Gözden kaçırmayın
Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu ve proje ekibi tarafından, AKÜ Yapı Malzemesi Laboratuvarında geliştirilen yöntemle mantolama yapılmış binalarda, levhanın yapışma dayanımı ve sıva kalınlığı ölçümleri gibi kalite kontrolü yerinde gerçekleştiriliyor.
Mantolama malzemeleri üzerine yapılan çalışmalar, TÜBİTAK ve AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından iki projeyle desteklenmektedir.
Ayrıca bire bir duvar ölçüleri ile mantolama yapılmış duvarların ısı yalıtımı değerleri de laboratuvarda ölçülebilmekte; konuyla ilgili Doç. Dr. Uygunoğlu’nun danışmanlığında yüksek lisans ve lisans tezleri yapılmaktadır.
Binalarda özellikle kış aylarında duvarlardan oluşan ısı kayıplarını en aza indirmek için dış cephelere mantolama yapıldığını, yaz aylarının gelmesiyle birlikte diğer inşaat işleri gibi mantolamanın da hız kazandığına dikkat çeken Doç. Dr. Uygunoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ülkemizde 2014 yılının ilk yarısı itibariyle henüz binaların yaklaşık ‰15′inde mantolama işlemi gerçekleştirilmiştir. Dış cephelerde izolasyon amacıyla kullanılan malzemelerin başında gri-EPS (karbonlu), beyaz EPS ve XPS gibi izolasyon levhaları ile nadiren de olsa taş yünü kullanımına rastlanmaktadır.
EPS ve XPS yalıtım levhaları sağladığı ısı yalıtımı gibi avantajı yanında, yangın gibi yüksek sıcaklık etkisi altında oldukça çabuk deforme olmaları ile dezavantaja sahiptirler.
Afyon Kocatepe Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği, Yapı Malzemesi Laboratuarında farklı sıva kalınlıkları ile kaplı dış cephe EPS, XPS ve taş yünü gibi mantolama malzemeleri üzerinde yangın deneyleri gerçekleştirilmiş ve ilginç bulgulara rastlanmıştır.
Sıvalı kaplamalara sıvanın dışından 30 dakika boyunca çakmaktaki alev kadar olan 2 cm yüksekliğinde aleve maruz bırakıldıktan sonra sıva arkasındaki kaplamaların yanarak deforme oldukları gözlendi.
Sıva arkasında oluşan yanma yüksekliği ise yaklaşık 18 cm olarak belirlendi. Bunun diğer bir anlamı da, olası bir yangın durumunda pencere veya kapı boşluklarından dışarıya 1 metre alev yüksekliği olması durumunda sıva arkasında yaklaşık 9 metre yüksekliğe kadar yalıtım levhası yanacak ve sıvanın arkası boşalacaktır.
Sıvayı tutan yalıtım levhası yandığında ise sıvalar aşağıya düşmeye başlayacaktır. Yanma miktarları karşılaştırıldığında gri, beyaz EPS ile XPS arasında önemli bir fark olmadığı gözlendi. Dekoratif sıva ile toplam 3 mm sıva kalınlığı bulunan taş yününde ise herhangi bir yanma olmadığı görüldü.
Yani bahsedilen yalıtım levhaları arasında yangın açısından en dayanıklı malzeme şu an itibariyle taş yünleridir. Taş yünün zayıf yanı ise suya karşı çok iyi yalıtılmayı gerektirmesidir.”
Mantolama yaptıracak olan yapı sahiplerinin veya yöneticilerin uygulayıcı firma seçiminde dikkatli davranmaları, referans istemeleri ve hatta mümkünse sözleşme yaparak kendilerini resmi olarak güvence altına almalarını tavsiye eden Doç. Dr. Uygunoğlu, “Afyonkarahisar dâhil pek çok ilde maalesef birçok kötü sonuçla karşılaşılmaktadır.
Levhaların bina duvarlarına boşluksuz bir şekilde yerleştirilmesine, derz aralarının kapatılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yalıtım levhasından beklenen performans alınamayacak, ısı kayıpları devam edecektir.
Halkımızın konuyla ilgili olarak hem malzeme seçiminde hem de uygulayıcı tercihinde bilinçli olması gerekmektedir” diye konuştu.
Yorumlar
Yorum Yap