Gözden kaçırmayın
Emniyetten uyuşturucu operasyonu“Çocuklarda göz muayenesi yeni doğan döneminden başlayarak yapılmalıdır”
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Reşat Duman konuk olarak katıldı.
Programda çocuklarda göz muayenesinin önemi konuşuldu.
“Her çocuk için 3 yaşına kadar mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır”
Gözlük ihtiyacı, şaşılık, katarakt, göz tansiyonu, göz kapağı şekil bozuklukları, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göz tümörleri ve benzeri her türlü göz hastalığının yeni doğan bebeklerde de görülebileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Reşat Duman, “Çocuklarda göz muayenesi yeni doğan döneminden başlayarak yapılmalıdır.
İlk muayene yeni doğan odasında deneyimli bir hemşire veya çocuk doktoru tarafından yapılır. Daha sonra ki muayeneler altıncı ve on sekizinci aylarda çocuk doktoru tarafından genel göz muayenesi olarak yapılmalıdır.
Bu dönem içinde ebeveynler göz kayması, kapak düşüklüğü, sık göz kırpma, gözleri ovuşturma gibi normal dışı bir bulgu gördüklerinde hemen göz doktoruna başvurmalıdırlar.
Ailede bilinen bir göz hastalığı varsa bunun erken dönemde izleme alınması gerekir. Gözler tamamen normal görünümünde olsa bile her çocuk 3 yaşına kadar mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır.
Genellikle tek gözde ortaya çıkan göz tembellikleri muayene edilmedikçe bulgu vermezler ve saptanamazlar. Daha sonra 5 yaşında ve okula başlarken muayeneler tekrarlanır” diye bilgi verdi.
“Bebeğin mutlaka muayenesi gerekiyorsa bu, narkozla da yapılabilir”
Yeni doğan bebeğin muayenesinin erişkin muayenesine göre bazı zorluklar taşıdığını kaydeden Duman, “Ancak, bebeğin mutlaka muayenesi gerekiyorsa bu, narkozla da yapılabilir.
Fakat narkoz için birinci koşul, bebeğin narkoz almasına engel bir sağlık probleminin mevcut olmamasıdır. Bu nedenle önce çocuk hastalıkları uzmanı ile konsültasyon yapılarak, narkoza engel bir durumun olup olmadığı öğrenilir.
Deneyimli bir anestezi uzmanının varlığında bebeklerin uyutulmasının korkulacak hiçbir yanı yoktur” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“En sık düzeltilmemiş kırma kusurları ve şaşılık görülür”
Çocuklarda en çok görülen göz bozukluklarının düzeltilmemiş kırma kusurları ve şaşılık olduğu bilgisini veren Duman, “Kayan gözün görmeyi öğrenebilmesi için şaşılığın çocukken ve en erken yaşta gözlükle veya ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.
Şaşılık düzeltilse bile tembellik için kapatma tedavisi uygulanır. 9-10 yaşına kadar tedavi edilmeyen, görme bozuklukları sonucu gelişen tembelliğin ileri yaşlarda tedavisi mümkün olmaz” dedi.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap