Gözden kaçırmayın
Akarçay temizleniyorOrman ve Su İşleri Bakanlığı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkileri Merkezinin Strateji ve Hedeflerinin Belirlenmesi Çalıştayı Orman ve Su İşleri BakanI Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali Hakan Yusuf Güner’in katılımıyla Afyon`da gerçekleştirildi.
28-Şubat 1-Mart 2015 tarihleri arasında Korel Termal Otel`de gerçekleştirilecek olan Çalıştay’a Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’un yanı sıra Vali Hakan Yusuf Güner, Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Orman ve Su İşleri Bakanlığı üst düzey yöneticileri, bölge ve il müdürleri ile öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Çalıştay’da Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkileri Merkezinin tanıtım sinevizyonu izletildi.
Açılış konuşmalarına geçilen Çalıştay’da sırasıyla Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır toplantı gündemi ile ilgili birer konuşma yaptılar.
Daha sonra söz alan Vali Hakan Yusuf Güner ise : "Öncelikle Sayın Bakanımızın himayesinde ilimizde gerçekleştirilen bu Çalıştay’ın hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Afyonkarahisar ismi aslında Sayın Bakanımızla birlikte daha fazla özellikle tıbbi ve ıtri bitkiler konusunda gündeme gelmiş olan bir ilimizdir.
Her ne kadar Afyonkarahisar’ın tıbbi ve ıtri bitkiler anlamında bir geçmişi olsa da Sayın Bakanımızın döneminde bu durum Türkiye’de ve dünyada duyulur bir konu ve ilimizin de daha duyulur bir il haline gelmesine zemin oluşturdu.
İlimizde gerek yeşil alanlar, orman alanları ve su ile baraj ve göletler bağlamında Afyonkarahisar gerçekten rekorlar kırdı ve rekorlara şahit oldu.
Ben Afyonkarahisar’da Vali olmaktan ve Sayın Bakanımızla birlikte görev yapmaktan çok feyz aldığımı ve Sayın Bakanımızla çalışmanın bir hoca olarak, büyüğümüz olarak ve Bakanımız olarak son derece önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.
Bu Çalıştay’ında Afyonkarahisar’da yapılmasının tıbbi ve ıtri bitkiler anlamında hayırlı olacağını düşünüyorum. Ayrıca Afyonkarahisar ismiyle müsemmaha olacak, eş değer olacak tıbbi konuda çalışmaların temelini oluşturacağını düşünüyorum.
Günümüzde artık magazin konusu haline gelen tıbbi bitkiler, şifalı otlar konusu, hatta bazı kazalara uğrayanlar oldu bu konuda. İlimi ilim için değil halk için ve toplum için yapıldığı ve yapılması gerektiği ortamda Sayın Bakanımızın hem bilim adamı olarak hem de önemli bir icraatçı olarak böyle bir işe el atmasında Afyonkarahisarlılar olarak çok memnunuz.
Bundan sonraki süreçte Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımızla, üniversitemizle ve sivil toplum kuruluşlarımızla ilimizde inşallah el ele gönül gönüle Sayın Bakanımızla çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamda tüm konuklara hoş geldiğiniz diyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
Açılış konuşmalarının sonuncusunu gerçekleştiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; "Sizleri böyle bir günde saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Termalin, turizmin ve zaferin başkenti olan Afyonkarahisar’da sizlerle birlikte olmaktan çok memnunum. Tıbbi ve ıtri bitki sektörü bugün milat olarak anılacak dünyada 100 milyar dolarlık bir sektör.
Bu sektörden Türkiye yeterince pay alamamaktadır. Ülkemizde daha önceki dönemlerde bunun çalışmaları ve faaliyetleri çok azdı. Ama burada yapacağımız çalışma hayra vesile olacaktır.
Afyonkarahisar’da yapılan her türlü çalışma muaffakiyete ulaşacaktır. Sağlık Bakanlığımızda tıbbi bitkiler alanında bir daire başkanlığı oluşturulmak üzere bir birim kuruldu. Bizim bakanlığımız sahip çıkmış oldu.
Tabi bu yeterli değil, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin ve tüm insanların sahip çıkması gereken bir konudur. Eskiden Orman Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarda konular, iş ve işlemler sınırlıydı.
