Gözden kaçırmayın
Mısırlıoğlu evi yanan vatandaşı ziyaret ettiAfyonkarahisar İl Genel Meclis Üyesi Emirdağ Temsilcisi Recep Çelik, Afyonkarahisar İGM birleşiminde kapanan belediyelerle ilgili ilginç tespitlere yer verdi.
Kapanan belediyelere ait malların muhtarlıklara bırakılması gerektiğini dile getirdi.
İşte o konuşma;" Sayın Başkanım,Sayın Meclis Üyeleri,Sayın Daire Müdürlerim.Değerli Basın Mensupları;
Hepinizi Saygı ile selamlıyorum.Ben Emirdağ il genel Meclisi Üyesi Recep ÇELİK. Emirdağ İlçesine Bağlı Kapanan Aşağıpiribeyli Belediyesinin Eski Belediye Başkanıyım.23 yıl aynı belediyede yazı işleri müdürlüğü ve 5 yılda belediye başkanlığı yapmış bir arkadaşınız olarak İl genel meclisimizin gündemini fazlaca meşgul eden ve bundan sonrada meşgul edeceği görülen kapanan belediyeler konusunda konuşmak istiyorum.
06.12.2012 Tarih ve 6360 Sayılı yasa ile kapatılan ve Türkiyede iki ayrı idari sistemin oluşmasına,yani 30 adet büyükşehirde köy oluşumlarının tamamen kaldırılmasına rağmen kalan 51 ilde ise nüfusu azalan belediyeleri kapatmak suretiyle köy sayısını artıran, fakat tamamen yasa koyucunun taktirinde olan bizce tartışılması bir netice değiştiremeyecek olan bir yasanın bizi getirdiği nokta budur.
Önemli Olan ve Bu meclise düşen görev afyonun bütün köylerine ve belediyesi kapatılarak köye dönüştürülen bu yerleşim birimlerine en verimli ve kaliteli hizmetlerin nasıl yapılacağı konusudur,ve bizlerin en önemli görevidir.
Fakat Burada Kapanan belediyelerle ilgili dile getirilen söylemler Sorunların nasıl çözüleceği konusundan uzaklaşarak bu belediyelerin 40 MİLYON borcu olduğu ve artık borçların yönetilemeyecek boyuta geldiği bu belediyelerin hizmet üretemediği,faydalı olamadığı maaş bile ödeyemediği gibi söylemlerle Sorunların yönetiminden öte algı yönetimi yoluna gidilmektedir.
Bu Söylemlerle Belediyesi kapanan vatandaşlar iyiki belediyemiz kapatılmış demek noktasına getirilmek istenilmekte ve Siz Sayın Meclis üyeleri üzerindede Bu belediyelerden İl Özel İdaresine devredilen mal varlıklarının bir an önce satılarak borçlarının ödenilmesi algısı oluşturulmak istenilmektedir.Kapatılan 10 Adet Belediyeye ait Akaryakıt istasyonunun satılması veya kiraya verilmesi konusunun gündeme gelmiş olmasıda bu işin başlangıcıdır.
Afyonkarahisar’da kapatılarak köye dönüştürülen 47 adet belediyenin 40 MİLYON Borcu olduğu bir realite olabilir.Ancak Bu belediyelere ait bütün mal varlıkları,Alacakları ve Personeli borçları ile birlikte 6360 Sayılı Yasanın geçici 2.maddesinin 2.fıkrasına göre il özel idaresine devredilmiştir.
Ayrıca Geçici 2.Maddenin 3.fıkrası ilede Bu Belediyeler için İller Bankasından yaşayan kişi sayısına uygun olarak gönderilecek payların 5 yıl süre İl Özel İdaresine gönderileceği belirtilmiştir.Bu Paylardanda ‰40 tan fazla kesinti yapılmayacağı geçici 4.madde ile belirtilmiştir.
Kapanan 47 adet belediyemizin 2013 nüfusu 57.818 olup Her ay ortalama 1.734.000 TL,Yıllık 20.814.000 TL ve 5 yılda 104.072.000 TL Sadece İller Bankasından İl Özel idaresine para aktarılacaktır.
Başlı başına bu paranın bile bu belediyelerin 2 yılda borcunu ödeyeceği görülmekte iken; bu beldelerin öz sermayesi ile yapılan akaryakıt istasyonu gibi kazanımların,Henüz belediye olmadan var olan ve Belediye kurulduğunda belediyeye devredilen gayrimenkullerinin,gelir getirecek mülklerin ve O Beldeden toplanan vergi paraları,su paraları ile alınan taşıtların satılmaması ve aksine hak sahibine yani bu malın gerçek sahibi beldeliğini kaybeden köy muhtarlıklarına devredilmesi gerektiğine inanıyor ve Hepinize Saygılar Sunuyorum dedi.
Yorumlar
Yorum Yap