Gözden kaçırmayın
Haksız Fiyat Etiketi Denetimleri Sürüyor“Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır”
Gün FM’de yayınlanan Gündem programının konuğu Afyonkarahisar Devlet Hastanesi içerisinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Doktoru Belgin Abacı oldu.
“Ekim ayı, meme kanseri bilinçlendirme ayı”
İçinde bulunduğumuz Ekim ayının meme kanseri bilinçlendirme ayı olduğunu kaydeden Dr. Belgin Abacı, “Meme kanseri aklımızda hep kötü şeyler çağrıştırıyor.
Kanser kelimesinden çok korkuyoruz. Oysaki meme kanseri erken teşhisi ve tedavisi olan bir kanser türü. Bu nedenle meme kanseri bilinçlendirme ayı Ekim ayında meme kanserinin olduğunu ve tedavisinin de olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“Bakarsanız görürsünüz, dokunursanız hissedersiniz”
KETEM’in Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir birim olduğunu belirten Dr. Abacı, “KETEM’de yapılan işlemlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
KETEM’de meme, rahim ağzı, bağırsak ve prostat kanserleri taramaları yapılmaktadır. Taramalar şikâyetlere göre değil, yaş gruplarına göre yapılır.
Meme kanseri için 40–69 yaş bayan nüfus mamografi, klinik meme muayenesi ve ultrasonla meme kanseri açısından değerlendirilmektedir.
Biz 20 yaşından sonra her bayana kendi kendine meme muayenesini öğretiyoruz. Özellikle ayda bir kez yapmalarını vurguluyoruz.
Adet gören bayanlar adet sonrasında, adet görmeyen bayanlar ise unutmayacakları bir günü temel alarak ayda bir kez kendi kendilerine meme muayenelerini mutlaka yapmalıdırlar.
Meme muayenesi bakmakla başlar. Meme kanseri, memeden kaynaklanan süt bezleri ya da süt kanallarınca bir hücrenin kontrolsüz bir biçimde çoğalmasıyla oluşan bir kanser tipidir.
Biz kadınlarımıza bakarsanız görürsünüz, dokunursanız hissedersiniz diyoruz. Bunun için mutlaka ayda bir kez bakmalarını ve kendi kendilerine meme muayenesi yapmalarını istiyoruz.
Muayene sırasında ele gelen kitle bulabilirler. Bizim için bu durum incelenmesi gereken bir noktadır. Ancak ele gelen her kitle kanser değildir.
Ama mutlaka doktora gitmek gerekir. Ele gelen kitlenin dışında memedeki şekil değişikliği de bizler için önemli bir bulgudur. Özellikle meme ucunda içeri çökme, sağa, sola kayma gibi bulgular varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Yine meme cildinde, özellikle meme başında bir kızarıklık, kalınlaşma, portakal kabuğu gibi bir görünüm varsa yine doktora müracaat etmeleri gereklidir.
Meme başında akıntı olması da bir bulgudur” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Kanserde erken teşhisin önemine değinen Abacı tüm toplumu bu konuda dikkatli ve bilinçli olmaya davet etti.
Yayın sonrası bir süre Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile de görüşen Dr. Abacı, yayın dolayısıyla teşekkürlerini iletti. Akar ise KETEM’in faaliyetlerinin çok önemli olduğunun altını çizerek, yapılan çalışmaları kamuoyuna aktarma anlamında her zaman KETEM’in yanında olduklarını kaydetti.
Yorumlar
Yorum Yap