Gözden kaçırmayın
Özel Fuar Hastanesi'nde Diyabetik Retinopati TedavisiGün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Übeyt İnan konuk olarak katıldı. Programda şeker hastalığına bağlı oluşan göz hastalıkları konuşuldu.
“Diyabet genel olarak damarların daha çok olduğu organları daha fazla etkiler”
Diyabet (şeker) hastalığının metabolik bir hastalık olduğunu kaydeden AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Übeyt İnan, “Diyabet, özellikle beslenme alışkanlığı, yaşam stili ve genetik faktörlerle iç içe bir hastalıktır. Diyabet yüzyılımızın hastalığıdır.
Yapılan araştırmalar diyabetin her geçen gün daha da arttığını göstermektedir. Ülkemizde de sık görülmektedir. Diyabet genel olarak damarların daha çok olduğu organları daha fazla etkiler. Örneğin böbrek diyabetten etkilenir ve hastayı böbrek yetmezliğine kadar götürür.
Bu hastalık gözü de etkiler. Gözün arkasında retina dediğimiz bir tabaka vardır. Retina tabakası ince damarlar yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle de diyabet hastalığında bu bölge bir hedef haline gelir. Bu tabaka görmeyi sağlayan tabaka olduğu için, tabakanın tutulumunda görme etkilenir. Körlüğe kadar giden değişik şiddet ve evrelerde retinopati dediğimiz bir hastalık ortaya çıkar” diye bilgi verdi.
“Tip 1’de tanı konduktan yaklaşık 10 yıl sonra yüzde 50 oranında retinopati gelişir”
Hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabette göz tutulumunun ortaya çıktığını belirten İnan, “30 yaşından önce tanısı konmuş diyabet hastalığına Tip 1 denir. Tip 1’de tanı konduktan yaklaşık 10 yıl sonra yüzde 50 oranında retinopati gelişir.
30 yılda da yüzde 80–90 civarında retinopati gelişir. Tip 1’de göz tutulumu genelde diyabetli çocuklarda ergenlik çağından sonra olur” dedi.
Yayın sonrası bir süre Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile de görü İnan, Gün FM’e yayınlarında başarılar diledi. Akar, ise konuğuna teşekkür etti.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap