Gözden kaçırmayın
Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Cengiz Demir’in sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Oruç konuk olarak katıldı.
Programda inme(felç) hastalığı konuşuldu.
“Dünyada en çok özürlülük bırakan hastalık felç hastalığıdır”Yaşam süresinin uzamasıyla felcin daha sık görülmeye başlandığını kaydeden AKÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Oruç, “Yapılan çalışmalarda en sık ölüme yol açan üçüncü hastalıktır.
Dünyada en çok özürlülük bırakan hastalık felç hastalığıdır. Felç aslında bir beyin damar hastalığıdır. Beyin damarında ya kalpten kaynaklı bir pıhtı beyin damarını tıkayabilir. Ya da beyni besleyen büyük atardamarların damar sertliği neticesinde tıkanması ile beyin alanı oksijensiz kalır ve felç oluşur. Felç yaşlılık hastalığıdır.
65 yaş sonrası felcin görülme sıklığı yüzde 10’lara kadar çıkmaktadır. Felç yaşlandıkça görülme sıklığının arttığı bir hastalıktır” diye konuştu.
“Risk faktörleri arasında sigarayı ilk sıradadır”
Bir damarın tıkanmasına neden olabilecek etmenlerin felcin risk faktörleri olduğunu kaydeden Oruç, “Sigara kullanımı çok ciddi bir felç geçirme nedenidir. Risk faktörleri arasında sigarayı ilk sıraya koymak lazım. Hipertansiyon da felç geçirmede en önemli risk faktörlerinden biridir. Biz toplum olarak aşırı miktarda tuz tüketiyoruz.
Bundan kaynaklanan yüksek tansiyon uzun dönemde hastayı felçle karşı karşıya bırakmaktadır. Şeker ve kalp hastalıkları da felç için risk faktörleri arasındadır. Özellikle kalpte ritim problemleri hastaların felç geçirmelerine neden olur. Bunların dışında kolesterol yüksekliği, alkol tüketimi ve obezite de felç geçirmede risk faktörlerindendir” şeklinde bilgi verdi.
“Bazı bitkisel ilaçlar felç geçirmeyi tetikler”
Risk faktörlerinden kaçınmış olmanın felçten korunmak için oldukça önemli olduğunu söyleyen Oruç, “Piyasada satılan bitkisel ilaçların felç geçirmeyi önlediği ya da geçirilen bir felci iyileştirdiğine dair en küçük bir bilimsel veri yoktur.
Hatta bazı bitkisel ilaçların damar tıkanıklığına sebep olarak felç geçirmeyi tetiklediğine yönelik çalışmalardan bahsediliyor. Ayrıca hastanın felç geçirmeye başladığı andan itibaren üç saat içinde mutlaka hastaneye müracaat etmesi kritiktir. Bu süreçte hemen damar açıcı tedaviye başlanmalıdır” dedi.AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap