Gözden kaçırmayın
Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıMısriCamii etrafı ve Örenbağ bölgesinde uygulanacak Kentsel Dönüşüm çalışmasınıyapacak yüklenici firma ile Afyonkarahisar Belediyesi arasında imzalanansözleşmenin ardından yüklenici firma Modern-And Harita İmar Planlama AdiOrtaklığı çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.
Firmanınteknik şartname ve sözleşme gereği iş programı aşamalar olarak belirlenmiştir.1.AŞAMA: Proje Ofisinin kurularak Proje Yönetim ve ProjeTanıtım-Bilgilendirme Hizmetlerinin başlaması ile Kentsel Dönüşüm ProjeUygulama Yazılımlarının Kurularak işe başlanılması.
Bina Ölçümleri ve TaşınmazMevcut Durum Tespitlerinin yapılması.2. AŞAMA: Taşınmaz yapı izin bilgi ve belgelerinin incelenmesi veMülkiyet-Hak sahipliği bilgileri tespiti. Jeolojik ve jeoteknik etütçalışmalarının yapılması. 3.AŞAMA: Gayrimenkul Katılım değer tespitlerinin yapılması ve KıymetTakdir raporlarının üretilmesi, Proje fizibilite en etkin ve en verimlikullanım analizlerinin yapılması.4.AŞAMA: Analitik Etüt çalışmalarının yapılması. İmar planı,Kentsel tasarım projelerinin ve Mimari avan projelerin hazırlanması.
5.AŞAMA: Konsept proje değerlendirme ve Dağıtım tekliflistelerinin üretilmesi. Proje görselleştirme işlerinin yapılması. Haksahipleriyle müzakere ve sözleşmelerin yapılması, imar uygulaması ve taputescil işlemlerinin yürütülmesi.6. AŞAMA: İmar uygulaması ve tapu tescil işlemlerinin yürütülmesi.
MısriCamii etrafı ve Örenbağ bölgesi olarak adlandırılan bölgedeki mahallelerinKentsel Dönüşüme tabi tutulması ile ilgili dosyanın Bakanlar Kurulu`ndangeçerek Resmi Gazete`de yayımlanmasının ardından ihaleyi alan firma yukarıdakiiş programı gereği ilk etapta proje ofisini faaliyete geçirdi. Kentsel DönüşümProje Uygulama yazılımını tamamlayan firma, gayrimenkul mevcut durum tespitinitamamladı.
Gayrimenkulmülkiyet ve yapı izin bilgi ve belgelerini inceleme safhasını da tamamlayanfirma, analitik etüd çalışmaları ile birlikte hane halkı ile anket çalışmaları,hali hazır haritaların güncellenmesini yaparak hazırladığı jeolojik vejeoteknik etüd raporlarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylattı.
Sonolarak gayrimenkul kıymet takdir (Değerleme) raporları ve Kentsel Tasarım ileMimari Avan Projelerin yapımına başladı.
Konuylailgili projede gelinen aşamalar hakkında yapılan açıklamada şu görüşlere yerverildi;
Fiili Olarak Tamamlanan ve DevamEden Çalışmalar; 1. AŞAMA
Proje OfisiAçılması İşi Kapsamında;Proje hizmetlerini yürütmek üzere Proje Alanı içerisinde (Karaman Mah. Leylak Cad. No: 4-A)İrtibat ofisi kurularak hizmet vermeye başlamıştır. Kentsel Dönüşüm Proje Uygulama Yazılımı İşi Kapsamında;Belmap firmasının yazılımı yaptığı Belked lisanslıyazılım ürünü Afyon Kentsel Dönüşüm Projesine entegre edilmiş olup, Programkapsamında Harita Bilgileri, Ölçü krokileri, Mülkiyet Bilgilerini, GayrimenkulDeğerleme Bilgilerini içeren sorgulanabilir veritabanı yazılımı işi tamamlanmışAfyonKarahisar Belediyesinin kullanımı için internet bağlantılı kullanıcıtanımlamaları yapılmıştır. GayrimenkulMevcut Durum Tespit İşi Kapsamında; Mevcut Durum Analiz Raporu hazırlanması işi tamamlanmış olup, bu kapsamdaKamu Kurumu araştırmaları ve literatür taraması işleri yapılmıştır. Mevcutdurum raporunda aşağıda sıralanan bölümler tamamlanmıştır.
Türkiyeden ve Yurtdışından Kentsel Dönüşüm Projeleri incelenmiş ve bunlarhakkında bilgiler verilmiştir.
Bölgenin Riskli Alan ilan edilmesinin nedenleri, Projenin amacı, kapsamı,yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. 6306 Sayılı Afet Riski AltındakiAlanların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında 2013/4444-4677 SayılıBakanlar Kurulu Kararı ile İmaret Camii ve Yakın Çevresi (25 ha.), Mısri Camii ve YakınÇevresi (17 ha.)olmak üzere 2 adet riskli alan ilan edilmiştir. Toplamda 42 Ha.lık Riskli alanda 2198yapı olduğu tespit edilmiştir.
Afyonkarahisar ilinin Ulaşım, idari yapısı, ekonomik ve demografik yapısı ,tarihsel, fiziksel ve kültürel yapısı hakkında bilgilere yer verilmiştir. Proje alanına ilişkin Altyapı yatırımları, geçmişteki imar planlarınailişkin araştırmalar, Mekansal gelişimi( Yapı Analizi, Doluluk-Boşluk analizi,Arazi Kullanımı, Tescilli Yapı Analizi, Donatı Analizi, Çevresel görsel değerler Analizi vb.), DemografikYapısı( Hanehalkı anketleri, Nüfus, Sosyal Mekan Analizi), Sorun-olanakAnalizi, Swot Analizi, Depremsellik Durumu ve Jeolojik Yapısı, SentezDeğerlendirmeleri yapılmıştır.
