Gözden kaçırmayın
Mısırlıoğlu Poşet kadar değeriniz yokAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan “Ar-Ge ve Teknoloji Transferine Yönelik İşbirliği Protokolü” kapsamında Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan “ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi (TTO)”nin faaliyetlerini tanımak ve AKÜ akademik personeline yönelik proje geliştirme ve üniversite sektör işbirliklerini arttırmak amacıyla toplantı düzenlendi.
ANS Kampusünde bulunan Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonunda, 11 Aralık 2014 Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak AKÜ Sektörel İlişkiler ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu söz aldı.
Doç. Dr. Hocaoğlu yaptığı konuşmada “Bu etkinlik, Üniversitemiz ve Sektörel İlişkiler ve Teknoloji Transfer Ofisimiz için oldukça önemli. Teknoloji transfer ofisleri biliyorsunuz, sanayici ile üniversite arasında bir köprü oluşturma görevini üstlenmiş durumdalar.
Şu anda birçok teknoloji transfer ofisi TÜBİTAK tarafından destekleniyor. ARİNKOM TTO da bunlardan bir tanesi” dedi.
Toplantıda daha sonra sözü Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün aldı. Prof. Dr. Pütün konuşmasında “Biz bugün ARINKOM Teknoloji Transfer Ofisi’nin tanıtımı ve teknoloji transfer ofislerinin çalışmalarına biraz ışık tutmak için burada sizlerle birlikteyiz.
Bu mademki bir açış konuşması, üç kelime etrafında dolaşmak istiyorum. Bunlardan bir tanesi bilgi, bir tanesi teknoloji, bir tanesi teknoloji transfer ofisi. Çünkü, üçü birbirine çok bağlı. İthal teknoloji ile sürekli ve temelli bir bilim ve buna bağlı sürekli inovasyon sağlanamaz.
Genelde teknoloji geliştirilemez. Bunun için, önce, çabalayarak, araştırarak ve öğrenerek ülkenin kendi teknolojisini kendisinin geliştirmesi gerekir” dedi. Prof. Dr. Ersan Pütün’ün konuşmasının ardından, sözü ARİNKOM TTO Bilgi ve İletişim Hizmetleri Yöneticisi Orkun Başkan’a bıraktı.
Orkun Başkan konuşmasında “Teknoloji transfer ofisleri, üniversiteler ile sektör arasında sadece bir uyumlaştırıcıdır, ara yüzdür. Üniversitelerin ilgili birimleriyle çalışır, bağımsız faaliyet göstermez.
Üniversitelerde yapılan ve sektörün ilgilendiği ilgilenebileceği faaliyetleri tek bir noktadan profesyonel bir anlayışla sektöre sunmak için hazırlanmış bir ortamdır. Sektörün ihtiyaçlarını anlayıp üniversiteye bunu aktaracak bir elçidir. Hem üniversiteye hem de sektöre destek sağlamak üzere tasarlanmıştır” dedi.
Toplantıda daha sonra ARİNKOM TTO Proje Bilgilendirme ve Destek Hizmetleri Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Haluk Yapıcıoğlu söz aldı. ARİNKOM TTO’nun hizmetleri hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Yapıcıoğlu, ofislerinin amaçlarını “açık proje çağrılarının takibi ve duyurulması, proje fikrinin uygun destek programı ile eşleştirilmesi, başvuru formu hazırlanmasında teknik destek verilmesi, başvuru öncesi idari destek, proje ve araştırmacı veritabanı oluşturulması, proje konularına ilişkin eğitim, toplantı, bilgilendirme günleri düzenlenmesi, ağ kurma desteği verilmesi, İngilizce başvuru metinlerinde redaksiyon ve kontrol hizmetleri, bütçe hazırlama ve yönetme desteği verilmesi” şeklinde sıraladı.
Toplantıda ARİNKOM TTO Üniversite-Sektör İşbirliği Hizmetleri Yöneticisi Yasemin Kara da bir konuşma yaptı. Kara, üniversite ve sektör arasındaki işbirliğinden bahsettiği konuşmasında “TTO’lar araştırmacı ve sektör temsilcisi arasında bilgi akışını tek noktadan sağlayarak işbirliğini kolaylaştırır.
Oluşturulan projelerin takibini yaparak proje yönetimine destek ve danışmanlık verir. Araştırmacı ve sektör temsilcisinin AR-GE tabanlı proje fikirlerini çeşitli destek programlarına yönlendirmek için uygun fon kaynaklarının belirlenmesini, ayrıca araştırmacı ve sektör temsilcisi arasında çalışmaların kontratlı projeler haline getirilerek ticarileştirilmesini sağlar” dedi.
ARİNKOM TTO Fikri Haklar ve Lisanslama Hizmetleri Yöneticisi Özlem Sevinç Tigin ise “Fikri Mülkiyet Stratejilerinin Belirlenmesi” konusunda bilgi verdi.
Tigin, bu stratejiler belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar olarak şunları saydı: “Koruma stratejilerini belirlemesi, proje çalışmaları ve patent başvuru öncesi ön araştırmanın yapılması, başvurunun hazırlanması ve takip süreçlerini yürütülmesi, patent destek programlarından faydalanılması”.
Toplantıda son olarak Girişimcilik ve Şirketleşme Hizmetleri Yöneticisi Mehmet Hakan Dağ söz aldı. Dağ da, yaptığı konuşmada girişimcilerin kendilerine şu üç soruyu sormalarını tavsiye etti: “Böyle Bir Ürüne Talep Var mı?
Maliyet-Fayda Analizi Yaptınız mı? Sürdürülebilir Bir Proje mi?” Dağ, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bir araştırma sonucuna göre girişimcilik için gerekli özelliklerin en fazla yarısının genetik olduğu, yarısından fazlasının ise öğrenilebilir olduğu tespit edilmiş.
Girişimcilik sadece bilgi değil, iletişim gerekiyor, başkalarını motive etmek gerekiyor, doğru insanları seçmeniz ve insanların size güvenmesi gerekiyor. Bunların hepsi öğrenilebilir birer yetkinlik.” Toplantıda, konuşmaların sonunda Anadolu Üniversitesi’nden gelen konuklar, kendilerini dinleyenlerin sorularını da yanıtladı.
Yorumlar
Yorum Yap