Gözden kaçırmayın

Köylülerin su  kavgasına Valilik son noktayı koyduKöylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koydu

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek "Atık Suların Dezenfekte Edilerek Tarımsal Sulamada Kullanılması Projesi" Türkiye`de ilk olacak.

Projenin ilk etabında Afyonkarahisar`da 4 bin dekarlık tarım arazi sulanacak. 
Afyonkarahisar`ın Türkiye`ye örnek olacağı projeyle ilgili açıklama yapan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, "Bir damla suyumuzun bile heba olmasına razı olamayız" dedi. 
DSİ Genel Müdürlüğü olarak atık suların değerlendirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Özkaldı, bu çalışmaların ilk ürününün de Afyonkarahisar`da alınacağını aktardı.


Geçen ay "Afyonkarahisar İli Merkez Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Sularının Sulamada Kullanılması Projesi"nin yapılmasına ilişkin sözleşmesinin imzalandığını hatırlatan Özkaldı, "Proje ile Afyonkarahisar Merkez Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının dezenfekte edilerek, tarımsal sulamada kullanılmasını hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. 
"MODERN SULAMA YÜZDE 85 OLACAK"

Özkaldı, tüketilen yüksek miktardaki su oranına rağmen sulama randımanının, Türkiye`ye yakışan seviyede olmadığını dile getirdi. Bunu tersine çevirmek adına, sulamada modern sistemleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Özkaldı, 2003 yılında yüzde 6 olan modern sulama sistemi kullanım oranının inşa halindekilerin tamamlanmasıyla yüzde 85`e yükseleceğini kaydetti.
Arıtma tesisinde günlük 44 bin metreküp atık suyun, Akarçay`a bırakıldığını belirten Özkaldı, boşa giden bu atık suyun uygun ünitelerle arıtılması sonucunda, ilk etapta 4 bin dekarlık bir tarım arazisinin sulanmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Sistem ile daha az su ile çok daha fazla verim elde edilmesini sağlayacak basınçlı borulu sulama sistemlerinin kullanıldığını aktaran Özkaldı, "Ülke olarak suya sahip çıkmak adına çalışmalara devam ediyoruz.

Bir damla suyumuzun bile heba olmasına razı olamayız" ifadesini kullandı.