Gözden kaçırmayın
Helikopterler çarpıştı 6 şehitDoğumsal kalça çıkığına dikkat!
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Ali Fuat Karataş konuk olarak katıldı.
Programda doğumsal kalça çıkığı hastalığı konuşuldu.
“Doğumsal kalça çıkığı 800 yeni doğan bebekten birinde görülür”
Doğumsal kalça çıkığı hastalığı ile ilgili veren Karataş, “Bebeklerin bir kısmının kalça ekleminde çıkığına yol açan sorunlar olabilir. Diğer bir deyişle uyluk kemiğinin üst ucu kalça ekleminin kapsülünden dışarı çıkabilir.
Bebeğinizde böyle bir sorun olması durumunda bunun erken tespiti ve tedavisi son derece önemlidir. Doğumsal kalça çıkığı 800 yeni doğan bebekten birinde görülür. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, hormonal, mekanik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.
Bebeklerin yüzde 40`ında çift taraflı çıkık mevcuttur. Kızlarda erkeklere oranla altı kat daha sık görülür. Kundaklama, bebeği ayaklarından tutarak baş aşağı sallama gibi uygulamalar eğilimi olan bebeklerde kalça çıkığına yol açabilir.
Bu nedenle böyle geleneksel uygulamalardan kesinlikle kaçınmak gereklidir” diye konuştu.
“Dört aylıktan daha büyük bebekler için röntgen filmi çekilebilir”
“Kalçada mevcut olan bir sorunu bakar bakmaz görmek her zaman mümkün olmayabilir” diyen Karataş, “Bu nedenle doktorunuz kontrol muayeneleri sırasında her defasında bebeğinizin kalçalarını da muayene edecektir.
Doktorunuz bebeğinizin kalçalarını muayene ederken uyluk kemiklerini nazikçe çekerek ve iterek kalça ekleminde gevşeklik olup olmadığını tespit eder.
Daha büyük bebeklerde bebeğin bacaklarının kolayca açılıp açılmadığını kontrol eder. Eğer bebeğiniz yeni doğan ise ve sorun çok ciddi değil ise iki hafta sonra tekrar kontrol muayenesi yapılacaktır.
Ancak sorun daha ciddi ise veya kontrol muayenesinde de bir sorun tespit edilirse doktorunuz sizi ortopediste yönlendirecektir. Bazen bebeğinizin kalçası ultrason ile görüntülenebilir.
Dört aylıktan daha büyük bebekler için ise kalça ekleminin görüntülenmesi için röntgen filmi çekilebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Yorumlar
Yorum Yap