Gözden kaçırmayın

Emniyetten uyuşturucu operasyonuEmniyetten uyuşturucu operasyonu

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Mehmet Yücehan ile Dr. Fırat Doğruöz konuk olarak katıldılar.

Programda diz ağrıları konuşuldu.
“Diz sadece kemikten oluşmaz”

Diz ağrılarının tüm yaşlardaki bireylerde görüldüğünü ve nedenlerinin farklı olduğunu söyleyen AKÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Mehmet Yücehan, “Diz ağrılarının yüzlerce sebebi vardır. Diz sadece kemikten oluşmaz.

Beraberinde yumuşak dokularda bulunur. Dizin belirli dengede çalışmasını sağlayan yumuşak dokular, ön çapraz bağ, iç yağ bağ, dış yan bağ, eklem-kaslar, eklem-kasların içindeki kıkırdakların yerleşimi, dizaynı, bunların hepsi kendi başına birer sistemdir. Örneğin bir diz yaralanmasını ele alacak olursak hastanın aldığı darbeye göre farklı yaralanmalar olabilir.

Travmatik diz yaralanmalarında yaralanmanın nedeni çok önemlidir. Bu bizim yaklaşımımızı belirler. Sonra kemik yapısı, kıkırdak dokuları ve çevresindeki yumuşak dokuları ayrı ayrı kontrol ederiz” şeklinde bilgi verdi.

“Diz ağrılarını dikkate almak lazımdır”

“Diz ağrıları ihmal edilmemelidir” diyen Dr. Fırat Doğruöz, “Diz ağrılarını dikkate almak lazımdır. Diz ağrısı bir, iki günden fazla sürmüşse, kronikleşmeye yatkın bir ağrıysa, örneğin hasta dizinin üstüne basamıyorsa mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Ama bazen de geçici ağrılar olabilir. Diz ağrıları ihmal edilmemesi gereken ağrılardır. Eklem kireçlenmesinin ise çeşitli sebepleri vardır ve sık görülür. Bu genelde yaşlı hastalarda görülür. Diz kıkırdağında lokal olmayan yaygın harabiyetle ve ilerleyici olarak seyreden bir hastalıktır. Kıkırdak hasarı belli bir seviyeyi aştıktan sonra tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Bu nedenle ihmal edilmemeli ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır ” diye konuştu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.