Gözden kaçırmayın
Öğrencilere tarih bilinci aşılandıİstanbul, Kuşadası ve İzmir başta olmak üzere ülkeye 2,2 milyon turist geldi.
Türkiye limanları, geçen yıl her biri belediye büyüklüğünde nüfusa sahip dev gemilerden inen 2,2 milyon turisti ağırladı. Dünya kruvaziyer turizm pastasından yüzde 10`luk pay almayı başaran Türkiye, bölgesindeki savaşlara rağmen liman kapasitelerini artırarak Doğu Akdeniz`in yıldız destinasyonu olmaya çalışıyor.
Ülke genelindeki liman kentlerinden turizm temsilcilerinin dünya çapında ortak tanıtım yapmak amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Kruvaziyer Platformu`na başkanlık eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye`nin kruvaziyer turizmin önemini geç fark ettiğini ifade etti.
Gelişmiş ülkelerde insanların tatillerini gemi turlarında geçirmeyi daha çok tercih etmeye başladığını, 2013-2016 dönemi için 67 bin yatak kapasiteli 22 yeni gemi siparişi verildiğini anlatan Demirtaş, bu yatırımın toplam bedelinin ise 11 milyar avroyu bulduğunu kaydetti.
Kruvaziyerde en gözde destinasyonların Karayipler ve Batı Avrupa limanları olduğunu ancak kruvaziyer şirketlerinin Doğu Akdeniz`deki limanlarla da yakından ilgilenmeye başladığını anlatan Demirtaş, "Türkiye son dönemde kruvaziyer gemilerin uğrak rotaları arasına girmeyi başardı. Kuşadası, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye limanlarına bin 600`e yakın dev gemi yanaştı.
Bu gemilerden inen 2,2 milyon yolcu, turizme hareketlilik getirdi. Bu rakamlarla dünya kruvaziyer pastasından yüzde 10`luk pay aldık. Ülkemize gelen turistler oldukça memnun ayrılıyor. Örneğin İzmir Limanı iki yıldır Avrupa`nın En İyi Kruvaziyer Destinasyonu seçildi" dedi.
Türkiye`de kruvaziyer gemilerin yanaşabileceği toplam 26 liman ve iskele bulunduğunu, yeni rotaların belirlenmesi halinde Türkiye`nin bu alanda hızla ilerleyebileceğini ifade eden Demirtaş, İskenderun`dan Trabzon`a kadar tüm kentlerin bu konuda planlar yaptığını anlattı.
Kruvaziyer turizmin istikrarlı ülkeleri tercih ettiğini, küçük bir siyasi dalgalanmada dahi dev gemilerin rotalarını alternatif limanlara kaydırdığını anlatan Demirtaş, "Kruvaziyer şirketleri, yeni destinasyonlar arıyor. Yılın her döneminde turistlere ev sahipliği yapabilecek iklime ve güzelliklere sahip olan coğrafyamız bu konuda en iddialı destinasyon.
Ancak Suriye ve Ukrayna`daki savaşlar bizi de olumsuz etkiliyor. Örneğin Alanya, Antalya ve Mersin gibi limanlarımız, kruvaziyer turizm için çok uygun olsa da bu rotayı tamamlayacak limanlarda savaş var. Karadeniz`de de yeni destinasyonlar oluşturmak istiyoruz. Ancak orada da Odessa karıştı" dedi.
Türkiye`nin pastadaki payını artırmak için yeni kruvaziyer limanlarını devreye almak üzere harekete geçtiğini, İstanbul`da özel sektör tarafından yapılan limanın ardından yenilerinin yapımının tartışıldığını anlatan Demirtaş, önceki yıllarda ihaleye çıkan ancak tek şirketin katılımı nedeniyle iptal edilen İzmir Yolcu Limanı ihalesinin yakın dönemde yenilenmesinin beklendiğini kaydetti.
Özelleştirme İdaresi`nin bu konuda çalıştığını dile getiren Demirtaş, "İzmir`de yapılacak bu limanın da yetersiz kalacağı hesaplanarak ek kapasiteye yanıt vermek için parmak iskelelerin yapılması gerekiyor. İzmir`e kruvaziyer gemilerle yılda 500 bin civarında turist geliyor. Bu liman yetişseydi 1 milyonu bulurdu" dedi.
BARSELONA TEK BAŞINA TÜRKİYE`Yİ GERİDE BIRAKIYOR
Türkiye, Akdeniz destinasyonlarında İspanya, İtalya ve Yunanistan`ın ardından 4`üncü sırada yer almasına rağmen dev gemilerin en çok uğradığı ilk 10 liman arasında Türk limanları bulunmuyor.
Batı Akdeniz ülkelerini yılda 18 milyon kruvaziyer yolcusu ziyaret ediyor, bu rakam Doğu Akdeniz`de 2,8 milyonda kalıyor. Türkiye, yılda 2,2 milyon turisti ağırlasa da İspanya`nın Barselona limanı tek başına 2,6 milyon turistle Türkiye`ye geride bırakıyor.
Dünya denizlerinde dolaşan 500 bin yatak kapasitesi 297 kruvaziyerden 131`i Akdeniz limanlarında çalışıyor. Doluluk oranları yüzde 90 olan gemiler ortalama 8 milyar dolarlık turizm hareketi yaratıyor.
Türkiye`ye gelen 2,2 milyon kruvaziyer yolcusunun 600 milyon avroluk harcama yaptığı tahmin ediliyor.
Yorumlar
Yorum Yap