Gözden kaçırmayın
Emirdağ Belediyesi Vergi Borçlarını SıfırladıSağlık Bakanlığının Nüfus Planlamalarına göre Afyonkarahisar dâhiline yeni Eczanelerin açılabileceğini belirten Eczacılar Odası Şube Başkanı Melih Köken, Nisan ayında yürürlüğe giren kanun maddelerinden oldukça memnun olduklarını söyledi.
Türkiye’de artık 3 bin 500 kişiye bir Eczane düşeceğinin altını çizen Köken, “Yeni Mezun Eczacılar artık bir yıl Stajer olarak çalışacak” dedi.
Afyonkarahisar Eczacılar Odası Şube Başkanı Melih Köken, Yeni Eczacılık Kanunu Yenigün Gazetesine değerlendirdi. 2012 yılı 17 Mayıs’ta Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) 6197 sayılı kanununda değişiklik yapıldığını söyleyen Köken, şöyle konuştu; “Değişen 6197 sayılı kanun bu yıl nisan ayının başında yürürlüğe girdi.
Yayınlan bu yönetmelikte ikinci eczacılık ve yardımcı eczacılık kavramları yer aldı. İkinci eczacılık, belli bir ciro veya reçete âdeti esas alınarak, reçete ve ciro bedellerine göre eczanelerde birden fazla eczacının çalışması zorunluluğu getirilmiştir.
Yardımcı eczacılık ise, 2013 yılından itibaren Eczacılık Fakültelerine başlayan öğrenciler mezun olduktan sonra en az bir yıl yardımcı eczacı olarak çalışacaklar. Bu sayede Eczacılık işleyişini kavrayacaklar. Yani bir bakıma da stajyer olacaklar. Bu bir yılı doldurduktan sonra daha sonra kendisi eczane açabilecek” dedi.
“3 Bin 500 Kişiye Bir Eczane Düşecek, halen 14 eczane bulunan Bolvadin`e yeni eczane açılamayacak”
Yeni Kanuna göre, nüfusa bağlı eczane sınırlaması getirildiğini söyleyen Melih Köken, “Bu yönetmeliğin en önemli bir tanesi de nüfus bazındaki düzenlemedir. Artık 3 bin 500 kişiye bir eczane düşecek. Bu şekilde eczanelere getirilen sınırlama gerçekten çok güzel oldu biz Eczaneler Odaları olarak çok memnun olduk.
Bunun yanında da mevcut eczaneler bir defaya mahsus olarak, bulundukları ilçe dışına, Türkiye’nin neresi olursa olsun çıkabilecekler. Yani Afyon’dan memnun olmayan bir eczacı Adana’ya gidebilecek. Bu 3 bin 500 nüfus sınırlamasıyla ülke genelinde hemojen bir hizmet olacak.
Vatandaşa sunulan hizmet daha geniş olacak. Bu nüfus planlamasını ise Sağlık Bakanlığı kendisi belirleyecek. Yılda iki kez nüfusa göre eczane açılabilecek il, ilçe ve beldeler belirlenecek.
Ve sadece belirlenen bu bölgelere eczaneler açılabilecek” dedi. Bu kanunun yasalaşması ile birlikte 32 bin nüfusu olmasına rağmen halihazırda 14 eczanesi bulunan Bolvadin`e yeni eczane açılamayacak.
“Biz Bu Kanunun Çıkmasını Yıllardır Bekliyorduk”
Sağlık Bakanlığının nüfus orantılı çizelgesine istinaden isteyen yeni mezun eczacılar ile nakil hakkı bitmiş eski eczacıların hizmet puanları esas alınarak o bölgelere yeni eczaneler açabileceklerini ifade eden Melih Köken, “Özellikle Doğu illerinde 10 bin insana bir eczane düşüyor. Batı illerinde bazı yerlerde bin kişiye bir eczane düşüyor.
Bu gibi nedenlerden dolayı Sağlık Bakanlığı güzel bir çalışma yapacak. Eskiden bulunan eczaneler isterlerse mevcut yerlerinde kalmaya devam edecekler. Yeni eczane açacaklar bakanlığın verilerini iyi bir şekilde incelemeleri gerekecek.
Türk Eczacılar Odaları yıllardan beri bu sistemi istiyorduk. Bu isteklerimizin de bu döneme gelmesinden oldukça memnunuz. Yönetmelikte bulunan bu maddeler eczanelerin hizmet kalitesini arttırmaya yönelik maddelerdir” dedi.
“İlçelere ve Beldelere Yeni Eczaneler Açılabilir”
Afyonkarahisar’ın da münferit belli noktalarında da yeni eczaneler açılabileceğinin altını çizen Melih Köken, “Afyon merkezde bakanlığın tespit edeceği nüfus sayımlarına göre yeni eczanelerin açılıp açılmayacağı şuan için belli değil. Bakanlığın yapacağı çalışmaları bekleyen onlarca eczacı arkadaşımız var.
Ama ilçe merkezlerinde ve beldelerde yeni eczanelerin açılabileceğini düşünüyorum. Yani bu kanun da ilk kez eczacılığın, eczacının ve eczanenin tanımı yapılmıştır. Düzenlemede ilk kez eczacının "sağlık meslek mensubu" olduğunun açık bir şekilde yer almaktadır. Eczacının görev ve yetkisi belirtilmiştir.
Ayrıca Köken, eczanelerin mutlaka cadde ve sokak üzerinde açılacağını sözlerine ekledi.
“İnternetten satış yasak”
Eczanelerde yalnızca hekim, diş hekimi, veteriner hekim ve ziraat mühendisi tarafından yazılan reçetelerin kabul edileceğini belirten Melih Köken, “E-reçeteler dışında, internet, faks, telefon, kurye, komisyoncu ve benzeri yollarla eczanelere gelen reçeteler kabul edilmeyecek.
Eczacılar, kendilerine reçete gönderilmesi için her ne şekilde olursa olsun kurumlar, hekimler, diğer sağlık kurum ve kuruluşları veya üçüncü şahıslarla açık veya gizli iş birliği yapamayacak, simsar, kurye elemanı ve benzeri yönlendirici personel bulunduramayacak, reçete toplama veya yönlendirme yapamayacak, bu yollarla gelen reçeteleri kabul edemeyecek.
İlaçlar, bitkisel tıbbi ürünler, tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satılamayacak, eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamayacak.
Eczanelerden zehirli ve müessir maddelerle ilaçların toptan satışı yapılamayacak, eczaneler ihalelere giremeyecek. Eczaneler arası ilaç takası toptan satış sayılmayacak ancak ilaç takası sadece aynı il içerisinde faaliyet gösteren eczaneler arasında yapılabilecek” dedi.
Yorumlar
Yorum Yap