Gözden kaçırmayın
Yenidoğan Yoğun Bakım Nedir?“Ellerini yıka, sağlığı yakala”
Gün FM’de yayınlanan ve AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nurhak Sara konuk olarak katıldı.
Programda 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla el yıkamanın önemi konuşuldu.
“Ellerimiz gün boyunca kirlenir”
El yıkamanın öneminin son yıllarda daha iyi fark edildiğini kaydeden AKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nurhak Sara, “Birçok hastalığın bulaşmasını sadece el yıkayarak engelleyebiliriz. Bu nedenle el yıkamak çok önemli. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü 2008 yılından bu yana özellikle çocuklara yönelik olarak başladı ve devam ediyor.
Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran organımızdır.
El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysaki hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Ellerimiz gün boyunca kirlenir.
Bazı bakteriler, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız” diye bilgi verdi.
“El temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekmektedir”
El hijyeninde amacın kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Sara, “Eller sadece su ile yıkandığında, mekanik etki ile görünür kir uzaklaştırılmakta ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır.
Bu nedenle, el temizliğinde su ile birlikte sabun kullanılması gerekmektedir. Normal katı el sabunları ve sıvı sabunlar, meydana getirdikleri etkiler bakımından farklı olmamakla birlikte, katı sabunlar bulunduruldukları ortamlardan ve kullanan kişilerin kullanımdan sonra genellikle sabunları temizlemeden yerine koymalarından dolayı, kirlilik kaynağı olabilmektedir.
Bu nedenle, özellikle toplu yaşanan yerlerde el temizliğinde sıvı sabunların kullanımı tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
“Doğru el yıkama tekniği ile pek çok hastalık engellenebilir”
Etkin bir el hijyeninin her seferinde doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabileceğini belirten Sara, “Sadece 30 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir, kişisel ve toplum sağlığının korunmasına önemli bir katkı sağlanabilir.
Gün içerisinde ellerinizi doğru bir şekilde sık sık yıkayınız. Ellerinizi ılık veya dayanabileceğiniz kadar sıcak su ile ıslatın ve sabunu ellerinizin bütün yüzeylerine dağıtarak iyice köpürtün.
Ellerinizin her yerini, bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri dâhil en az 30 saniye kuvvetlice ovalayın. Ellerinizi sabun ile ovaladıktan sonra iyice durulayın. Özellikle halka açık yerlerde tek kullanımlık havlu kâğıt ile ellerinizi kurulayın.
Ellerinizi kurutmak için kullandığınız kâğıt havluyu musluğu kapatmak için kullanın ve çöp kutusuna atın. Kişisel ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını kazanır ve çevremize de bu alışkanlığı aşılayabilirsek pek çok bulaşıcı hastalıklar ile besin kaynaklı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış oluruz. ” dedi.
Yorumlar
Yorum Yap