Gözden kaçırmayın
Duran güç zehirlenmesi mi yaşıyor ?“Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir”
Gün FM’de 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla özel bir yayın gerçekleştirildi.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayının konuğu Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfi Akgün oldu.
“Sigara yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır”
Tütün kullanımının birçok sağlık sorununa ve ölümlere yol açtığı için önemli bir tehdit olduğunu kaydeden Akgün, “Dünya Sağlık Örgütü sigara alışkanlığının dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan etmiştir. Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybetmektedir.
Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağı düşünülmektedir. Ülkemizde en çok ölüme sebep olan diğer toplumsal sorunla karşılaştırılacak olursak, sigarayı daha iyi tanırız. Trafik terörü yılda 6–7 bin insanımızın, sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır” diye konuştu.
“Çocuklar için risk çok daha ciddidir”
“Pasif içiciler sigara içen kişinin yanında durarak 4000 çeşit kimyasal maddeden zarar görmektedir” diyen Akgün, “Ne yazık ki çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü akciğerleri tam gelişmemiştir. Yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp verirler. Bu nedenle daha fazla sigara dumanına maruz kalırlar.
Pasif içici durumundaki çocuklarda boğaz enfeksiyonları, bronşit sıklıkla görülen hastalıklardandır. Çocuklarda kanserin yüzde 15’i babasının sigara alışkanlığından olmaktadır. Sigara içen babaların çocukları kanseri önleyici genden yoksun olarak doğuyor. Hamileliğinde sigara içen annelerin bebekleri yüzde 10–15 eksik kilolu ve yine aynı oranda zekâ geriliği ile doğuyor.
Anne veya babası sigara içen çocukların akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski yüksektir. Anne veya babası sigara içen çocuklar astım hastalığına daha fazla yakalanmakta, akciğer fonksiyonları bozulmaktadır. Sigara içmediği halde, sigara içenlerle kapalı bir yerde 4 saat kalan bir insan 10 adet içmiş kadar zarar görür. Sigara içenler çevreye yaydıkları sigara dumanı nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 3000 sigara içmeyen kişinin ölümüne neden olmaktadır” şeklinde bilgi verdi.
“Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin çoğu, bu alışkanlıktan kurtulma şansına sahiptir”
“Sigara tiryakilerinin yüzde 75-80’inin sigarayı bırakmayı istedikleri ve tiryakilerin üçte birinin en az üç kez ciddi bırakma çabası gösterdikleri araştırmalar sonucu ispatlanmıştır” diyen Akgün, “Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin çoğu, bu alışkanlıktan kurtulma şansına sahiptir.
Bunun için kararlı olmak gereklidir. Sigarayı bırakmaya karar vermek ve başarılı olmayı istemek sigarayı bırakmak için önemli adımlardır. Gerektiğinde sağlık birimlerinde çalışan hekim ve sağlık personelinde destek istenmelidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Yayın sonrası bir süre Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar ile görüşen Akgün, Gün FM’in sağlık alanındaki bilinçlendirici yayınları dolayısıyla tebriklerini sundu. Akar ise Akgün’e teşekkür ederek, başarılar diledi.
Yorumlar
Yorum Yap