Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

Afyonkarahisar için yapılan her türlü destek ve katkı bağlamında yürütülen iş ve işlemlerde proje bazlı çalışmayı ön koşul olarak benimseyen Vali Hakan Yusuf Güner’in önderliğinde Lavanta Yetiştiriciliği konusunda bir proje yapıldı.


Gıda, kozmetik ve parfüm sanayi, ilaç, temizlik ürünleri ve birçok alanda kullanılacak olan Lavantanın ilimizde yetiştirilmesi için Dazkırı Kaymakamlığı tarafından hazırlanan Lavanta Yetiştiriciliği projesinin tanıtım toplantısı Afyon Kocatepe Üniversitesi Şükrü Küçükkurt Konferans Salonunda Vali Hakan Yusuf Güner’in katılımıyla yapıldı.
 
 
Proje tanıtım toplantısına Vali Hakan Yusuf Güner’in yanı sıra Belediye Başkanı Yardımcısı Sabri Demirkapu, Vali Yardımcısı Ali Osman İşşen, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve öğretim görevlileri, Kaymakamlar, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile Lavanta Üretimine katkı ve destek sağlayabilecek kurum ve kuruluş temsilcileri katıldılar.
 
 
Toplantının açılış konuşması sırasında Tıbbi ve Itri Bitkilerin önemine değinen Vali Hakan Yusuf Güner;“ İhracat kalemleri arasında özellikle gıda ve et ürünleri önemli bir rakama sahip.


Bir ilin ihracatı demek, o ilin istihdamının gelişmesi demektir, o ilin sanayisinin kurumsallaşması demektir, o ilin gelişmesi demektir, potansiyelini keşfetmesi potansiyelini daha güçlü hale getirmesi demektir. Bu yönü ile ilimizde hepinizin bildiği gibi ve üniversitemizin de gayet ve destekleri ile bir Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi kuruldu.


Bu merkezin amacı Afyonkarahisar’da üretilen bitkilerden elde edilen ihracat kalemlerini artırmaktır. Şu anda ilimizde birçoğunuzun belki fikir sahibi olmadığı ama çok büyük bir güzelliğe sahip gidip tavsiye ettiğim tıbbi ve ıtri bitkiler var. Itri bitkiler merkezinde her çeşit bitkinin yağı esans haline getirilip ihracata yada iç piyasaya sürülebiliyor. Bu anlamda ilimizde yaptığımız araştırmalar konusunda birazdan Dazkırı Kaymakamımız, üniversitemiz ve TÜBİTAK yetkililerimiz arzda bulunacaklar.


İlimiz lavanta konusunda Türkiye’ye ve dünyaya örnek olabilecek zenginliğe, iklime, floraya ve araziye sahip bir il konumundadır. Çiftçilerimize yeni bir gelir kalemi oluşturabilecek bir lavanta yetiştiriciliği potansiyeli şu anda ilimizde mevcuttur. Lavanta dendiği zaman birazda akla çok nazlı, yetiştirilmesi sıkıntılı bir bitki türü geliyor. Şahsen benim aklıma öyle geliyor idi. Fakat rektör beyin, tarım müdürlüğünün ve TÜBİTAK’ın özellikle kaymakam kardeşimiz burada zannediyorum onun bana izahları sonunda ilimizde çok rahat yetiştirilebilecek bir bitki olduğunu ve bunu geliştirmek için her türlü desteği ve katkıyı il olarak top yekün oluşturmamız gerektiğini hissettim.


Bu yönü ile özellikle ilçe belediye başkanı kardeşlerimizi, ilçe kaymakamlarımızı, ilimizin lokomotifi olan ticaret odası başkanımızı, İl Tarım Müdürümüzü ve diğer paydaşlarımızı bu toplantıya davet ettim. Çünkü bu önce yetiştirmeye dayalı, daha sonrada yağını elde edip ihracata dayalı bir ürün. Rahmetli Adnan Kahveci hayatta iken kivi denilen bir ürünü Türkiye’de kimse tanımıyordu. Hem ülkemiz açısından, hem de Karadeniz açısından çaya alternatif bir ürün haline geldi. Sürekli aynı ürünün ekilmesi toprağın, havanın belli bir süre sonra etkinliğini ve verimini düşürüyor. Bu yönü ile Karadeniz’de şu anda çaya alternatif olarak kabul edilen ürün kivi bitkisidir.


