Gözden kaçırmayın

Bakan Uraloğlu erişim yasağı ile ilgili açıklama yaptıBakan Uraloğlu erişim yasağı ile ilgili açıklama yaptı

Antalya’daki tabiat harikası Uçansu Şelalesi’yle bilinen Alara Vadisi’ne hidroelektrik santrali (HES) yapımı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu tamamlandı.

Bölgede yaşayan köylüler, HES yapılmasında mahzur olmadığını savunan rapora tepki gösterdi.

85 yaşındaki Ahmet Demirok, kendilerine miras bırakılan doğayı, torunlarına ve geleceğe aktaracaklarını belirtip “Başımızı veririz, suyumuzu vermeyiz.” dedi.

Alara Vadisi’nde HES yapılmasına karşı çıkan bölgedeki vatandaşlar, Kayabükü köyünde bir araya geldi. 15 yıl Almanya’da çalıştıktan sonra doğduğu köye yerleşen Münevver Şanlı (65) hiçbir kuvvetin sularını ellerinden alamayacağını vurguladı. Bölgedeki HES’lere karşı 5 yıl önce açtığı davayı kazanan Fikret Kılınç ise Alara Çayı’nın geçim kaynakları olduğunu ifade etti.


Alara Çayı üzerinde 7 HES projesi bulunuyor. Bunların birincisinde 5 buçuk kilometrelik alanda, suyun toprakla teması kesilecek. HES istemeyen köylülerin davalarını takip eden avukat Munip Ermiş, canlılarla ilgili hiçbir koruma öngörülmediğini ve projenin Türkiye’nin de imza koyduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma kriterlerini içeren ‘Bern Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı. Raporda da komik ifadeler olduğunu kaydetti.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, ‘birey’ diye tanımlanan hayvanların kendilerinin kaçmalarının bekleneceği, aksi takdirde ‘yüksek ses’ ile kaçmalarının sağlanacağı şu şekilde anlatılıyor: “Genellikle kaçırmaya yönelik olarak seslerden yararlanılmaktadır.


Alışılmadık ve yüksek tondaki seslerden meydana gelecek rahatsızlık sonucu bitkilerin içine, arasına veya altına saklanan formlar ortaya çıkarak yakın alanlarda, kendilerini daha güvenli hissedecekleri habitatlara uzaklaşmak zorunda kalacaklardır. Eğer kaçırma uygulamasından sonuç alınamazsa uygun yakalama kepçeleri kullanılarak yakalanan yabanıl formlar eldivenlerle dikkatlice tutularak alan dışında, zarar görmeyecekleri uygun habitatlara taşınarak uzaklaştırılması gerekmektedir.”


Bölgedeki Hayat 1 ve Hayat 2 HES projeleri, 2013 yılında Antalya Bölge İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Yargıtay ise bu kararı onaylamıştı. ÇED raporunun bakanlık tarafından kabul edilmesinden sonra Antalya İdare Mahkemesi’nde yeni dava süreci başladı. Zaman.com.tr