Son dönemlerde bu alanlar giderek genişledi ve büyüdü. Eskiden sadece ağaç ve odun üretimi yapılıyordu. Şimdi ise bunun yanında bal ormanları, kent ormanları, mesire alanları, keklik üretim tesisleri gibi hayvan üretme tesisleri, tıbbi bitkiler üretim tesisi ve bunun gibi birçok alanda ilkleri yaşatmaktayız.
Bizler çok düşük seviyelerde ki odun seviyelerini 1.6 milyar metre küp’e yükselttik. Dünyada odun üretimi azalırken Türkiye’de bu durum aksine oldu ve odun üretimi arttı. 227 adet bal üretim ormanları var.
Bunun bize katkısı dünyada bal üretiminde 2. seviyedeyiz. Bunun yanında uluslararası bal çalışmalarında Türkiye’de önemli bir ölçüde öncülük yapacaktır.
Ekonomik değer yönü 100 milyar dolarlık paydan yeteri kadar pay almamız sağlanacaktır. Bu duruma hepimiz sahip çıkacağız. Birlikte Türkiye için yepyeni bir sektör kuracak ve böylece ülkemize çok büyük gelirler sağlayacağız.
İlaç olarak da ülkemize katkıda bulunacağız. Birçok yan etkisi olan ilaçların kullanılması yerine, bizleri koca karı ilacı diye uzaklaştırdıkları bitkisel ilaçları kullanarak insanlara sayısız faydalar sağlayacağız.
Bu tıbbi bitkilerin tedavi yönteminde çok önemli bir yeri vardır. Belki yan etkisi yok denecek kadar az, ama insanlara sağladığı fayda çoktur. İnsanlarımızın sağlıklarına kavuşması için bu alanda elimizden geleni yapacak ve ilaç kullanımını da en aza indireceğiz inşallah.
Özetle vurgulamak istediğim şeyler var. Bu yeni bir sektör, Tıbbi ve Irti Bitki Merkezimiz kuruldu. Kendi enerjisini kendisi üretecek. Afyonkarahisar yolların kesişim noktası olduğu için bu tesisin buraya yapılmasını uygun gördük.
Yalnız bu merkez tüm Türkiye’ye hizmet verecektir. Birlikte bir çalışma yapacağız. Burada alacağımız kararlar yolumuza ışık tutacak nitelikte olup, önemli kararlar alacağımıza yürekten inanıyorum.
Özel sektöründe gerekli akreditasyon alarak bu sektöre girmesi gerekmektedir. Böylece birlik ve beraberlik içerisinde bu işi omuzlayacak ve bu yeni sektörü en iyi şekilde ülkemizde kalkındıracağız.
Bizlerde bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz. Bu konuya üstün körü değil tam manasıyla girecek ve Allah nasip ederse üst seviyelere çıkartacağız.
Bu anlamda bizlere sağladığınız destekten ve katkılardan dolayı teşekkür ediyor, ülke anlamında büyük bir başarı yakalamanızı temenni ederim.
Bu Çalıştay’ı milat olarak kabul ettiğimi ifade etmek istiyorum. Bu toplantıyı ilk olarak burada yapıyoruz. Bundan sonrada geleneksel hale getirmek istiyorum.
Bunu 1. toplantı olarak kabul ettik. 2. Ulusal Tıbbi ve Itri Bitki Merkezi toplantısını önümüzdeki yılda Mart ayında Konya’da Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi Çalıştay’ını yapmayı belirtmek istiyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Konuşmaların ardından grup çalışmalarına geçildi. Çalışmalarda şu konulara yer verildi.
1-Tıbbi bitkisel çaylarda tek yada karışım hazırlama, kalite kontrol çalışmaları,
2-Ulusal ve Uluslararası ölçekli ürün pazarlama çalışmaları, merkezlerin yasal dayanakları ve gereksinimlerin tespiti,
3-Itri – Aromatik ürünlerde üretim, kalite kontrol, standardize ekstre ve etkin madde elde edilmesi, valide analiz yöntemleri geliştirilmesi,
4-Endüstriyel ölçekli sertifikalı tıbbi bitki ve mantar üretimi,
5-Tıbbi ürünlerde toplum sağlığı için güvenirlik ve etkinlik çalışmaları.
Yorumlar
Yorum Yap