Gözden kaçırmayın

Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü sebebiyle Sağlık Müdürü Dr Necip Yemenici bir açıklama yaparak sigaranın zararları ve korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Günümüzde en çok görülen sorunların başında sigaradan kaynakları hastalıkların olduğunu söyleyen Dr. Yemenici, sigaranın ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, gastrit, ülser ve reflü, mide ve yemek borusu kanseri, erken menopoz ve rahim kanseri gibi hastalıkların görülme oranının çok yüksekte tuttuğunu belirtti.
Dr. Yemenici bunun yanında sigaranın, başta damar sertliği olmak üzere, beyin ve kalpte damar tıkanıklığı, kalp krizi ve tansiyon yükselmesi gibi hastalıklara açık davetiye çıkardığını vurguladı. 
Sağlık Bakanlığı`nın 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası gereğince tütün ve tütün ürünleriyle devamlı mücadele ettiğini ve halk sağlığını korumaya çalıştığını söyleyen Dr. Yemenici, bu yasada AB müktesebatı uyarınca bir takım tadilatlar yapılacağını da belirtti. 
Alo 184 İhbar Hattı`nın aktif olduğunu da vurgulayan Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, düzenli olarak denetimlerin yapıldığını ve yasayı çiğneyenlere gerekli cezaların kesildiğini söyledi. 
Bu, hem maddi hem de sağlık açısından sigara sorununun toplumsal bir bilinçle aşılacağını belirten Dr. Yemenici, özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bu kötü ve zararlı alışkanlıktan korumak için duyarlı olunması gerektiğini söyledi. 
Sağlık Müdürü Dr. Yemenici`nin 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü sebebiyle yaptığı açıklama şöyle; 
"9 Şubat, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Sigarayı Bırakma Günü ilan edildi. Bugün, sigaradan kurtulmak isteyenler için yeni bir başlangıç olabilir. 
Sigarayı bırakmanın zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama insan iradesi de pek çok şeyin üstesinden gelecek yapıdadır. Sigarayı bırakmak için öncelikle neden bırakmak istediğinizden emin olun. Çok geç kalmadan -mümkünse bugün- kendinize sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ancak bu takip eden 1 veya 2 hafta içinde olsun.
Karar verdiğiniz günde sigarayı bırakın; daha önceden sayıyı azaltmayı denemeyin. Arkadaşlarınızdan size sigara vermemelerini isteyin.
Eğer içkiyle sigara içiminiz arasında ilişki varsa ilk birkaç hafta içki içilen yerlerden uzak durun. Tütün tüketen arkadaş ortamlarından uzak durun.
Tekrar başlama genellikle ilk 4-6 hafta içinde görülmesine karşın ilk 6 ay boyunca iradenizi güçlü tutmaya çalışın. Karşılaşacağınız problemlerle (gerginlik, konulara yoğunlaşma güçlüğü) nasıl baş edeceğinizle ilgili yardım alın.
Sigara için harcamış olacağınız parayı biriktirin ve kendinizi ödüllendirin. Spor yapın, bol su için, sakız çiğneyin, yaşadığınız ortamı sık sık havalandırın. Sigarayı çağrıştıran ortamdan uzaklaşın.

Sizler de biliyorsunuz ki sigara pek çok hastalığın sebebidir. Dilde tat alma duyusunda bozulmalara yol açar. Beyin hücrelerinin ölümüne neden olur. Öğrenme bozuklukları, hafıza zayıflığı ve erken bunamaya neden olur.
Göz merceğinin saydamlığının azalmasına yani, katarakta sebep olur. Cildin yapısının bozulmasına neden olur. Ayrıca, leke ve kırışıklıkların meydana gelmesine sebebiyet verir. Selülite yol açar.
Burunda koku alma duyusu azalmasına neden olur. Sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu hastalıklarına yol açar. Erkeklerde iktidarsızlığın başlıca sebeplerindendir.
Mesane kanserinin önemli nedenlerindendir. Akciğerlerde çeşitli hasarlara, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara neden olur. Bronşlarda ve akciğerlerde birçok çeşit kanserin oluşmasına neden olur.
Gebelikte tüketilen sigara düşük doğumlara ve bebekte gelişme geriliğine neden olur. Parmaklarda sararmaya ve tırnaklarda zayıflamaya yol açar. Kemik erimesine neden olur. Burger hastalığına sebep olur. (Bu hastalık el ve ayaklardan başlayarak tıkanıklığa yol açar ve uzuvların kesilmesi gerekir).

Lütfen, hem kendiniz hem de çevrenizdeki sevdikleriniz için sigaraya bugünden itibaren dur deyin! Özellikle önlerinde örnek olduğumuz çocuklarımız varsa onlar için kötü örnek olmaktan vazgeçelim.

Sigara içtiğimiz ortamlarda diğer insanları da pasif içici konumuna düşürmeyelim."