Gözden kaçırmayın
Fiyatlar Afyon Belediyesinden de ucuzAfyonkarahisar eski Ak Parti İl Genel Meclis Üyesi ve Eğitimci Araştırmacı Yazar Ünal Yılmaz, Bu gün bir basın açıklaması yaparak, sokak çocuklarının içinde bulunduğu durum ile ilgili olarak, basını bilgilendirdi.
Aynı zamanda konu ile alakalı olarak, yaptığı projeyi basın mensupları ile paylaştı.
Yılmaz şu konulara değindi:
Eğitimin, anne karnında başladığı bugün dünya ülkelerince kabul edilen bir gerçek.
Zeka gelişiminin ‰80’i 3 yaşında tamamlandığı da bir gerçek. Bu gerçekler ışığında çocuğun eğitiminde ailenin ne kadar önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.
İnsanlığın en saf,en temiz, en güzel ve muhteşem evresi Çocukluk evresidir.Çocuğun doğal çevresi de Aile ocağıdır. Fakat psikolojik ve sosyolojik nedenlerden bu doğal ortamından uzaklaşabiliyor.
Sokakta yaşamaya itilen çocukların nispeten küçük bir bölümü ise ev ve aileleriyle daha zayıf bağlara sahiptir.
Yoksulluk ve sosyal dışlanma yaşayan ailelerin genelinde aile içi güvensizlik ve çatışma görülür. Bu ortam yüzünden yıpranan çocuklar evleri, aileleri ve eğitim sistemi ile bağlarını kısa zamanda koparmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve UNİCEF’in araştırmalarından sebepleri araştırılmış ve çocuğun davranışları gözlemlenip raporları tutulmuştur.
“UNİCEF’in son raporlarında Türkiye’de en az 42.000 çocuğun sokaklarda yaşadığı ya da çalıştığı tahmin edilmektedir; ancak gayri resmi rakamlar 80.000’e kadar çıkmaktadır.
Bu çocukların büyük çoğunluğu, çok az belediyenin sağlayabildiği daha iyi yaşam standartları arayışı içinde şehirlere akın eden ve sosyal olarak sınırlılıkları olan göç eden ailelerden gelmektedir.
Sokak çocuklarının çoğu kimsesiz değildir; ancak içinde bulundukları aile bağlarının niteliği, bu çocukları ya sokaklarda çalışarak aile bütçesine yardımcı olmaya ya da evden kaçmaya yönelten nedendir.
Aslında bu çocuklar sokakların ‘kimsesiz’leridir. Çünkü onlar, içinde yaşamak için uğraş verdikleri topluma yabancılaşmışlardır.
Onlar genellikle uyuşturucu kullanmaya ve suç mağduru ya da sanığı olma tehlikeleri ile karşı karşıyadırlar. BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’si (ÇHS) çerçevesinde ele alındığında, bu çocuklar, özel koruma önlemlerine muhtaç çocuklar kategorisinde değerlendirilmektedir.
Tüm dünyada tarih boyunca görülen en kalabalık çocuk kuşağı, içinde bulunduğumuz on yıl içinde dünyaya gelecektir ve bunların 1.5 milyonu da Türkiye’de doğacaktır.
Bu çocukların bir bölümü, yoksulluk, aşırı kalabalık, fiziksel, ekonomik, cinsel ya da duygusal istismar gibi etkenler nedeniyle aileleri ile sorun yaşayacaktır.
Koşullara uyum sağlamak için gösterilecek çabalara karşın, bu çocukların önemlice bir bölümü Türkiye’deki kentlerin sokaklarında yaşayan ve çalışan çocukların saflarına katılacaktır.” UNİCEF RAPORU
Geleceğin sanatkarları, muhteşem futbolcuları, harika sporcular, insanlığın gelecekte mührünü vuracaklar belki de sokakta geziyor.
PROJENİN SAFHALARI
Peojenin 3 safhadır.
1. Safhası “Aileden çıkan sokağın yollarını kesmek. Riskli bölgelerde ve dezavantajlı ailelerde “AİLE DANIŞMAMLARIMILA” önleyici çalışmalar yapmak.
2. Safha: Sokağa ulaşmak İçişleri Bakanlığının ve Adalet Bakanlığının elamanları ile Sokakları kontrol altına almak.
3. Safha “Sokak Çiçekleri Okulunu” açmak Statüsü özel kanun ve yönetmeliklerin desteğiyle özel çalışmak.
PROJENİN AMACI
Aile Danışmanları yardımıyla Ailenin olumsuzluklarını ortadan kaldırmak. Sokağa çıkan yolları kapatmak.
Sokağa düşen/düşmüş çocuklarımızı ortamını takip etmek. Olumsuz etkilemelerin önüne geçmek.
Sokakların çatısı yok” “Sokaklar çocuk doğurmaz” Sokaklarına hakim olamayan toplumların geleceği olmaz.” Sloganı ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının çalışmaları sonucu rehabilite edilemeyen ya da sokaktaki çocukları özel statülü bu okula kazandırmak.
OKUL VE STATÜSÜ
Devlet şehir dışında bir alana bütün sosyal tesisleri bulunan bir okul yapar. Özel Kanun ve yönetmelikle kurulur. Buraya gelen veya kazandırılan her sokaktaki çocuk başına prim verir.
Devlet sadece mali ve çıktı (öğrenci) durumunu denetimini yapar.
HEDEF KİTLEMİZ
Riskli bölgeler, dezavantajlı aileler, sokaktaki çocuklar
HİZMET SUNUŞ ŞEKLİ
Projeyi bir bütün olarak ele alırsak 1. Ve 2. Safhası çok önemli ancak 3. Safhası olan Sokak Çiçekleri okulunu işlevli hale getirmektir.
Şu anda sokakta oalan çocuklar üzerinde özel çalışmalar yapılacak. Çocuğu ikna edilerek okula kazandırılacak. Bu okulda devletin okullardaki müfredat programının yanı sıra özel programlar uygulanacak.
Rehabilite edildikten sonra devletin diğer yatılı okullarına gönderilir.
Topluma kazandırılan her çocuk için devlet ücret ödemeli.
SONUÇ
Özel statü ile kurulacak bu okul diğer devletlerde uygulanışlarının gözlemlenmesi için ve devletimizin kaynak ayırırsa çalışmalara başlanmalı.
Yorumlar
Yorum Yap