Gözden kaçırmayın

Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülVali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine Ödül

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yaptı.
Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, ülkemizde görülen kanser vakalarının çoğunun sigara ve obezite ile ilişkili olduğunu belirterek bu iki şeye dikkat edilmesini istedi.
Ayrıca, kanser vakalarının gelişmekte olan ülkelerde daha sık rastlanır olduğunu da vurgulayan Dr. Yemenici, çevresel faktörlerin ve yaşam şeklimizin de kansere davetiye çıkardığını söyledi. Kamuoyunda bu hastalıkla ilgili bazı yanlış bilinen bilgileri de düzelten Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici`nin açıklaması şöyle;
"Kanserin ortaya çıkışında çevresel faktörlerle beraber bizim nasıl bir hayat sürdüğümüz de etkilidir. Sağlıksız ve dengesiz beslenme, sigara ve alkol alışkanlıkları, hareketsiz ve tekdüze bir yaşam sahibi isek kansere yakalanma riskimiz oldukça fazla gözüküyor.
Bütün hastalıklarda söylenebilecek ilk şey "Hastalığa yakalanmamak için bizi doğal olarak koruyacak bir yaşam standardını sürdürmemiz gerekiyor."

Bunların en başında da kötü alışkanlıklardan uzak, spor ve fiziksel aktivitelerle desteklenen, gece ve sabah uyku saatlerine dikkat edilmiş ve sağlıklı-dengeli beslenilen düzenli bir hayat geliyor.
 
Bundan sonra da elbette ki düzenli kontrolleri ihmal etmememiz lazım. Erken teşhis özellikle kanser hastalığında çok önemlidir. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan KETEM`e (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Vatandaşlarımız lütfen belirli aralıklarla buraya gidip kontrollerini yaptırsınlar.
Tabi, bu hastalık hakkında bazı yanlış bilinen şeyler de var. Bu vesile ile onları da düzeltmek istiyoruz.
Belki en önemli yanlışımız "kanserin kaçılması mümkün olmayan bir hastalık olduğunun zannedilmedir." Oysa yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer hayatımızı belirli bir düzene koyarsak kansere yakalanma riskimiz en aza inebileceği gibi teşhisin ilk aşamalarında da doğru tedavi ile her 3 vakadan biri önlenebilmektedir.
Genel bir kanaat de "kanser eşittir ölüm" algısıdır. Oysa günümüz tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır.
 
Diğer yanlış bilgilerden biri kanserin gelişmiş ülkelerde, yaşı geçkin ve maddi imkanı iyi durumda olan insanlarda görüldüğü hatasıdır. Oysa kanser her yaştan tüm insanlığı risk altına alan bir hastalıktır ve gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmektedir.
 
Son olarak, kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Kişiyi sosyal ve maddi yönden de etkileyen genel bir sorundur.
 
Kısaca özetlemek gerekirse aşırılıklardan uzak, düzenli-dengeli bir hayat, sık sık kontrol, olası bir hastalık durumunda da doğru tedaviye hemen başlamak bizi kanserin sevimsiz yüzünden büyük oranda koruyacaktır."