Gözden kaçırmayın
Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Gün FM’de AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Toktaş konuk olarak katıldı.
Programda yaşlılarda kireçlenme ve kıkırdak kaybı konuşuldu.
“Bu hastalık genelde yaş ilerledikçe görülür”
Halk arasında kireçlenme olarak bilinen kıkırdak kaybı hastalığının kemiğin ve eklemin iltihabı olduğunu kaydeden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Toktaş, “İltihap denilince akla bir mikrobik iltihap gelmesin.
Herhangi bir enfeksiyon durumu söz konusu değildir. Sadece vücudun senelerdir biriken yüklerine karşılık vücudun oluşturduğu mikropsuz bir iltihap durumudur. Önce kıkırdakta bozulma ve yumuşamayla, ardından incelmeyle kendini gösterir.
Süre ilerledikçe kıkırdağın kaybı ile bu hastalık karşımıza çıkar. Bu hastalık genelde yaş ilerledikçe görülür. Bir anlamda yaşlılık hastalığıdır. Özellikle kadınlarda daha fazla görülür. Bu hastalığın sebebi uzun süre eklemlere yüklenilmesidir.
Bu şikâyetle başvuran hastaların çoğu obez hastalardır. Yani aşırı kilolu kişilerdir. Kilonun fazla olması eklemlerdeki bozulma ve harabiyeti hızlandırır” şeklinde konuştu.“Hastalığın erken dönemlerinde hastalar istirahattayken ağrı yoktur”
Bu hastalıkta temel şikâyetin ağrı olduğunu belirten Toktaş, “Ağrı eklemin derininde hissedilir. Noktasal değil, eklemin tümündedir. Baskıcı bir ağrıdır. Hastalığın erken dönemlerinde hastalar istirahattayken ağrı yoktur. Sadece hareket ederken ağrı vardır. Özellikle hareketin ilk başlangıcında ağrı çok fazladır.
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ağrı istirahatta da görülebilir. Hastalarımızın bir diğer şikâyeti ise tutukluktur. Genelde ilk adım atma veya oturduğu yerden kalkma esnasında bir tutukluk görülür.
Bu tutukluk ağrıya da eşlik edebilir” diye değerlendirmede bulundu.Dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap