Gözden kaçırmayın
Bu gün 19 milyon öğrenci yarı yıl tatiline adım atacakMEB ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmesine ilişkin tebliğe göre; 2014-2015 eğitim-öğretim yılında özel okula devam edecek 250 bin öğrenciye eğitim-öğretim desteği verilecek.
Buna göre; okul öncesi kurumlarına gidecek öğrencilere 2 bin 500, özel ilkokullara gidecek öğrencilere 3 bin TL, özel ortaokul ve liselere gideceklere de yıllık 3 bin 500 TL ödeme yapılacağı açıklandı.
Türkiye’de devlet okullarının hal-i pür mealini bilmeyen yoktur. Devlet okulları kendi yağlarıyla kavrulan, ihtiyaçlarını kendi imkânları ölçüsünde karşılamaya çalışan okullardır.
Devlet okulları ödeneksizlik nedeniyle inim inim inlemektedir. Devlet kendi idaresindeki okullara yeterli ödenek vermediği için bazı okullarımız elektrik, su, doğalgaz borcunu ödeyememektedir.
Camı kırık olan, badanası yapılamayan, kırtasiye masrafları karşılanamayan, sobayla, tezekle ısınan, tadilat masraflarını karşılayamayan, laboratuvarı, kütüphanesi hatta bilgisayarları olmayan, güvenliği sağlanamayan okullarımız çok sayıdadır.
Okullarda derslik ve öğretmen açığı had safhadadır. Birleştirilmiş sınıf uygulaması devam etmektedir. Özellikle Büyükşehirler ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sınıf mevcudu 70 kişiye kadar çıkmaktadır.
Okullarımızda personel yetersizliği bulunmaktadır. Öyle ki bazı okullarda hizmetli personel yoktur. Bu okullarda temizlik sağlıklı bir şekilde yapılamadığından, okullar mikrop yuvasına dönmüştür. Öğrenciler ile öğretmenler hijyenik olmayan koşullarda eğitim-öğretim yapmaktadır.
Öte yandan böylesine zor durumda olan devlet okullarında bağış alan okul müdürleri hakkında soruşturmalar açılmaktadır. Peki soruyoruz: Devlet ödenek vermiyorsa, okulların en temel ihtiyaçlarını bile karşılamıyorsa, okul idarecileri ne yapacak?
Cebinden harcama yapan o kadar çok okul idarecisi var ki… Nedense devlet tüm bunları görmüyor ama iş özel okullara gelince, onlara gözü kapalı teşvik veriyor.
İşte devlet okulları tüm bu sorunlarla boğuşurken, devletin özel okullarda okuyan 250 bin öğrenciye 3 bin 500 TL’ye kadar destek verecek olması vahim bir hatadır ve kabul edilemezdir.
Devlet neden önce imkânsızlıklar içinde kıvranan kendi okullarına destek vermeyi düşünmemektedir?
Özel okullarda okumayı teşvik etmek uğruna kendi okullarına üvey evlat muamelesi yapan bir devlet olur mu?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevi özelleştirmeyi teşvik etmek midir yoksa devlet okullarının koşullarını iyileştirmek, devlet okullarında okuyan öğrencilere daha kaliteli, nitelikli bir eğitim-öğretim vermek midir?
Özel okulların fiyatları göz önüne alındığında, özel okullarda orta gelir grubuna ait çok az sayıda ailenin çocuğu eğitim-öğretim görmektedir.
Onlar da çocuklarını özel okula göndermek için neredeyse varını, yoğunu ortaya koymaktadır. Alt gelir grubunda olan aileler ise zaten hiçbir şekilde çocuklarını özel okula gönderememektedir.
Aylık ortalama 1.500-2.000 TL ücret alan bir ailenin çocuğunu fiyatı yıllık ortalama 15 bin-20 bin TL’yi bulan özel okullara göndermesi zaten mümkün değildir.
Dolayısıyla herhangi bir ek gelir kaynağı yoksa ya da çevresinden destek almıyorsa orta gelir grubunda olan bir aile, bırakın çocuğunu özel okula göndermeyi, özel okulun kıyısına, köşesine bile yaklaşamaz.
Hal böyleyken; yapılan düzenleme orta ve alt gelir grubuna değil, ekonomik durumu iyi olan, zengin olan ailelerin bütçesine fayda sağlayacaktır.
Tüm bunlar üst üste konulduğunda, devletin, çocuğunu özel okula gönderen bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda orta gelir düzeyine sahip aileye sahip çıkması bir anlam ifade etmeyecektir.
Üstelik özel okul fiyatlarının yıllık ortalama 15 bin-20 bin TL olduğu düşünüldüğünde, devletin yapacağı katkı çok düşük düzeyde kalmaktadır.
Orta gelir grubuna sahip bir ailenin çocuğunu özel okula gönderebilmesi için cebinden ortalama 16 bin 500 TL-17 bin TL çıkacaktır. Bu ücreti bugün hangi işçi, hangi memur karşılayabilir?
Ailelerin özel okula göndereceği iki çocuğu varsa, cebinden çıkacak para bu kez yıllık ortalama 34 bin TL olacaktır. Bu minvalde, orta gelir grubundaki aileler evinin temel ihtiyaçlarını, çocuklarının masrafını zar zor karşılarken, onların çocuklarını özel okula göndereceklerini düşünmek ham hayaldir.
Şunu da belirtmeliyiz ki; Türkiye’de ataması yapılmayan tam 350 bin öğretmen, 400 bin İİBF mezunu vardır. Maliye Bakanlığı ve Hükümet eğitime katkı sağlamayı yürekten istiyorsa, bunu özel okullar üzerinden değil, ataması yapılmayan öğretmenler ve işsiz gezen gençler üzerinden yapmalıdır.
Özel okullara öğrenci başına verilecek teşvik ile ataması yapılmayan birçok öğretmen ve İİBF’liye istihdam yaratılabilir.
Yorumlar
Yorum Yap