Gözden kaçırmayın

Demirkırkan En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olmalıDemirkırkan En düşük emekli maaşı asgari ücrete denk olmalı

ŞUANKİ BAKANLAR KURULU GÖREVDE Mİ?
 
Evet, yeni Bakanlar Kurulu güvenoyu alana kadar, şu anki Davutoğlu başkanlığındaki Bakanlar Kurulu görevde olacak.
 
Bu Bakanlar Kurulu, yeni kabine kurulana değin kararname de çıkarabilir, atama da yapabilir.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
- İlk önce Meclis toplanacak. YSK`nın kesin sonuçları açıklamasından sonra beşinci gün saat 15:00`te milletvekilleri yemin edecek. En yaşlı üye geçici Meclis Başkanı olacak.

Anayasa göre, Cumhurbaşkanı; seçilen bir milletvekiline, Bakanlar Kurulunu kurması için görev verecek. Anayasa`ya göre burada bir süre yok. Cumhurbaşkanı bu görevi bu hafta içinde de verebilir, önümüzdeki ay içinde de verebilir.

- Bakanlar Kurulunu kurması için görev verilen milletvekili, güvenoyu alacak bir kabine oluşturur. Güvenoyu için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Şuan Ak Parti, 260`larda kaldığı için mutlak surette koalisyon olacak.
 
- Bakanlar Kurulunu kurması için görev verilen milletvekili, makul bir süre içinde kabinesini oluşturmalıdır. Ancak, bu konuda da Anayasa`da öngörülmüş bir süre yok.


BAKANLAR KURULU LİSTESİNİN MECLİSE SUNULMASIYLA ESKİ BAKANLAR KURULUNUN GÖREVİ BİTER
Bu hususlar Anayasa`da yazmamaktadır. Anayasa profesörü Ergun Özbudun`a göre Bakanlar Kurulu listesinin Meclise sunulmasıyla eski Bakanlar Kurulunun görevi sona erer. Güvenoyu alınması zorunlu değildir.

BAKANLAR KURULUNUN GÜVENOYU ALMASI
Anayasa Madde 96: Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. (183 vekil)Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasada başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz. (137)

SEÇİMİN TEKRARI NASIL OLUR?
Anayasa`nın 116. maddesine göre Bakanlar Kurulu güvenoyu alamaz ve 45 gün içinde de yeni Bakanlar Kurulu oluşturulamaz ise Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Ama bu bir zorunluluk değil. Cumhurbaşkanı isterse, bir Bakanlar Kurulu oluşması için başka vekillere de görev verebilir.