Mevcut durum analizi Araştırmaları Anket Çalışmaları ve Arazi Kullanımı ileeş zamanlı yürütülmüştür.
2. AŞAMA GayrimenkulMülkiyet ve Yapı İzin Bilgileri İşi Kapsamında; Afyonkarahisar Belediyesinden Kadastro paftaları ve Takyidatlı TapuBilgileri elde edilmiş ve Arazi kullanımı ile eşleştirilmiştir.
İmaret Camii ve Çevresinde 2204 hisse ve 1657 adet malik bulunmaktadır. Mısri Camii ve Çevresinde 2201 hisse ve 1660 adet malik bulunmaktadır.
Analitik EtütÇalışmaları İşi Kapsamında; Mevcut durum tespiti kapsamında yapılan arazi çalışmalarında Alana ilişkinmevcut durum verileri elde edilmiştir. Bu Aşamada Elde edilen veriler işlenipMevcut durum Raporu ile birlikte analiz Çalışmaları Yürütülmüştür. YapılanÇalışmalar özetle, Mevcut Durum Analizleri Yönetimsel Yapı - Doğal Yapı - Arazi Kullanımı - Mülkiyet Analizleri - BinaAnalizleri - Altyapı Analizleri - Ulaşım analizleri - Afet Riskleri Analizleri- Mevcut Planlara İlişkin Analizler - Sosyal ve Demografik Analizler - Donatı Analizleri - Tescilli YapıAnalizleri
Hane HalkıAnket Çalışmalarının Analizi İşi Kapsamında Proje kapsamında yapılan anket çalışmalarında Hak Sahiplerinin Yaşı,Cinsiyeti, Eğitim Durumları, Gelir Durumları, Aile Büyüklüğü, SosyalAktiviteler, Kentsel Dönüşümden Beklentiler ve Öneriler gibi başlıklarkapsamında araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalar çerçevesindeAnalizler yapılmış ve Bölgeye ait bilgiler, sorunlar ve beklentiler Analizedilmiştir.
Hanehalkı Anket çalışmaları esnasında Yapı ve Malik eşleşmeleri yerindetespit edilmiş Mülkiyet ve Kullanıcı ayrımı yapılması için veriler eldeedilmiştir. Yapılan Analizlere göre Haksahiplerinin ‰43.71`i Kadın, ‰56,29`uErkeklerden oluşmaktadır. ‰98`e yakınıAfyon doğumlu olduğu tespit edilmiştir.
Aile Büyüklüklerine bakıldığında ‰ 25`i4 kişilik aileye sahip, ‰23`ü 2 ve ‰23`ü 3 kişilik ailelere sahip oldukları görülmektedir.Bölgede yaşayanların ‰63`ü ilköğretim mezunu olup, ‰6.7`si okur yazar değildir.Bölgede yaşayanların ‰75`i 500-1000 TL aralığında gelire sahip olduğu bölgedekiyaşayanların büyük çoğunluğunun düşük gelir grubunda yer aldıkları görülmüştür.
Halihazır HaritalarınGüncellenmesi İşi Kapsamında 2 Farklı Riskli Alanda Toplam 42 Ha.`lık alan içerisinde 2198 adet yapının ölçümügerçekleştirilerek toplamda 7 adet pafta üretilmiştir.
Jeolojik - Jeoteknik RaporHazırlanması İşi Kapsamında Bu çalışmakapsamında; gerekli arazi gözlemleri, sondaj çalışmaları, jeofizik ölçümler,laboratuar verileri ile jeolojik-jeoteknik değerlendirmeler sonucu, incelemealanının yerleşime uygunluk değerlendirmesi yeniden yapılarak rapor tamamlanmıştır.
Arazi çalışmaları kapsamında; İmaret bölgesinde derinliği7.50-21.50 molan 19 adet, Mısri bölgesinde derinliği 20-30 m olan 13 adet sondaj, 95 m açılımlı 10 adet sismikkırılma çalışmaları ve 10 adet düşey elektrik sondaj ölçümü yapılmıştır. Araziçalışmaları jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi ve arazi elemanlarıtarafından yürütülmüştür.
Jeolojik-Jeoteknikdeğerlendirmeler sonucu, inceleme alanının yerleşime uygunluk değerlendirmesiyeniden yapılarak hazırlanan rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca incelenerekonaylanmıştır. 3. AŞAMA Gayrimenkul Kıymet TakdirRaporlarının Hazırlanması İşi Kapsamında Mevcut DurumAraştırmaları ile alan içerisinde yer alan binaların Yapı gruplarının , katsayılarının, Bağımsız Birim Sayılarının, Yapı Yaşlarının, Yapı Yıpranma veEksiltme Oranlarının, Ağaç, Duvar ve Çeşitli Müştemilat verilerinin, Arsa RayiçDeğerlerinin Tespitleri, Ayrıca Anket Çalışmaları ile yapılan Hak Sahibi,Mülkiyet Eşleştirmeleri yapılarak çalışmalar devam etmektedir. 4.AŞAMA Kentsel Tasarım, Planlama, Mimari AvanProjelerin Yapılması İşi Kapsamında ? Etüt ve kaba el çizimlerinebaşlanılmış olup çalışmalar devametmektedir.
Yorumlar
Yorum Yap