Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Gün FM’de yayınlanan Güne Merhaba programında Faruk Bangir’in konuğu Zafer Haftası kutlama törenlerine katılmak üzere ilimizde bulunan Emekli Eğitimci, Araştırmacı ve Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz oldu.

“Bu yıl da Kocatepe Zafer yürüyüşüne katıldım”

Programda konuşan Kaçmaz, Balkanlarda, Çanakkale’de ve Dumlupınar’da savaşmış, yaşadığı dönemde dünyanın en yaşlı Gazisi ve son beş savaş kahramanlarından olan Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu olduğunu kaydederek, “Babam Balkan, Çanakkale ve İstiklal Savaşlarına katılmıştır.
Çanakkale’de savaşırken yaralanıp Gazi olmuştur. Kendisine 30 Ağustos 1922’de Zafer Tepe’de büyük başarı gösterdiği için Atatürk tarafından İstiklal Madalyası verilir. Babam, 1994 yılında 110 yaşında vefat etti.
Babamın Çanakkale 57. Alay Şehitliğinde heykeli bulunuyor. Bu yıl da Kocatepe Zafer yürüyüşüne katıldım. Bu yıl katılımın daha yüksek olduğunu gözlemledim. Bu beni memnun etti. Ben katılımın daha da fazla olmasını isterim.
Talebeler, izciler, halkın her kesimi katılmalı. Bu sene beş generalle birlikte yürüdüm. Hep birlikte zirveye ulaştık. Kurtuluş Savaşı, Türk, Kürt, Alevi, Çerkez, Yörük, Türkmen, Arap, Laz omuz omuza vererek kazandığımız bir ölüm kalım savaşıdır.
Vatan duygusunu beyninde, millet sevgisini yüreğinde taşıyarak bu ülkenin her köşesinden koşan dedelerimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Afyon Kocatepe’de, Dumlupınar’da destan yazmışlardır” diye konuştu.


“Burada Dumlupınar, Kocatepe ruhuyla yürümek lazım”

Afyon’un tarihimiz açıcından çok önemli bir il olduğunu söyleyen Kaçmaz, “Cumhuriyetimizin temeli burada atılmıştır. Afyon’un tarihi yönünün tanıtımında yerel yöneticilere önemli görevler düşüyor. Ben 78 yaşındayım.
Hiç yorulmadan zafer yürüyüşünü tamamladım. Burada Dumlupınar, Kocatepe ruhuyla yürümek lazım. Her sene katılımın daha da artacağını düşünüyorum.
Yeni Valimizle tanıştım. Kendisinin başarılı bir yönetici olduğunu gördüm. Zaman içinde Kocatepe, en az Çanakkale kadar tanınır olacak ve katılım daha da artacaktır” şeklinde değerlendirmede bulundu. 
“Babam Atatürk’e Bursa’da evrak götürmüştür”

Babası merhum Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın her Cuma akşamı Kuran-ı Kerim okuyup şehit arkadaşlarına dua ettiğini anlatan Turgut Kaçmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam Kocatepe’de, Zafer Tepe’de savaşmıştır. Zafer Tepe’de bir Yunan Yüzbaşısını saf dışı ederek, ondan tabancasını almıştır.
Bu tabancayı açtığım sergilerde katılımcılara gösteriyorum. Babam savaşlarda Atatürk’ü gördüğünü anlatırdı. Kurtuluş Savaşı bittiği zaman tüm ordular Bursa’da toplanmıştır. Babam Atatürk’e Bursa’da evrak götürmüştür.
Yaklaşık yarım saat aynı odada kalıp görüşmüşlerdir. Son nefesine kadar Atatürk’e nasıl selam verdiğini, ne konuştuklarını aynı duygu ve heyecanıyla anlatırdı.
Babam vatanını, milletini, bayrağını, Mustafa Kemal Atatürk’ü sözde değil özde sevenlerdendi. Babam Atatürk’le karşılaştığında Atatürk kendisine, ‘Bu savaşları ben kazanmadım.
Senin gibi Mehmetçikler tel örgüleri kanlarıyla, canlarıyla keserek, süngü savaşlarına katılarak bu vatanı kurtardılar’ demiştir. Babam Atatürk olmasa bu savaşlar kazanılmazdı derdi” 
Türkiye’yi karış karış dolaşarak sergiler açtığını anlatan Kaçmaz, “18 Mart’larda daha çok Doğu illerinde oluyorum. Oralarda öğrencilerle buluşuyorum.
Çanakkale’yi, Atatürk’ü anlatıyorum. Batman’da bir kız öğrenci bana bu savaşları senin deden, benim dedem kazanmadı. Hepimizin dedesi kazandı. Bugün savaş olursa saçımı kestirir, erkek olur, ben de savaşırım dedi. İhtiyacımız olan ruh bu” diye konuştu. 
Kaçmaz, babasına dair hatıralarını anlatırken zaman zaman duygulanarak gözyaşlarına hâkim olmadı. Kaçmaz’ın katıldığı yayın kahramanlık türküleri ve marşların yayınlanmasıyla son buldu.