Gözden kaçırmayın
Bakan Uraloğlu erişim yasağı ile ilgili açıklama yaptıMersin`deki "Kaçak et operasyonu"yla ilgili 8 kişi gözaltına alındı.
Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin, bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğunun tespit edildiği operasyona ilişkin soruşturmasında, aralarında firma sahipleri ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı.
İşlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.
Bu arada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü ekipleri, soruşturmaya konu et depolama işlemi yapan 4 antrepodaki sayımda, 2 antrepoda usulsüzlük tespit etti.
Mühürlenen 2 antrepoda ekiplerin incelemelerinde gizli bölmelerin olduğu ve kontrol sırasında yurda kaçak sokulacak malların bu depolarda saklandığı tespit edildi.
Kırmızı et yerine transit sevkıyatta kullanılacak tavuk etlerinin kırmızıya boyandığı, antrepoların güvenlik kamerası kayıtlarının silindiği de belirlendi. Soruşturma kapsamında 2 antrepo ile buraları kullanan 7 firmanın tüm kayıtları detaylı incelemeye alındı.
ANTREPOLARA KIRMIZI ET GİRİŞİ YASAKLANDI
Kahraman, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için gerekli önlemleri de aldıklarına dikkati çekerek, "Bölge müdürlüğü olarak soruşturma bitene kadar antrepolara kırmızı et sokulmasını yasakladık.
Antrepolarda ne kadar değerli, yüksek vergili ürün varsa tüm arkadaşlarla bunları sayıyoruz. Fiziki tam tespit yapıyoruz" diye konuştu.
CANİKLİ: OLAYA KARIŞAN GÜMRÜK ELEMANI YOK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin`de kaçak kırmızı et operasyonu konusunda, "Olaya karışan Gümrük elemanı olmadığını, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri, antrepo ve ithalatçı firmaların işin içinde olduğunu" söyledi.
CANİKLİ: İHBAR BANA GELDİ
Canikli, ihbarın nasıl geldiği sorusuna, “İhbar bana direk geldi, Ekim ayının başlarında. Dört malla ilgili bu şekildeki yöntemle kaçakçılık yapıldığı şeklinde. Ama somut olarak herhangi bir yer söylenmiyor.
Kırmızı et, alkol, tütün ve çayda transit olarak beyan edildiği fakat Türkiye’ye sokulduğu ve yerine başka malların çıkarıldığı şeklinde bir ihbar vardı.
Eğer bir ihbar şikayet şüphe yoksa aranmıyor, sarı hattan geçiyor. Eğer gümrük vergisi yüksek olan malı içeriye salladığında karşılığında değersiz bir şeyi de yurtdışına çıkarması lazım ki...
Bu örnekte tavuk kırpıntısı. Biz de bunların çıkışlarını engellemek amacıyla tüm gümrüklere ayın 9’unda bir talimat geçtik, `dört grup malla ilgili transit ticaret kapsamında gelen ve çıkanların fiilen tespitini yapacaksınız, indireceksiniz, gerçekten o mal mı olduğuna bakacaksınız.` Bu talimattan sonra bunlar kırmızı eti içeriye salladılar, karşılığında tavukları çıkaramadılar.
Çıkarsa tavuklar tırlardan indirilecek, belli olacak ve tespit edilecek. 9 Ekim`den beri çıkaramadılar. Kayıtlarda kırmızı et rakamları şişti. Bu dikkatimizi çekince aramaya girdik” diye konuştu.
185 İSTİHBARAT ELEMANI EĞİTİYORUZ
Canikli, gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve denetlenmesini içeren büyük bir proje yürütüldüğünü, önemli mesafe alındığını belirterek, "Bizde İstihbarat Daire Başkanlığı var ama bir tane istihbarat elemanı yok.
Şu an 185 istihbarat elemanı eğitiyoruz. Her yere hatta içeriye de gönderilecek. Emniyet ile birlikte istihbarat eğitimi aldırıyoruz. Bunları gümrüklere, ticaretin yapıldığı ve antrepoların olduğu yerlere göndereceğiz.
İlk kez olacak" diye konuştu. .
Kapıkule`deki uzun kuyrukların Türkiye`den kaynaklanmadığını, Bulgaristan tarafının gümrüklere operasyon yaptığını, Hamzabeyli`de karşı taraftan beş-altı kişinin tutuklandığını anlatan Canikli, memurların da araçları X-Ray`e yönlendirdiğini, 400-500 aracın geçtiği yerlerde 60 aracın geçmeye başladığını kaydetti.
Canikli, "Anlaştık, ikna ettik onları, şimdi normale döndü, kuyruklar da eriyor" dedi.TRT Haber
Yorumlar
Yorum Yap