Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 554 yıllık Kapalıçarşı’nın harap duruma geldiğini belirterek, “300 Milyon Lira`lık restorasyonla orijinaline sadık şekilde yenilenecek” dedi.
Dünyanın en eski AVM’si olarak tanımlanan 554 yıllık Kapalıçarşı’nın temelinden çatısına kadar pek çok noktada hasar gördüğünü belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Çarşının 300 Milyon Lira`lık yatırımla aslına uygun restore edileceğini söyledi.
Projeyi 2009’da başlattıklarını kaydeden Demir, şöyle konuştu:“Proje çalışmaları için 25 Milyon Lira harcandı. Onay süreci devam ediyor. Çarşının sorunları proje, yönetim planı, altyapı, duvar ve çatı olmak üzere 5 aşamada çözülecek.
Onaydan sonra su, kanalizasyon, elektrik, doğalgaz, telefon, internet altyapısı yenilenecek. Çatıdaki su deposu, anten, klima ve kablolar kalkacak. Duvarlar orijinal hale getirilecek. Çarşı içinde sergileme alanları, askılıklar sınırlı ölçüde kalacak.”
‘Altını oymuşlar’
Demir, Kapalıçarşı’daki hasar konusunda şu bilgileri verdi: “Kapalıçarşı’yı içten içe oymuşlar. Çarşının aslında Bodrum yoktur, bodrum yapmışlar.
Vitrin koymak için cepheler genişletilmiş. Dükkan birleştirmek için duvarlar kaldırılmış. Dükkan genişletmek için ara duvarlar çürütülmüş, taşıyıcı kemer ayaklar kaldırılmış. Çatıdan sızan sular ana yapıyı zayıflatmış.
135 dükkan aradaki duvarları kaldırmış. 242 noktada duvarlar oyularak içinde dolap, vitrin konmuş. 926 noktada duvarlar yer kazanmak için inceltilmiş. Bazı hanların avlularına betonarme Kaçak yapılar yapılmış.”
Çarşıyı Esnaf Derneği’nin yönettiğini belirten Demir, şöyle dedi:
“Yönetim giderleri esnafın bağışlarıyla karşılanıyor. Bütün çalışmalar olağanüstü bir gayretle sürdürülüyor. Ancak restorasyonu dernekle yapmak mümkün değil. Mevzuat buna izin vermiyor.
Onun için yeni bir yönetim modeli gerekiyor. Yeni yönetim yine Kapalıçarşı mülk sahipleri tarafından oluşturulmalı. Yönetimde, belediye olarak, oy hakkımız olmadan bir üyelikle yer almak istiyoruz.”
‘Mülkiyet sorunu var’
Çarşıda 3 bin 150 dükkan ve 2 bin 700 tapu olduğunu belirten Demir, şu bilgileri verdi: “Mülkiyetin çok dağınık olması, biraraya gelinmesini ve ortak karar çıkmasını engelliyor.
Mesela 87 yaşında mülk sahibi bir hanımefendi var, ‘Bir şey yaptırmam’ diyor. Kapalıçarşı’daki sorunu Sulukule ve Ayvansaray’ı çözen yasa ile çözeceğiz. Sarnıçlı ve Güllekeş hanlar İstanbul’un en popüler oteli olur. Avlulu hanların hepsi otel yapılabilir.”
3.150 dükkan, 2.700 tapu var
- Kapalıçarşı’nın toplam alanı 45 bin metrekare.- Restorasyon, hanlar dahil 110 bin metrekareyi kapsıyor.- Kapalıçarşı’da 3 bin 150 dükkan, 2 bin 700 tapu var.- Tapular Osmanlı döneminde kalma.
- 1 metrekarelik arsa bile var.- Esnafın yüzde 70’i kiracı konumunda.- Her yıl 91 milyon kişi ziyaret ediyor.- 25 bin kişi çalışıyor.- 64 sokak, 22 kapı var.
- Proje bir kamyonet kasasını dolduruyor.- Avan proje onaylandı.- Restorasyon projesi onay süreci devam ediyor- Proje için 25 milyon lira harcama yapıldı.
- İSKİ, çarşı içinde 13 milyon liralık yatırım yapacak.Esnaf Derneği yeni yönetim planı yapıyorKapalıçarşı Esnaflar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yeşil, belediyenin hazırladığı restorasyon projesine itiraz etme hakları olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Her çarşamba dernekte toplanarak restorasyonu esnafa anlatıyoruz.
Mal sahiplerini çağırarak bilgi aktarıyoruz. Bugüne kadar 600 mal sahibi ile görüşüldü. Belediye bir kitapçık dağıttı, onu tartışıyoruz. Yeni yönetim planı oluşturuyoruz.
Yönetim planından sonra sonra genel kurula gidilecek. Bugüne kadar Kapalıçarşı’yı hep esnaf yönetmiş. Bundan sonra da böyle devam edecek.
Anıtlar Kurulu’nun onayladığı proje üzerinden çalışmalarımıza yön vereceğiz.”Turizm Aktüel