Gözden kaçırmayın

Ramazan Bayramınız Mübarek olsunRamazan Bayramınız Mübarek olsun

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Mevlana`nın Torunu Sultan Divani Hazretlerini Anma ve Şifalı Aşure günü etkinlikleri kapsamında Mevlevi Türbe Camii`nde aşure ikramı Vali Hakan Yusuf Güner’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Cuma namazının kılınmasının ardından başlayan Şifalı Aşure dağıtım törenine Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İGM Başkanı Salih Sel, İl Müdürleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 
Törende Belediye Mehteran Takımının gösterilerinin ardından, Belediye Müze Müdürü Hasan Özpunar Mevlana`nın Torunu Sultan Divani Hazretlerinin bugüne kadar gelmesine vesile olan 500 yıllık gelenek hakkında bilgiler verdi. 
Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Çoban ise Cuma namazının akabinde şu an itibariyle buradaki caminin dışı dahil, 30 ayrı noktada, 40 hafızın, 40 hatimle, 40 kazanda ve 40 çeşit malzeme ile hazırlanan aşurenin dağıtımının şehrin 30 ayrı noktasında 60 bin kap şeklinde gerçekleştireceklerini belirtti.

Törende söz alan Vali Hakan Yusuf Güner; “Şehirleri, kentleri, insanların yaşadıkları yeri anlamlı kılan şeyler vardır. Bunlar sadece binalar, sadece ağaçlar ve sadece kaldırımlar değildir. İnsanların birbirleriyle kaynaşmasına vesile olan çok güzel gelenekler vardır.
Bu gün hem Muharrem ayı sebebiyle, hem mübarek cuma günü vesilesiyle şehrimizde geleneksel olarak icra edilen, halkımızın el ele, gönül gönüle kenetlenerek bu tattan tatmaya çalıştığı aşure birlikteliğindeyiz.
Aşure Cenabı Hakkın elif gibi birliğini işaret eder, Aşure insanların desen desen, bütün motifleriyle bir araya getirdiği ortak lezzeti ifade eder.
Aşure bir şehrin, bir kentin değişik nefeslerinin Cenab-ı Hakkın zatında tek bir nefese dönüşerek birliğe dönüşerek tadını ve lezzetini ifade eder.
Aşure sosyal yardımlaşmayı, sosyal kaynaşmayı, zenginlerin zenginliğiyle övünmesini değil, zenginlerin halka vererek birlik beraberlik içerisinde paylaşmasını ifade eder.
İşte bizde bu mübarek Sultan Divani Hazretlerinin maneviyatının huzurunda birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin en güzel nişanesini değerli Belediye Başkanı kardeşimin yaptığı organizasyonla hissediyor ve yaşıyoruz.

Ne mutlu bu ruhu hissedenlere, ne mutlu bu ruh etrafında bir ve beraber olanlara. Hepinize Allah’ın selamı olsun. Sultan Divani Hazretlerinin maneviyatının bereketi olsun, muarem ayınız ve cumanız mübarek olsun.”dedi. 
Yapılan duaların ardından Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve diğer protokol üyeleri vatandaşlarımıza kendi elleriyle üzerine çeşitli malzemelerle yapılmış Türk bayrağı, semazen figürleri ile Mevlevilikte önemli anlamları bulunan Arapça `vav` harfi çizili kazanlardan aşure dağıttılar. 
Törenin sonunda Vali Hakan Yusuf Güner hafızlarla fotoğraf çektirirken aşure almak için sırada bekleyen Afyonkarahisar’lı vatandaşlarımızın yanına giderek şifalı aşureyi afiyetle yemeleri temennisinde bulundu.