Gözden kaçırmayın
Akatizi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Afyonkarahisar’da yaşayan ve Tüberküloz Menenjit hastalığı nedeniyle 1996 yılında felç geçiren 42 yaşındaki İlyas Can, hastaneden aldığı yüzde 92 oranında özürlü raporu ve aynı raporda ’ağır özürlü’ ibaresi olmasına rağmen SGK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı tarafından malulen emekli edilmediğini iddia etti.
Afyonkarahisar’da yaşayan ve Tüberküloz Menenjit hastalığı nedeniyle 1996 yılında felç geçiren 42 yaşındaki İlyas Can, hastaneden aldığı yüzde 92 oranında özürlü raporu olmasına rağmen, yine aynı raporda ’ağır özürlü’ ibaresi olmasına rağmen SGK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı tarafından malulen emekli olamadığını söyledi.
10 yıldır Tüberküloz Menenjit hastası olduğunu belirten Can, yaptığı açıklamada, "1996 yılında felç geçirdim. Felç geçirmeden önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Uzman Çavuş olarak görev yaptım daha sonra ayrıldıktan sonra geçirmiş olduğum Tüberküloz Menenjit hastalığı nedeniyle felç geçirdiğim için malulen emekli olmak için yaptığım başvurular olumuz sonuçlandı” dedi.
İlyas Can, evli olduğu, eşi ve 4 çocuğu ile birlikte evde 700 lira ile yaşamaya çalıştıklarını, TOKİ’den aldıkları ev için aylık 250 lira kira ödediklerini ve muhtaç duruma düştüklerini ifade etti. Can, şöyle konuştu: "Tüberküloz Menenjit hastalığı nedeniyle 1996 yılında felç geçirdiğini ve buna bağlı olarak birçok kez ameliyat olduğunu 1996 yılından bu zamana kadar hastalık nedeniyle çalışmıyorum.
4 tane çocuğum var. Şu an çok mağdur durumdayız. Devlet hastanesinden yüzde 92 raporum var. Fakat malulen emekli olamıyorum. Yüzde 60 olan insanlar olabiliyor. Bu yüzden emekli olamıyorum. Afyonkarahisar Belediyesi bana bir tane akülü araba verdi. Hiçbir şey yapamıyorum. Oturduğum ev taksitini, elektriği, su borcunu Sosyal Hizmetlerden 700 TL bakım parası alıyoruz onunla ödüyorum” şeklinde konuştu.
SGK İl Müdürlüğünden gelen raporda ise (3750 günü tamamlamamıza rağmen emekli etmiyorlar. Dosyanızın tetkikinde bölge sağlık kurulunun 26.12.2013 tarihli 17398200 sayılı emirleri gereği 5510 sayılı kanunun 25. Maddesinin 1 fıkrasına göre çalışma gücünün en az 160’ını kaybettiği anlaşılmış ise çalışmaya başladığı iş yeri maluliyetinin gerektirecek düzeydeki bu hastalığı ile girdiği tespit edildiğinden söz konusu maddenin 2. Fıkrasına göre mallülük aylığından yararlanamayacağına karar verilmiştir.
3600 gün pirim ödeme gün sayı ve 4B hizmetinizden sonra 1260 gün bulunması halinde çalışmakta olduğunuz iş yerinden ayrılarak müdürlüğümüze yazılı müracaatınız halinde dosyanız yaşlılık aylığı yönünden incelenecektir)Ahmet Uçmak
Yorumlar
Yorum Yap