Gözden kaçırmayın

Emniyetten uyuşturucu operasyonuEmniyetten uyuşturucu operasyonu

Gün FM’de uzun yıllardır devam eden Sağlık Olsun bu programı bu hafta da dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa AKÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Ömer Dikici konuk olarak katıldı. 
Programda osteoporoz (kemik erimesi) hastalığı konuşuldu.

“Kemik kendini yenileyen bir organdır”
Osteoporozun kemiğin kırılganlığının artmasına ve kırıklara neden olan bir hastalık olduğunu kaydeden Dikici, “Halk arasında bilindiğinin aksine kemiklerde bir erime değil kırığa sebep olabilecek düzeyde zayıflık mevcuttur. Kemik kendini yenileyen bir organdır. Yaşımız ilerledikçe kemik yıkımı kemik yapımından daha fazla olmaya başlar ve kemik kitlesi azalır.
Bu mekanizmayı menopoz, hareketsizlik, yanlış beslenme ve bazı ilaçlar hızlandırır. Genetik yapı, kısa boylu ve zayıf olmak, D vitamini eksikliği, yetersiz kalsiyum alımı, hareketsiz yaşam biçimi, sigara kullanımı ve bazı ilaçlar osteoporoz riskini arttırır.
Güneşten yeterince faydalanamama osteoporoz açısından bir diğer risk faktörüdür. Çalışmalarda kişilerin eğitim durumu aylık gelirlerini ve buna paralel olarak bilinçli beslenmelerini etkileyeceğinden osteoporozun önlenmesinde önemli olarak bulunmuştur” diye konuştu. 
“Bazı hastalarda ilk belirti kırık oluşumu olabilir”

Osteoporozun çoğu zaman hiçbir belirti vermediğini söyleyen Dikici, “Bu yüzden kemiklerin sessiz hırsızı olarak bilinir. Bazı hastalarda ilk belirti kırık oluşumu olabilir. Kamburluğa, boy kısalmasına ve kırık olması durumunda kemik ağrılarına neden olabilir.
Hareketsizliğe neden olan bütün hastalıklarda, hormon bozukluklarında, tiroid hastalıklarında, diyabette, böbrek yetmezliğinde, kortizol kullanılan akciğer hastalıklarında, iltihabi romatizmal hastalıklarda kemik erimesi görülebilir. İleri yaş erkeklerde kemik erimesi riski kadınlara yakındır.
45–60 yaş arasında 10 erkekten birinde kemik erimesi vardır. Kemik erimesi erkek hastalarda ilk başta düşünülmediğinden tanısı gecikmekte ve hastalık ilerlemektedir. Doktor tarafından uygun görülen ilaçlar, sağlıklı beslenme, uygun egzersizler, düşmelerin önlenmesi kemik erimesinin temel tedavisidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Egzersiz kemik kalitesini koruyup, güçlendirir”
Menopoz sonrası kadınlarda yeterli kalsiyum desteğiyle birlikte çok yorucu olmayan ve gövde kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizlerin kemik kalitesini koruyup güçlendireceğini bildiren Dikici, “Ayrıca egzersizler kişinin kendini iyi hissetmesi, dengesini arttırması, dolaşımının düzenlenmesi ve düşme sayısının azaltılması gibi faydalı etkilere de neden olur” dedi.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.