Gözden kaçırmayın
Garnizon Komutanı Afyon Eğitim Vakfını Ziyaret EttiAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tarih Kulübü, 28 Kasım 2014 Cuma günü “Yok Edilmek İstenen Bir Halk: Kırım Tatarları” konulu bir konferans düzenledi.
ANS Kampusü Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansı Kırım Tatar Mili Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay verdi.
Zafer Karatay, yaptığı konuşmada “Kırım konusu, gerçekten çok aktüel bir konu. Ama günümüz dünyasında, hızlı dünya gündemi içerisinde maalesef, Türkiye’nin etrafında gelişen pek çok olay sebebiyle gerektiği kadar gündemimizde yer almayan, çok önemli bir konu.
Aslında biz bazı problemlere son anda, kapıya dayandıktan sonra dikkat çekmeye alışmış, son ana kadar ‘bize bir şey olmaz’ diyen bir milletiz.
Ondan sonra aklımız başımıza geliyor. Bu ortaya çıkan durumu yok etmek için aslında daha önceden, daha kolaylıkla tedbir alabilecekken, daha az bir maliyetle bu sorunu çözebilecekken, son dakikaya bıraktığımız için hem mali hem manevi olarak çok daha ağır bedeller ödeyerek bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Kırım da maalesef böyle bir şey” dedi.
Karatay, Kırım Türklerinin yaşadığı sıkıntılardan da bahsettiği konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde özelikle Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, dünyada özelikle Amerika’da, batıda yeni bir düşman yaratılmaya başlandı.
Bu yeni düşman, çok net bir şekilde belli oldu ki Müslüman Dünyası, İslam Dünyası. Çünkü İslam dünyasının yaşadığı coğrafyalar çok önemli enerji kaynaklarına sahip. Buraların kullanılması lazım.
Buralardan yararlanılması lazım. Ama, topluma da belli operasyonlar yapılırken düşman algısı yaratılması lazım ki, bu düşman algısı üzerinden yapılan operasyonlarda kamuoyunun tepkisi olmasın.
İşte biz buna karşılık, Sovyetler Birliği döneminde Kırım Türkleri’nin sürgünden dönüş mücadelelerine, Sovyetler Birliği içerisinde Yahudisi, Ermenisi, Ukraynalısı, Rusu başka milletlerden pek çok insan hakları savunucusu destek vermişti.
Ama, soğuk savaş bitip de saflar yeniden düzenlendiğinde, eski destekler maalesef aynı şekilde sürmedi. Pek çok kişi tarafından sürdürülmedi.
Biz de göstermek istedik ki bir Müslüman toplumu, bir Türk toplumu uğradığı büyük haksızlıklara rağmen tarih boyunca süregiden soykırım çabalarına rağmen asla teröre, şiddete başvurmadan bu mücadeleyi yürüttü.
Bu mücadelesinde de büyük oranda başarılı oldu. 1990’lı yıllardan itibaren vatanına dönmeye başladı.”
Konferans dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi. AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, etkinliğin sonunda günün anısına Zafer Karatay’a plaket takdim etti.
Zafer Karatay Kimdir?
2 Ekim 1958, Ankara doğumlu olan Karatay, ilk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı.
1980 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesini bitirdi. Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığında çalıştı.
1986 yılından beri de TRT İstanbul Televizyonunda yapımcı-yönetmen olarak görev yapmaktadır. 1986-1989 yılları arasında pek çok müzik-eğlence programı hazırlamıştır. 1989’dan beri de eğitim ve kültür programlarının yanı sıra belgesel yapmaktadır.
Zafer Karatay, 2006 senesinde getirildiği İstanbul Televizyon Müdürlüğü görevinden 2009 senesinde belgesel hazırlayabilmek için ayrılmıştır.
1983 yılında başladığı Kırım Türklerinin yayın organı olan Emel Dergisi’nin redaktörlüğünü fahri olarak yapan Karatay’ın yayımlanmış pek çok makalesi bulunmaktadır.
Kırım Tatar Mili Meclisi Türkiye temsilcisi olan Karatay ayrıca Almanca ve İngilizce bilmektedir. Bunun yanı sıra Kırım Tatar, Kazan Tatar, Özbek, Kazak Türk lehçelerini de konuşabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Yap