Gözden kaçırmayın
Köylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koyduSoğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi olan tel helva Sinanpaşa`nın Boyalı Köyünde bir başka yapılıyor.
Bir tel helva yiyenin bir daha yediğini anlatan Boyalı Köyü`ndeki ustalar, tel helvanın şerbetinin hazırlanırken içerisine sevgi kattıklarını ve çekerken de herkesin birlik olduğunu söylediler.
Afyonkarahisar İnternet Habercileri Derneği Kültür ve Sosyal İşler Başkanı Mehmet Başeğmez`inde iştirak ettiği bir gecede Boyalı Köyü Muhtarı Faruk Oflaz Başeğmez`i karşıladı.
Tel helva çekiminin kış gecelerinde ve soğuk havalarda yapıldığını kaydeden Muhtar Oflaz, tel helva çekmek için öncelikle şerbetin ustalar tarafından hazırlandığını söyledi.
Şerbet ustası Halil Öz yaptığı açıklamada, tel helva yapmak için uygun ortamın oluşmasının ardından şerbet yapım aşamasına geçildiğini ve şerbetin şeker ve yağla kıvamına getirildiğinden bahsetti.
Şerbetin kaynatılarak elde edildiğini söyleyen Usta Öz, şerbet yapım aşamasından sonra sofraya unun serildiğini ve şerbetin de sofraya getirildiğini ifade etti.
Ustalardan Halit Öz de tel helva çekiminde dikkat edilece hususun çekilme aşaması olduğunu ifade ederek, "Tel helva büyük boyutta bir sofrada unla ve kıvamına gelmiş şerbetle çekilir.
Çekme işlemini en az dört kişi yapar ve helva ince ince olana kadar çekme işlemi devam eder. Un en önemli malzemedir. tel helva undan ve şerbetten yapılan bir talı olması nedeniyle tatlı kültürüme renk katmaktadır."dedi.
Usta yardımcılarından Arif Oflaz ise unun tel helva için hazırlandığına idkkat çekerek, unun sobada bir süre ısıtıldığını ve şerbetle birleştirilmek için daha sonra sofraya serildiğini söyledi.
Usta Bahattin Doğu da açıklamasında, Tel helva çekiminde son işlemin kesme ve elde bir süre sündürme olduğunu kaydederek, "Tel tel hale gelen helva unla birleştikten ve çekildikten sonra tepsilere konmadan elde büre bekletilir.
Kıvama gelip gelmediğine ve inceliğine baktıktan sonra yuvarlak bir halde bulunan helva, bir tarafından kesilir ve tepsiye konur."ifadelerinde bulundu.
Ustalara yardımcı olan Mehmet Bağatır, Ahmet Kalemer, Ramazan Bağatır, ismail Esat Kalemer ve Hasan Topkaç da, en son işlemin soğuk havada birkaç dakika tel helvayı bekletmek olduğunu söyleyerek, helvanın tadından yenmediğini kaydettiler.
Boyalı Muhtarı Oflaz da tel helvanın köy kültüründe önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi olan tel helvayı yaptıklarında en az 20 kişinin helvayı tattığını ve 10 üzerinden 10 verdiğini ifade etti.
Helvanın soğuk günlerde olduğu için her zaman yapılamadığını söyleyen Muhtar, tel helvanın yolunu gözleyen birçok kişi olduğunu ve yapıldığında anında tükendiğini de sözlerine ekledi.
AFİHAD Kültür ve Sosyal İşler Başkanı Başeğmez de ilk defa tel helvayı tattığını ve çok sevdiğini kaydederek, tekrar tel helva yemeyi istediğini söyledi.
Başeğmez ayrıca AFİHAD yönetim kurulu üyelerine de bu tadı en kısa zamanda tattırmak için elinden gelen çabayı göstereceğini de ifade etti.
Yorumlar
Yorum Yap