Gözden kaçırmayın

Uymayanlara büyük ceza varUymayanlara büyük ceza var

Küresel ısınma etsikiyle yaşanan kuraklık buğday üretimini vurdu.Buğday rekoltesindeki düşüşe karşılık, nüfus, turist ve göçmen sayısındaki artışlara bağlı tüketimde patlama bekleniyor. Ulusal Hububat Konseyi`nin 2013-2014 üretim yılına ilişkin buğday değerlendirmesi raporuna göre, meteorolojik kuraklık kaynaklı buğday üretiminin yetersizliğine dikkat çekilerek, Türkiye`ye gelen göçmenler, yurt dışına yapılan yardımlar ve komşu ülkelerden gelen talebin artışına vurgu yapıldı. 
REKOLTEDE YILLIK DÜŞÜŞ YÜZDE 21.1
Raporda, uzun yıllar ortalaması olarak 20.0 milyon Ton olan buğday üretiminin, yüzde 13.3 düşüşle 17 milyon 348 bin tona düşeceği tahmin edildiği belirtildi.
Raporda yer alan verilere göre, Türkiye`nin 2013 yılı buğday üretimi rekor düzeyde olmak üzere 22.0 milyon ton olarak gerçekleşti. Rekoltenin 2014 yılında Konsey`in öngördüğü düzeylere inmesi durumunda, düşüş oranı yüzde 21.1`i bulacak.
Böylece, 2013 yılında buğdayın 820 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) katkısı yaklaşık 16.5 milyar dolar ile yüzde 2.0`yi buldu. Buğday rekoltesinde meydana gelecek yüzde 21.1 düzeyinde bir gerileme, bu katkıyı 2013 değerleriyle yüzde 1.6 düzeyine düşürecek. 
GÖÇMEN, TURİST VE NÜFUS ARTIŞI
Raporda, buğday ekim alanlarında sınır değerlere ulaşıldığı vurgulanarak, bununla beraber kurak yıllarda üretim yetersizliğinin yaşanadığı belirtilerek, buğdaya yapılan desteklerin bölgesel farklılıklar göz önünde bulundurularak artırılması önerildi. 
Konsey raporunda, Türkiye`de buğday tüketim projeksiyonlarının 75 milyonluk nüfusa göre yapıldığı için fiyatların yükseldiği belirtilerek, bunun yerine, turizm, göçler ve komşu ülke talepleri göz önüne alınarak, 85-90 milyonluk nüfusa göre yapılacak bir projeksiyon ile daha gerçekçi fiyatlara ulaşılabileceği vurgulandı. 
OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI
Raporda, 10 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının, giderek azalarak 7.7 milyon hektar civarına düştüğü, buna rağmen gerek yeni çeşitlerin ıslahı gerekse yetiştirme tekniklerindeki gelişmelerle ekim nöbeti ilkelerine uyulması gibi nedenler ile birim alan veriminin giderek arttığına dikkat çekildi.
Raporda, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde meteorolojik kuraklığın yanında kışlık hububat için tarımsal kuraklığın da oluştuğu, bu alanlarda kuraklığın yanında soğuk havanın zararının da dikkat çekici boyuttalara ulaştığı ifade edildi. Ayrıca, Karadeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi`nde de iç geçit kısımlarında tarımsal kuraklık görüldüğü belirtildi.