Gözden kaçırmayın
Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Sigarayı bırakmak isteyenler, sigarayı bırakanlar.Bugün 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü.
Dünya Sağlık Örgütü, tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak, artan sigara tüketimine dikkat çekmek ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek amacıyla her yıl 31 Mayıs gününü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlamaktadır.
Sigara fiziksel, ruhsal ve sosyal zararları ile bireye, hastalıklar nedeniyle topluma, ekonomiye ve ülke kalkınmasına olumsuz etkileri olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara konusunda bilinmesi gereken bazı gerçekler;
• Tütün zehirli bir bitkidir ve ister elde ister fabrikada işlensin, bu zararlı etkilerinden kurtulamamaktadır.
• Sigara dumanında 2000’ i zehir, 4000’ in üzerinde kimyasal madde bulunmaktadır.
• Sigaradaki en tehlikeli maddeler nikotin, karbon monoksit ve katrandır. Karbon monoksit, arabanın egzoz gazının aynısıdır. Kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltır.
Nikotin, kokain ve morfin kadar bağımlılık yapar. Kan basıncını (tansiyon) ve kalp hızını artırır. Karbon monoksit ile birlikte koroner arter hastalığı ve beyin damar hastalığına yol açar. Katran, kanserojen (kanser yapıcı) olup, bronşlarda birikerek, akciğer kanseri, amfizem ve kronik bronşit yapar.
• Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlerinkine göre 15 ila 25 kat fazladır.
• Her 8 saniyede bir kişi sigaradan ölmektedir. Halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesi sigara kullanımı nedeniyle olmaktadır.
• Yılda 5,4 milyon kişi, sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları sebebiyle ölmektedir. 2020 yılında her üç erişkinden birinin ölümü sigaradan olacaktır.
• Ülkemizde de, her 6 dakikada 1 kişi, günde 275 kişi, yılda ise en az 100.000 kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. 100.000 kişi ne anlama geliyor diye sorulacak olursa; her gün bir uçak düşüyor ve 300 kişiye yakın insan ölüyor veya her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kimse sağ kalmıyor demektir.
Pasif içicilik; Sigara içmediği halde kişinin tütün dumanına ve içindeki zehirli kimyasallara maruz kalmasını anlatan bir terimdir.
Ev içinde sigara içiliyorsa;
• Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta,
• Bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta,
• Ani bebek ölümü riski 2,5 kat artmakta,
• Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta,
• Çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta,
• Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artmakta,
• Eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır.
Bu kadar zararı olan sigarayı bırakmak için bir çok sebebiniz vardır. Sigarayı bıraktığınızda;
Akciğer kanseri, amfizem, bronşit ve kalp krizi riskiniz azalır.
1 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır.
15 yıl sonra kalp krizi riski, hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir. Bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.
Nefesimiz sigara kokmaz.
Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekelere veda edersiniz.
Elbise ve mobilyalarınızdaki sigara yanıklarından kurtulursunuz.
İradenizin gücünü kanıtlamış olursunuz.
Sigara Bırakma Poliklinikleri;
Tütün Bağımlılarına yönelik ilaçla, ilaçsız veya her iki usulle de yapılan, bilimsel kanıta dayalı ve Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen tedavi ve eğitim yöntemlerinin uygulandığı, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde faaliyet gösteren birimlerdir.
Yorumlar
Yorum Yap