisar`ın geçmişten günümüze zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ancak yıllardır bu mirası gelecek nesillere aktaracak görsel yönü ağır basan bir kitap eksikliğinin yaşandığına dikkat çekti.
Bu eksikliği giderme noktasında bu eseri hazırladıklarını kaydeden Başkan Çoban, birçoğu bugün yok olan özellikle mimari yapıların tarihi sürecini aktaran bu eserin, içerdiği zengin fotoğraf koleksiyonu bakımından ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.
Fotoğraflarına yer verilen mekânların tarihi geçmişinin de mümkün olduğunca aktarılmaya çalışıldığını belirten Başkan Çoban, bu sayede, kitabı inceleyenlerin büyük bir meraktan kurtulacağını ifade etti.
Yine şehrin tarihi gelişiminin kitapta yer alan fotoğraflardan görülebileceğini kaydeden Başkan Burhanettin Çoban, "Bu çalışmayı başlatan Merkez Valisi Haluk İmga`ya, albümün hazırlanmasında emeği geçen başta Hasan Özpunar olmak üzere, merhum İbrahim Küçükkurt, Ahmet Altıntaş, Ahmet İlaslı, Yusuf İlgar`a, koordinasyonu sağlayan eski Vali Muavinimiz Gökhan Veli Kişioğlu`na ve fotoğraf temininde yardımcı olan başta Afyonkarahisar Belediyesi olmak üzere diğer kişi ve kurumlara teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.
"ESKİ FOTOĞRAFLAR"
Araştırmacı Yazar Hasan Özpunar ise "Eski Fotoğraflar" başlıklı sunuş yazısında şu kitapla ilgili görüşlerini şu şekilde aktardı:
"Onların bir kısmına Afyonkarahisar`dan çok uzakta sahaflarda rastladım. Hani şu büyükşehirlerde eskiye dair kitap, belge, fotoğraf ne varsa satılan dükkânlarda. Kimini vitrinde, kimini çekmecelerde yeni sahiplerini beklerken buldum. Hepsi bir parça bizimdi, öyle ya memleketimden bir kareydi. Benim hatırladığım zamanlar olmasa da büyüklerimizin yaşadığı zamanlara aittiler.
Öyleyse onlara sahip olunmalıydı. Bu düşünce ile ulaşabildiğimi, bulabildiğimi aldıım.Gün geldi bir kare fotoğrafa sahip olabilmek için tozlu depolara girdim, gün geldi özenle yerleştirilmiş, tasnif edilmiş arşivlere daldım. Hep eski Afyon`a, Karahisar`a dair bilinmeyen yeni bir görüntüyü bulabilmekti amacım.
Bulabildiklerimizi kendimize saklamaktansa sizlerle paylaşarak, özlemlerimizi gidermek en güzeliydi. Biz de bunu gerçekleştirelim istedik.
Albümde yer alan fotoğraflarla şehrimizin dününe ait pek çok anısını, yapısını hiç olmazsa hatıralarıyla bugünlere taşımaya çalıştık. En çokta bugün kaybolan her biri mimari anıt değerinde olan tarihi yapılara üzüldük. Ülkemizin yaşadığımız değişimler (kentleşme, göç vs.) elbette ki bize birçok değerimizi unutturmakta.
Bu unuttuğumuz değerlerin bir kısmını (somut) kaydetme dediğimizde aklımıza ilk gelen fotoğraflardır. Elbette ki her fotoğraf sadece onu çeken insanın değil aslında kentinde hatırasını saklamaktadır.
Hatıralar ve hafızalar. Birbiriyle bağlantılı iki sözcük. Hatıraları kayıt altına aldığımız bu fotoğraflarla aynı zamanda hafızamızı da kaydetmiş oluyoruz.
Kitabımızda ilk defa ortaya çıkardığımız Sultan II. Abdülhamid`in dünyaca ünlü Yıldız Albümleri`nde bulunan ilimize ait fotoğraflar ve Alman Arşivleri`nden fotoğraflar var. Tarihi önemi sebebiyle ilk elde sahip olunması gerekliydi ve bunları temin ettik. Bunların yanı sıra kişisel koleksiyonlardan fotoğraflarda albümümüzde yer aldı.
Titiz bir araştırma sonucu ulaştığım bu fotoğrafları değişik konu başlıklarında sınıflandırarak tarihi süreç içerisinde verdim. Bunun yanı sıra konu başlıkları hakkında küçük bilgilerde vermeye gayret ettim, fotoğrafları açıklayıcı metinlerin yanı sıra dönemin gazete haberleri ve reklam afişleriyle zenginleştirmeye çalıştım.
Kitabın sadece bir fotoğraf albümü olarak değil kent tarihi içinde önemli bir kaynak eser olarak görülmesi en büyük arzumuzdur.
Her şey unutulur ama kitaplar asla unutulmaz.
Bu çalışma sırasında yardımlarını esirgemeyen şehrin hafızası olan fakat kitabın hazırlık aşamasında kaybettiğimiz değerli büyüğümüz merhum İbrahim Küçükkurt`a, Ahmet İlaslı, Ahmet Altıntaş, Yusuf İlgar, Muzaffer Uyan, Şerafettin Gerçekçi ve Osman Cavit Turunç`a, teşviklerini gördüğümüz Merkez Valisi Sayın Haluk İmga`ya, çalışmalar için zaman ayırmamızı sağlayan ve özel koleksiyonlardaki fotoğrafların temininde büyük emeği olan Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban`a, değerli kurum yöneticilerine şükran duygularımı ifade etmeden geçemeyeceğim"dedi.