Gözden kaçırmayın

Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz Kütahya ve Uşaktan bile gerideyiz

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında bu hafta TBMM’den geçen iç güvenlik paketi değerlendirildi.
 
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Yasa ile gözaltı süresi 48 saate çıktı”

İç güvenlik paketinin TBMM’de kabul edildiğini belirten Gazeteci İsmail Akar, “Yasa görüşülmeye başladığından beri kamuoyunda sert tartışmalar yaşanıyor. Meclis’te kavga, gürültü arasında bu yasa çıktı.
İç güvenlik yasası Şubat ayında genel kurulun gündemine gelmişti. Bir buçuk aylık süreçte bazı maddeleri geri çekildi. Sonuç olarak yasalaştı. Yasanın insan özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle CHP Anayasa Mahkemesi’ne müracaat edeceğini açıkladı. Komisyonda olan Afyon Milletvekili Ahmet Toptaş da bir görüşmemizde bu yasaya neden karşı olduklarını gerekçeleriyle uzun uzun anlatmıştı. Yasa ile gözaltı süresi 48 saate çıktı.
Önleyici gözaltı adı altında polise yetki verildi. Molotof ve benzeri patlayıcılar silah sayıldı. Yasa ile polis ve Valilere geniş yetkiler verildi. Sokakta giderken bir polis siz tehlikeli birine benziyorsunuz diyerek sizi ya da aracınızı arayabilir. Bu yasa kamuoyunda tartışılmaya devam ediliyor” şeklinde konuştu. 
“Artık Türkiye Orta Doğu ülkesidir”

Geçmişte yasaların çıkarılırken AB’ye uyum sağlanması için çalışıldığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Şimdi Avrupalı olma gibi bir kaygımız yok. Orta Doğu ve Araplarla yakın ilişkilerimiz var.

Dolayısıyla çıkarılan bu iç güvenlik yasası da Orta Doğu ve Araplara göre düzenlenmiş bir yasadır. Yani polis her şeydir. Polis seni istediğinde tutar, istemediğinde tutmaz. İstediğinde yürütür, istediğinde üstünü arar, kodese atar. Arabistan’da, Yemen’de, Mısır’da, Suriye’de de böyle değil mi? Yapılan tamamıyla Türkiye’nin yönünün Orta Doğu’ya, Afrika’ya, Ön Asya’ya döndürülmesidir.
Yasanın çıkış noktasında haklı sebepler olabilir. Hakimlerin bazı konularda polise arama izni vermede geç kalışları bir takım ekstrem olaylara neden olmuştur. Ama bunu genele yayarak, tüm ülkeyi polis devletine çevirmek doğru değildir. Artık Türkiye Orta Doğu ülkesidir. Avrupa’dan kopmuştur” diye değerlendirmede bulundu. 
“Bu gidişat iyi bir gidişat değildir”

Gezi olaylarının Hükümet’i korkuttuğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “İnsanların bir anda sokağa dökülmesi Hükümet’i korkuttu. İç Güvenlik yasası bu tedirginliğin eseridir. Topluma şiddetle, polisle yaklaşmayı tercih ettiler. İç güvenlik yasası demokrasiyle bağdaşmıyor. Arap ülkeleri Türkiye’ye özenirken, Türkiye Arap ülkelerine özenmeye başladı.
Bunu anlamakta zorlanıyorum. Bugün Arap ülkeleri demokrasi ve insan haklarına aç vaziyettedir. Böyle bir yasanın yanlış olduğunun insanlarımız farkındalar ama korku imparatorluğu yaratıldığı için kimse konuşamıyor. Bu gidişat iyi bir gidişat değildir. Gözaltı süreleri uzatıldı. Polise verilen yetkiler çoğaldı. Eskiden arama için hâkimden yetki alınırdı. Şimdi bu durum değişti.
Önümüzdeki seçimde vatandaş bu yanlış gidişata son verecektir. Seçimler bir fırsattır. Vatandaşların dikkatli karar vermeleri lazımdır” diye konuştu. 
“İç Güvenlik yasası ile hükümet polis devleti denen bir modele doğru gidiyor”

Ak Parti’nin iktidara gelirken 3 Y üzerine politikasını kurduğunu anımsatan Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu 3 Y, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklardı. Şimdi muhtemelen 2015 seçimleriyle birlikte Ak Parti bir düşüşe girecek. Bunun sebebi de kuruluşta mücadele ettikleri yoksulluk oluşmaya başladı, yolsuzluk zirve yaptı.
Yasaklar ise başta kısmen kaldırılırken, şimdi yasaklar da geri gelmeye başladı. İç Güvenlik yasası ile hükümet polis devleti denen bir modele doğru gidiyor. Bakan istediği anda internet sitesini kapatabiliyor. Vali ve polislere geniş yetkiler veriliyor. 2015 seçimlerinde AKP iktidarda kalırsa Güney Doğu’da özerklik adımları atılabilir. Buna karşı ülkemizde karışıklıklar çıkabileceği konuşuluyor.
Bundan dolayı hükümet 7 Haziran sonrası olası bir iç isyana karşı bunu bastırmanın yöntemlerini arıyor. Bu yasa inşallah çok kullanılmak zorunda kalmaz. Umarım ülkemizde karışıklar yaşanmaz” şeklinde görüşlerini açıkladı.