Gözden kaçırmayın

Başkan Şenol asılsız şikayetlere tepki gösterdiBaşkan Şenol asılsız şikayetlere tepki gösterdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından 20 Mart 2014 tarihinde “Coğrafi Bilgi Sistemleri Kampüsü” konulu etkinlik gerçekleştirildi.
ESRI Türkiye tarafından üniversitelerin ilgili her bölümünde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) farkındalığı oluşturmak üzere düzenlenen etkinliğe, ESRI Türkiye Eğitim Sektörü Koordinatörü Fatih Ocak ile birlikte Afyon Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Numarataj Brim Sorumlusu Ömer Gönül konuşmacı olarak katıldı.

AKÜ ANS Kampüsü Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak Afyon Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Numarataj Brim Sorumlusu Ömer Gönül tarafından belediyede coğrafi bilgi sistemleri temelli olarak hazırlanan “Afyon Kent Rehberi” tanıtıldı.
Afyon Belediyesi’nin coğrafi bilgi sistemlerini 2010 yılından bu zamana kullanmaya başladığını anlatan Gönül, belediyenin il merkezindeki tüm binaların uydudan fotoğraflarını çektirerek tüm cadde, sokak ve bina isimlerini güncellediğini söyledi. Belediye olarak coğrafi bilgi sistemleri dâhilinde adeta her binaya bir kimlik verdiklerini anlatan Gönül, gelinen noktada her cadde ve sokak isminin o cadde ve sokaklardaki tüm binaların tüm özelliklerinin bilgisayar ortamına aktarıldığını kaydetti.

Gönül, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Kayıt Sisteminden alınan verilerin kendi bilgileri ile eşleştirildiğini ve gelinen noktada her binanın girişinde barkod içeren numara tabelalarının bulunduğu anlattı. Kentin her noktasında çekilen 30 bin fotoğrafın bir coğrafi bilgi sistemi olan kent rehberine eklendiğini ifade eden Gönül, mükerrer cadde ve sokak isimlerinin de kaldırıldığını söyledi.
Kent rehberi ile adres bulmadan kentte gezilip görülecek yerlerin tarifine ve imar durumu bilgisi alınmasına kadar pek çok hizmetin verilebildiğini ifade eden Gönül, aynı zamanda bu sistem üzerinden şehrin farklı yerlerinden 24 saat kameralarla canlı yayın yaptıklarını da sözlerine ekledi. 
Daha sonra söz alan ESRI Türkiye Eğitim Sektörü Koordinatörü Fatih Ocak, “ESRI, coğrafi bilgi sistemleri konusunda öncü bir yazılım şirketidir ve Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Yönetim Bilgi Sistemleri konusunda da kapsamlı çözümler üreten bir bilgi teknolojisi firmasıdır.
Mekânsal ve mekânsal olmayan verilerin çeşitli yöntemlerle toplanması, belli bir sistematik içerisinde depolanması ve amaca uygun yönetilmesi olarak tanımladığımız coğrafi bilgi sistemlerinde veri toplama yöntemleri çok farklıdır. Derleme, depolama ve dağıtma olmak üzere 3D kuralından meydana gelen yöntemlerden ülkemizde şu anda derleme ve depolama olmak üzere yalnızca 2D kullanılmaktadır.
En kısa zamanda üçüncüyü de faaliyete geçirmeyi hedeflemekteyiz” dedi. Ocak sunumunda; Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Bilelerinden, ESRI Ürün Mimarisinden, Platform olarak ACCGIS, Ak Modüller, Arcscan, CBS Kullanım Alanları ile Kamu ve Özel Sektörde CBS’nin yerinden bahsetti. Etkinlik sonunda Ocak tarafından soruları doğru cevaplayan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.