Gözden kaçırmayın

İşlenmiş et ürünleri üzerine istişareler yapıldıİşlenmiş et ürünleri üzerine istişareler yapıldı

Müslümanlar için kutsal kabul edilen Ramazan ayında insanları, oruç tutmaları için sahur vakti davul sesi ile uyandıran Ramazan davulcuları geçmişten günümüze gelen adetlerden bir tanesidir.
Zira bir zamanlar her evde saat bulunmazdı ve davul sesi saat alarmı vazifesi görürdü. Vaktiyle ihtiyaca binaen değişik alternatifler düşünülmüş.
Bizim çocukluğumuzda yüksek bir yerden top atılırdı, o topun atılmasını iftar vakti kapılarda kuş gibi beklerdik. Bazı şehirlerde tüm şehrin duyacağı şekilde boru çalardı.

Tüm insanlar ezanla birlikte o boru sesini de duymadan oruç açmazdı. Top ve boru iftarda ve sahurda oruçluya hem hizmet hem de heyecan verirdi. Davulcular da bu hizmetin bir parçasıydılar.
Eskiden evler tek katlıydı, davulcular mahalleyi tanırdı ve davulcuların bazılarının penceresinin önünde serenatlar yapması Ramazan`a ayrı bir keyif katardı.
Zaman içinde top ve boru geleneği kaldırıldı. Benim fikrimce İyi de oldu, ihtiyaçlar zamana göre ayarlanmalı.
Top ve boru geleneği gibi Ramazan davulları da eskiden ihtiyaç karşılayan bir kurumken bugün için böyle bir ihtiyaçtan söz edemeyiz.
Günümüze baktığımızda, her oda saatlerle süslü, neredeyse her evde birden fazla telefon var. Günümüzde hızına yetişemediğimiz, adını bilemediğimiz nice alet hepsi birer kalk borusu gibi çalışmakta.

Ben altmış yaşımı devirmiş bir bayan olarak hiç davulla sahura kalktığımı hatırlamam.
Zira davulcu çoğu zaman sahurdan birkaç saat önce geçer, yerine göre zaman kıymetli, yerine göre uyku. Bayanlar sofrayı hazır etseler bile evde oruç tutacak kişileri yarım saatten önce kaldıramazlar.
Hal böyleyken, koşar adım davul çalan davulcular kime hizmet ediyor? Bana kalırsa yaşlıları, hastaları, bebekleri rahatsız etmekten başka bir işe yaramıyorlar.
 
Günümüzde şehirlerde 40-50 dairelik apartmanlar var. Davulcu bu apartmanlara girdiğinde birkaç saatte çıkmıyor, iftar saatinde sahurdaki gibi tımbırdatıp geçmiyor, dakikalarca davul çalıp para talep ediyorlar.
işin daha da vahim tarafı bunu Ramazan süresince bir kez yapmıyorlar. Genellikle bu olay, mübarek günde her hafta tekrarlanıyor.
 
Şimdiki davulcuların işi Ramazan boyunca bahşiş toplamak. Birileri çıkıp Ramazan davulu kalksın dese bir yaygara kopuyor. Toplasın belediyeler davulcuları, parkta bahçede bir yerlerde birkaç gün vurdursun davulları, versin bahşişleri, o zaman yaygara kopmaz millet de bir ay boyunca mübarek günde rahatsız olmaz.Rabia Barış