Gözden kaçırmayın
Duayen Turizm 340 kişi ile yola çıkacakDünyanın önemli turizm rotalarından biri olan Akdeniz Çanağı’ndaki ülkeler, önümüzdeki dönemin trendlerini, bu bölgeyi bekleyen tehditleri, turizm adına neler yapılabileceğini tartışmak üzere 21 Kasım’da Malta’da biraraya geldi.
Akdeniz havzasında turizmin gayri safi yurtiçi hasılaya katkısı 2013’te yüzde 11.6 düzeyinde gerçekleşti. 2024’te bu oranın yüzde 12.4’e çıkması hedefleniyor. Ancak bir yandan da siyasi çalkantılar yüzünden Mısır’da, Tunus’ta turizmin aldığı darbeler var.
Bütün bunlar yaşanırken, şehirler kendini nasıl marka yapabilir? İşte Malta’da düzenlenen “İkinci Akdeniz Turizm Forumu”na onur konuğu olarak katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın konuşmasının ana konusu buydu.
Demircan, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı forumda Beyoğlu’nda yapılan iyileştirmelerle turizm gelirlerini de arttırdıklarını anlattı. Beyoğlu’nu değiştirirlerken ilçedeki tüccar ve işletmecilerle birlikte hareket ettiklerini anlatırken, “İşletmesini iyileştiren, dış cephesini yenileyen, bunun sonuçlarını kısa zamanda aldı.
Onu gören komşusu da harekete geçti. Bu dönüşümü tek başımıza yapamazdık” dedi.
‘Güzel Beyoğlu ve Beyaz Zambak’ projesiyle şehrin ana merkezi olan İstiklal Caddesi’nde bakımsız sokakları güzelleştirip yenilediklerini anlatan Demircan, “Butik otel konusunda yatırımcıların önünü açarak onları teşvik ettik. 11 yıl önce başkan olduğumda 6 bin yatak kapasitesi ve 800 turistik işletme vardı.
Bu rakamı 40 bin yatak ve 4 bin işletmeye çıkardık. Bu kapasiteye bu işbirliğiyle ulaştık. Biz bunu ‘Güzel Beyoğlu’ adı altında yaptık” dedi.
Üç günlük ziyaret boyunca Malta Büyükelçisi Ayşe Sezgin ve İstanbul Konsolosu Reuben Gaucı’nin eşlik ettiği bazı ziyaretlerde de bulunan Demircan ile Malta Turizm Bakanı Edward Zammit Lewis ve Enerji ve Sağlık Bakanı Konrad Mizzi arasında turizm, sağlık ve enerji alanlarında işbirliği kararı alındı.
‘ZEYTİN BİZİM ORTAK TEMAMIZ OLSUN’
Ahmet Misbah Demircan konuşmasında, Akdeniz çanağındaki ülkelerin bir birlik kurup şehirleri birbirlerine ortak destinasyonlarla bağlamasını da önerdi.
Demircan, “Deniz, kum, güneş ortak değerimiz. Bunun dışında da ortak değerlerimiz var. Zeytin niçin bizim ortak temamız olmasın? Eski zeytinyağı fabrikaları, zeytin işletmeleri, tüm bunların üzerinden ortak rotalar çizerek ülkeler ve şehirler arasında sinerji yaratabiliriz” dedi.
Yorumlar
Yorum Yap