Gözden kaçırmayın
Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Ayçiçek konuk olarak katıldı. Programda çocukluk çağı işitme kayıpları konuşuldu.
“Kişi işitemez ise konuşamaz”
İnsanlar arası temel iletişimin temelinde dilin olduğunu kaydeden Doç. Dr. Abdullah Ayçiçek, “Konuşmanın da anahtarı işitmedir. Kişi işitemez ise konuşamaz. Temel prensip budur. Çocuktaki dil hafızası, konuşma becerisi ilk 4 yılda çok hızlı olur.
Bunu bir kasete benzetirsek, teybe kaseti koydunuz ve kaydediyorsunuz. Ama unutmamalıdır ki o kasetin bir süresi vardır. O süre dolduğu zaman ne konuşursanız konuşun kaset bunu kaydetmez.
Eğer kaset boşsa düğmeye bastığınızda hiçbir ses duyamazsınız. Bu nedenle çocukluk çağı çok önemlidir. Eğer çocuk ilk 4-5 yıl hiç duymazsa ondan sonra bu çocuk konuşamaz. Daha sonra yapılacak olan müdahalelerinde yeterince faydası olmaz. Bu nedenle çocukluk çağı işitme kayıplarının erken saptanması çok önemlidir.
Bunun dil gelişimi üzerindeki etkisi de çok önemlidir. Dil gelişimiyle çocuğun sosyokültürel gelişimi ve okuldaki başarısı da etkilenir. İşitme dil gelişiminin anahtarıdır” diye konuştu.
“Erken tanı çok önemli”
Çocukluk çağı işitme kayıplarında erken tanının öneminin altını çizen Ayçiçek, “Şu anda Tıp dünyası oldukça ilerledi. Doğuştan hiç duymayan veya duyup da herhangi bir kaza nedeniyle işitmesini tamamen yitiren çocuğa erken tanıyla müdahale edip biyonik kulak denilen cihazı uygularsak normal duyması ve eğitimlerle konuşması sağlanabiliyor. Bu çocuklarımız eğitimlerini tamamlayıp meslek sahibi oluyorlar” dedi.
“Çocuk doğduktan birkaç gün sonra işitme taraması mutlaka yapılmalıdır”
Anne ve babaları çocukluk dönemi işitme kayıplarında dikkatli olmaları yönünde uyaran Ayçiçek,”Çocuk doğduktan birkaç gün sonra işitme taraması mutlaka yapılmalıdır. Ebeveynler bunun mutlaka yapılmasını talep etmelidir” diye bilgi verdi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap