Gözden kaçırmayın

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bakanlığın desteklemelerinden faydalanarak inek alan 40 köylü, borçlarını ödeyemeyince icralık oldu.
Köylüler, kişi başı ortalama 50’şer bin lirayı bulan borcu ödeyebilmek için vadenin uzatılmasını istiyor.
Ekonomide yaşanan darboğaz, toplumun her kesiminde hissediliyor. Burdur’un Yeşilova ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklemelerinden faydalanarak gebe düve alan köylüler, borçlarını ödeyemeyince İcralık oldu. Yaklaşık 2 milyon liralık borçla karşı karşıya kalan köylüler, vadenin uzatılmasını istedi.
Yeşilova ilçesine bağlı Orhanlı köyünde oturan 40 aile, 2010 yılında Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Gebe Düve Projesi’nden faydalandı. Köylüler, 2 yılı ödemesiz 5 yılda eşit taksitler halinde ödemek şartıyla toplam 2 milyon lira karşılığında 6’şar gebe düve aldı.
Köylülerden bazıları ahır yaptırabilmek için de bakanlığın desteğinden yararlandı. Köylüler, hayvanlardan sağladıkları sütleri kooperatife satıp geçimlerini sağlamayı hedeflerken, borçların ödenmeye başlayacağı 2012 yılında ortaya çıkan şap hastalığı işleri tersine döndürdü. Köy 4 ay karantinaya alındı, bakanlık desteğiyle alınan toplam 240 hayvandan 70’i telef oldu. Köylüler ertesi yıl da kuraklıkla karşı karşıya kaldı.
Ekonomik sıkıntıya düşen köylülerden bazıları ise bakım, yem ve veteriner masraflarından doğan borçlarını ödeyebilmek için hayvanlarını satıp köyü terk etti. Yaşanan süreçte borçlarını ödeyemeyen köylüler hakkında banka tarafından icra takibi başlatıldı. İcra sonrası hesapları dondurulan köylüler, süt gelirlerinden de oldu. Görüşmeler sonucu icra takibini durduran köylüler, şimdi kişi başı ortalama 50’şer bin lirayı bulan borcu ödeyebilmek için vadenin uzatılmasını istiyor.
Köy Muhtarı Efrahim Tuncel, köyde hayvancılığı canlandırmayı hedeflediklerini ancak yüzlerinin gülmediğini söyledi. Tuncel, “Vatandaşlarımız yemciye, veterinere borçlandı. Borçlarını ödemek için de hayvanlarını sattı. Bu sefer de bakanlığa borçlarımızı ödeyemedik. Bakanlığa gidip yetkililerle görüştük ve yeniden yapılandırma talep ettik. Kişi başı yaklaşık 50 bin lira borcumuz var. Bakanlığın bu borcu yıllara yaymasını istiyoruz.” dedi.
Köylülerden Necdet İpek de, satın aldıkları 240 hayvanın 70’inin telef olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Bundan dolayı mağdur olduk. İkinci yıl kuraklık vurdu. Yem sorunu yaşadık, ithal saman almak zorunda kaldık. Ödeme günü geldiğinde bankaya borcumuzu ödeyemedik. Borçlarımızı ödeyemeyince icra geldi. 6 ay öncesine kadar icralık olduğumuz için bankaya gelen hesaplarımıza el konuluyordu. Hayvan desteklerimize, süt paralarımıza el konuyordu. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını, 10 yıla yayılmasını talep ediyoruz.”
Hastalık ve kuraklık sonrası 3 hayvanı kaldığını anlatan Metin Dönmez de, “Devlet sıkıştırırsa ‘elimizdeki bu’ diyeceğiz. Bize destek olsunlar, borcumuzu ödeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Zaman.com.tr
Yorumlar
Yorum Yap