Gözden kaçırmayın
Afyondan iki öğrenci daha kutuplara gidiyorAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarımı ve Grafk Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, Basım Sanayi Eğitim Vakfı (BASEV) ile Marmara Üniversitesi tarafından ortaklaşa İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası BASEV Kongresi”nde “Matbaacılık Etiği Perspektifinde Mükemmel İş, Tatminsiz Müşteri” konulu bir konferans verdi.
Ultra RPM Yönetim Kurulu Başkanı Paul McMillan, Williams Lea CEEMA Operasyon Direktörü Brian Dorkings, Doğan Media International Başkanı Nuri Çolakoğlu, Doğan Burda Dergi Yayıncılık İcra Kurulu Başkanı Mehmet Y. Yılmaz, Sabancı Holding CEO’su Hazım Kantarcı, Merkez Bankası Geçmiş Dönem Başkanı Gazi Erçel, Aselsan ve Ata Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Tulga ile birlikte Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu da
AKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, davetli konuşmacı olarak çağrıldığı BASEV Kongresi’nde yaptığı konuşmada basın ve basım sektöründeki deneyimlerini aktararak meslek etiği konusunda şunları söyledi:
“Etik, iyi yönetimin temelidir. İş hayatındaki davranışları yönlendiren standartların tümüne meslek etiği denilir. Meslek etiği, insanların belirli bir işi yürütürken ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini belirler. Diğer mesleklerde olduğu gibi matbaacılık mesleğinde de geçerli olan temel etik ilkeler vardır. Bu ilkelerin başlıcaları, görevini doğruluk ve dürüstlükle yerine getirmek, yasallık ve meşruluk sınırları içinde hareket etmek, yeterli bilgi ve deneyime sahip bulunmak, her yönden güvenilir olmak şeklinde ifade edilebilir.”
İş ve meslek hayatında mükemmelciliğin aşırı titiz davranmak, ahlâki olgunluğa erişmeyi amaç edinmek ve kusursuz olma yolunda aşırı çaba göstermek anlamına geldiğini kaydeden Doç. Dr. Nakilcioğlu, basım sektöründe firmaların geleceğinin kaliteye yatırım yapmaya bağlı olduğunu belirtti. Konuşmasında müşteri tatmini üzerinde de duran Doç. Dr. Nakilcioğlu, kişisel ya da kurumsal anlamda ihtiyaçların tam olarak karşılanması halinde müşteri şikâyetlerinin en aza indirilebileceğini vurguladı.
Nakilcioğlu sözlerini şöyle tamamladı:
“Başta basın ve yayın faaliyetleri olmak üzere tüm meslek dallarında geçerli olmak üzere kendi tarihimizden alacağımız çok güzel örnekler vardır. Anadolu’da üretim ve ticaret ilişkilerine yüzyıllar boyunca yön vermiş olan Ahilik ilkeleri günümüzde incelenip değerlendirilmeli ve çağın gereklerine göre yeniden yorumlanmalıdır.
Günlük dile girmiş olan ‘pabucun dama atılması’ deyiminin, niteliksiz mal üreten esnafı meslekten ihraç etme anlamına geldiği hep hatırlanmalıdır. Hangi meslekte olursa olsun, başarılı yöneticiler, söyledikleri gibi davranırlar; her işte daima tutarlıdırlar; çalışanlara yol göstericidirler; strateji sahibidirler; insanları motive edicidirler; kimseyi incitmezler ve kimseden incinmezler; kendilerine güven duyarlar ve çevrelerine güven verirler.”
Uluslararası BASEV Kongresi’nin ikinci günü yapılan panelde de oturum başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu’na BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Tolan tarafından “Türkiye Matbaacılık Tarihi” kitabı hediye edildi ve teşekkür plaketi verildi. Ayrıca uluslararası kongrenin konu alındığı “Basım Dünyası” dergisinin son sayısının kapağında da Nakilcioğlu’nun resmi yer aldı.
Yorumlar
Yorum Yap