Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'ın hedefi 1 Milyar ABD DolarıAfyonkarahisar'ın hedefi 1 Milyar ABD Doları

Mayıs ayındaki yağışlı hava, haziran ayının başında da etkili oldu. Ancak çiftçi yine mutsuz.
Afyonkarahisar’ın en büyük tarım köylerinden olan Anıtkaya’da ki çiftçiler, ‘Geçen yılın aynı döneminde 1 metre 30 cm olan ekinlerimiz bu yıl 30 cm’de kaldı. Devletimizden borçlarımızı ertelemesini bekliyoruz’ diyerek dert yandılar. 
Yağışlı geçen havalar çiftçilerin yüzünü yine güldüremedi. Çiftçiler, geç gelen yağmurların ekinler üzerinde çok az bir etkisinin olduğunu, ancak geçen yıla oranla zararlarının yüzde 40 ila 60 oranında değiştiğini ifade ettiler. 100 bin dekarlık ekili tarım arazisiyle Afyonkarahisar’ın en büyük tarım köylerinden olan Anıtkaya’da ki çiftçiler, şu günlerde kara kara düşünüyor. Hasat döneminden sonra çok sayıda borç ödemek zorunda olduklarını belirten çiftçiler, bu yılki verimliliğin düşük olduğunu, bu yüzden borçlarını ödemekte zorluk çekeceklerini, borçların ertelenmesi durumunda rahatlayacaklarını belirttiler. 
VERİMLİLİK 4 TONDAN 200 KİLOYA KADAR DÜŞTÜ
Köy Muhtarı Mehmet Soylu, önceki yıl 4 dönümlük bir ekili alandan yaklaşık 4 tonluk bir verim elde edildiğini, bu yıl ise aynı alandan sadece 200 kilo gramlık verim elde edildiğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden gelen ekiplerin köydeki ekinler üzerinde bir çalışma yaptığını söyleyen Soylu, ‘Ekinlerimizde ki hasar yüzde 60 oranındadır’ dedi. Soylu, şöyle konuştu; “Geçmiş günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün görevlendirmiş olduğu personelle köyümüzde bir çalışma yaptık. Bu çalışma neticesinde arazimizdeki ekili olan ekinin yüzde 60’ının hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu kayıtlarda mevcut şu anda.
20 cm’lik arpa hasat döneminde aşağı yukarı 10 cm’den de aşağı düşer bu. Bu ekinin şu an için 1 metre 30 cm olması lazımdı. Şu an bulunduğumuz arazi sertifikalı tohum kullanan ve nadas olan bir arazidir. Şu an için burada dönüm başına 80 demir kiloya vurduğumuzda aşağı yukarı 1 ton 100 kilo verim elde edilmesi lazımdı. Şimdi ise 200 kilo ya gelir ya gelmez.
Şimdi vatandaşımız bu 200 kiloluk ekini hayvanına mı yedirecek, yoksa bunu satıp mazot borcunu mu ödeyecek? Bu ekinden tohum elde edemeyiz bu yüzden devletimizden sertifikalı tohum desteği istiyoruz.” 
“KÖYLÜ ZARAR EDERSE ŞEHİRLİDE ZARAR EDER”
Üreten köylünün girdi maliyetlerinin yükselmesi neticesinde kent merkezinde yaşayan vatandaşlarında bundan yana olumsuz etkileneceğini söyleyen Soylu, “Yem, saman ucuzlayabilir bunlara bir çare bulunması lazım.
Geçen ki yıllarda bu araziden 4 römork saman gelirdi şimdi 1 römork gelmez. Köylü vatandaş hayvanına bu ekini yediremezse bu sefer yem fiyatları yükselecek. Yem yükseldiğinde et ve süt piyasası yükselecek. Üretici ve tüketici arasında büyük sıkıntı yaşanacak. Onun için gereken desteğin yapılmasını bekliyoruz. Burada ailelerde mağdur olacak. Buradaki ailenin mağdur olması demek şehir merkezinde yaşayan asgari ücretlinin de mağdur olması demektir” 
“ÇOK BORCUMUZ VAR”
Köyde çiftçilik yapan Rafet Azbay isimli bir vatandaş, çiftçilerin genelinin büyük bir borç altına girdiğini, bu borçların devlet tarafından biraz daha ertelenmesi gerektiğini vurguladı. Verimliliğin düşmesinden yana da yakınan Azbay, şöyle konuştu; “Yağışlar aslında bizi memnun etmedi.
