Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

İscehisar İlçe Kaymakamı Ali Altınkaynak beraberindeki heyetle İlçede Bulunan Dünyanın En Büyün Antik Roma Dönemi Mermer Ocaklarını Gezdi.

 
Mermeriyle ünlü olan ve “ Mermerin Başkenti” diye anılan ilçede, Roma antik döneme ait mermer ocağını gezen Kaymakam  Ali Altınkaynak’a; Afyonkarahisar Müze Müdürü Mevlüt Üyümez, Prof. Thomas Drew-Bear , İstanbul Arkeoloji Müzelerinde görevli Filolog (Dil Bilimci) Feza Demirkök ve İscehisarlı Arkeolog Ahmet Zeybek eşlik etti. 
 
Kaymakamlık makamında misafirlerini ağırlayan Kaymakam Ali Altınkaynak daha sonra İlçenin Bacakale Mevkisinde bulunana antik mermer ocaklarına geçerek burada heyetle beraber incelemelerde bulundu. 
 
Burada Kaymakam Ali Altınkaynak’a antik mermer ocağı hakkında bilgi veren Prof. Thomas Drew-Bear; “Bu bölgeye inceleme yapmak üzere ilk kez 1969 yılında geldiğini ve o zamandan beri beraberine verilen hükümet temsilcisi ile birlikte her yıl bölgede incelme yaptığını, bu incelemelerinde çok önemli bulgular elde ettiklerini, ocakların kullanıldığı dönemde çok düzenli ve envanter kayıtlı çalışma yapıldığını fark ettiklerini, bu ocaklardan çıkarılan taşların öküz arabalarıyla ve deniz yoluyla Portekiz`den Mısır`a ve Kırım`dan Cezayir`e kadar uzanan geniş bir bölgeye gönderildiğini ve bu ocakların o dünyadaki en büyük tarihi ocaklar olduğunu belirtti.
Efes Antik kentinde, Ayasofya Müzesinde, Romadaki bir çok eserde o dönemdeki İscehisar mermerinin kullanıldığını görüyoruz.
Çünkü günümüze kadar gelen Roma İmparatorluğundan kalan mermer eserleri incelendiğinde ilçemizde çıkarılan mermerle fiziki ve kimyasal yapısının bire bir uyduğunu görüyoruz.
Bu da Antik dünyanın en önemli mermer yataklarının İscehisar olduğunun bir kanıtı olduğunu ispat ediyor.
Günümüzde halen çalışılan Bacakale denilen tarihi Roma mermer ocaklarından hem beyaz mermer, hem de kırmızı damarlı beyaz mermer (menekşe) çıkıyor.

Bu mermerler Roma İmparatorluğunun farklı yörelerine götürülerek Sütunlar, Mezarlar ve heykeller yapılıyordu.”dedi.

 
Kaymakam Ali Altınkaynak konuyla ilgili değerlendirmesinde “İscehisar ilçesinde Bacakale mevkiinden Roma Döneminde çıkarılarak işlenmiş ve bir ölçüde yarım kalmış olan mermer eserler Prof. Thomas Drew-Bear `in araştırma ve incelemeleri neticesinde İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik`in Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü ile yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda İscehisar`da bir Açık Hava Müzesi oluşturulması konusunda Eskişehir Bölge Koruma Kurulundan gerekli izinler alınmış ve Müze için çalışmaların sonuna gelinmiştir.
Taşın Kalbi, Mermerin Başkenti diye anılan İscehisar ilçesi dünyanın en büyük tarihi ocaklarına sahip olmasının göstergesi olarak Açık Hava Müzesinin kurulmasından sonra ziyaretçilerine sahip olduğu bu eşsiz dünya mirasını da sunmuş olacaktır.
Açık Hava Müzesinin Hayata geçirilmesiyle, ekonomisi yüzde doksan oranında mermere dayalı olan İscehisar`da mermerin turizm değeri de hem dünyaya sunulacak hem de ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Gerek jeotermal kaynaklar gerekse Firig vadisinin doğal ve tarihi güzellikleri yanında mermerin tarihinin de ziyaretçilerine sunulacak olması ilçemizi turizmde daha güçlü bir konuma getirecektir.
Gün yüzüne çıkartılan Antik Roma dönemine ait taşların sergileneceği Açık Hava Müzesi için İscehisar Belediyesi tarafından proje çalışmalarına başlanılmış olması ilçe adına sevindirici bir haberdir.
Yeşil alan içinde olacak antik parkta yerli halk ve yabancı turistler, dünyada pek örneğine rastlanmayan bu taşlar arasında gezerek antik dünyanın bir kısmını tanıyabilme fırsatı bulacaklar” ifadelerini kullandı.