Çünkü biz daha önceki zamanlarda yağış bekliyorduk. Daha önce yağış olmuş olsaydı, bu hasat biraz daha büyük olacaktı. Bizim verim alabilmemiz için ekim-kasım aylarının karlı gitmesi gerek, birde nisan aylarında hasat için yağışın gelmesi lazım. Nisan ayıda maalesef bu sene kurak geçti.
Şimdi mevsimler istediğimiz gibi gitmiş olsaydı, benim bu tarlam 4 dönümlük bir tarla. Dönüm başına 1 ton, toplamda ise 4 ton verim almam lazımdı. Şimdi bu şartlarda 4 dönümden bir tonluk verimi zor alırız.
Bu yüzden külliyen zarar ettik bu sene. Bu sebepten ötürü borçların ertelenmesini istiyoruz. Tarım krediye, bankaya ve ÇKS’den kredi kullandık. Buralara borcumuz var. Bu borçlarımız ertelenirse bizler biraz daha rahatlarız. Devletimiz bize nasıl bir çözüm bulur bilmiyorum.” 
“VERİM YÜZDE 60 DÜŞTÜ”
Köyde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan Ayhan Öztürk isimli bir vatandaş ise, bu yılki verimliliğin geçen yıla oranla yüzde 60 oranında azaldığını söyledi. Öztürk, “Ben hem çiftçilik yapıyorum hem de hayvancılıkla uğraşıyorum. Yağışlardan yana olumsuz etkilendik. Bundan ötürü borçların ertelenmesini ve bundan sonrada devletimizden sertifikalı tohum istiyoruz.
Sertifikalı tohum olmadığı vakit verim daha fazla düşüyor. Bunların hepsini birden bizlerin alma gücümüz yok. Geçen yıla oranla bu seneki verimimiz yüzde 60 daha az olacak gibi görünüyor. Bu durum hem bizi hem de tüketiciyi olumsuz etkileyecek. Tüketici bugün için 60 kuruşa aldığı ekmeği 1 liraya almaya başlayacak. Üretici yani bizler yem almaya gittiğimiz vakit 40 liralık yem 60 lira olacak. Borçlarımızı zamanında ödeyemeyeceğiz, bu yüzden faiz işleyecek.
Verim olmadığı için borçlarımızı da ödeyemeyeceğiz. Bizler çoluk çocuğumuzun rızkını buradan sağlıyoruz. Hayvancılık alanında da süt ve buzağı destekleri hala hesabımıza yatmadı bu yönden hayvancılık alanında da sıkıntılıyız. Bizler maliyetimizi zor karşılayacağız, bu yüzden borçların ertelenmesini ve tohum desteğinin verilmesini istiyoruz. Bizler ektiğimizi kaldırıp satacağız, biraz hayvanlarımız için ayıracağız birazda tohum için bırakacağız” şeklinde konuştu. 
“EKİNİN BOYU 30 CM’DE KALDI”

Remzi Azbay isimli bir başka çiftçi ise, ekinlerin boyunun 30 cm’de kaldığını ifade etti. Bu yılki hasat döneminin bundan yana sıkıntılı geçeceğini söyleyen Azbay, “Bu sene kış aylarımız pek yağışlı geçmedi. Nisan ve mayıs aylarında da beklediğimiz yağışları alamadık. Sonradan yağışlar geldi ama ekinlerimiz istenilen boyuta ulaşamadı. Geçtiğimiz yıl bu vakitler bu ekinlerin boyu bir metre 20 cm civarındaydı.
Şimdi ise sadece 30 cm kadar boyları var. Bu ekinin 20 santimetresini biçilir kalanı ise ne saman olur, nede bir başka bir şey. Hiçbir şey çıkmaz.
Bu yüzden bu yıl hasat döneminde biçerdöverler noktasında sıkıntı yaşayacağız. Burada çiftçi olarak bizler mağduruz. Devletimizden yardım talep ediyoruz. Borçların ertelenmesini istiyoruz” dedi.