Bu çerçevede ilimizde et sektörünün gelişmiş olması, gıda sektörünün gelişmiş olması bunlara dayalı ihracat kalemlerinin olması bizim bu yörede maksimum yararlanmayı elde ettiğimiz sonucuna bizi götürmemelidir. Bu yönü ile dünyada Fransa’ya rakip olacak, Fransa’ya alternatif bir potansiyelin biz Afyonkarahisar ilinde ve ilçelerinde oluşturulabileceğini düşünüyoruz. Nasıl bir gülün ismi geçince Isparta akla geliyor ise neden lavantanın ismi geçtiği zaman Afyonkarahisar akla gelmesin noktasından biz yola çıktık.


Bazı gerçekler önce hayalle başlar, sonra bu hayaller uygulamalara riayet eder ve iş tamamen ilimizi kapsayacak kitlesel bir uygulama haline gelir. Bu yönü ile TÜBİTAK’ın, Üniversitemizin, Tarım Müdürlüğünün, Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinin, kaymakamların, belediye başkanlarının ve il özel idaresinin bu işin içinde olması bu işin var olmasının anahtarı olacaktır. Çünkü sahada çiftçilerimize, kadınlarımıza, köylerimize bir şeyi var edecek sizlersiniz. Ben buraya gelmeden önce Tunceli Valisiydim biliyorsunuz. Tunceli’de tek diş, tek kök sarımsak yetiştirilirdi ve bu şu anda Türkiye’de ihracat değeri en yüksek olan, piyasa değeri en fazla olan sarımsak türüdür.


Önce bu sarımsağın patentinin ismini Tunceli sarımsağı diye işaretlemesini yaptık, daha sonra bu sarımsağın tohumunu çeşitli ajans projeleri ile özel idare kaynakları ile özel idarenin muhatap olduğu köylerde ektirdik. Daha sonra bu ekilen sarımsak vatandaşa gelir olarak dönmeye başladı. Vatandaşlara tohumu verdik ektiler, hasat zamanı da tohumu iade ettiler ve kalan ürünü de sattılar. Annelerimizin, kadınlarımızın bir gelir kaynağı olmaya başladı.


Ve bizden sonraki dönemde de bu devam ettiriliyor. Neden lavanta bu yönü ile Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi varsa, laboratuar varsa, tarım müdürlüğü varsa ve her şey buna çok uygunsa ve bunu bir ilçemizde de uygulamasına başlandı ise neden il genelinde uygulanmasın. Bizim çıkış noktamız budur.


Bu yönü ile ben kaymakamlara, il özel idaresinden kaynak kullandırmaya kaynak sunmaya hazırım. Belediye başkanlarımıza proje hazırlayarak Zafer Kalkınma Ajansından ya da diğer fonlardan destek olmaya hazırım. Bu yönü ile ve bu konuda şehrin bir dikkatini çekme adına buradayım. Neden yeni bir şey çünkü yeni bir şeye dikkat çekmek zordur. Özdilek açılırsa Afium olur, ama Özdilek olmadan bir şeyi anlatmak zordur. Bu lavanta konusu da aynı Özdilek gibi bir meseledir. Var olduğu, fark edildiği, gelir getirdiği anlaşıldığı zaman ben inanıyorum ki nice Afium’un, nice alışveriş merkezlerinin kurulmasına vesile olacaktır. Hikayenin diğer kısmını uygulayanlardan ve uygulayacaklardan dinlemenin faydalı olduğunu düşünüyorum.“dedi.
 
Vali Hakan Yusuf Güner’in konuşmasının akabinde Dazkırı Kaymakamı M. Beşir Nursaçan ‘Dazkırı’da Lavanta Yetiştiriciliği’ hakkında sunum yaptı.
 
 
Sunum sırasında Lavanta Yetiştiriciliği konusunda Türkiye genelinde Isparta Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köy’ünden sonda 2. Sırada olduğunu, bu başarının da Vali Hakan Yusuf Güner’in Kaymakamların yönlendirmesi ve koyduğu hedefler doğrultusunda sağladığını belirtti.
 
Bu sözün devamında Kaymakam Nursaçan’nı tebrik eden Vali Güner, benim istediğim Kaymakam modeli budur, il müdürü budur diyerek, Kaymakam Nursaçan’ı toplantıdaki katılımcılar ile birlikte alkışladı. Valimiz Güner, üreten, geliştiren ve yenilikçi kişilerin var olmasının ilimiz için önemli olduğunu vurgularken bu yöntem ve tarzda çalışan ve faaliyet gösteren herkesin yanında olacağını belirtti.
 
Daha sonra AKÜ Tıbbi ve Itri Bitkiler Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Erol’un ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Tarihi, Önemi, Üretimi ve Ticareti’ hakkında sunumunun TÜBİTAK Yetkilisi Başuzman Dr. Elif Ece İlter konuyla ilgili TÜBİTAK destekleri hakkında bilgiler verdi.
 
 
Tüm sunum ve konuşmaların sonunda ise toplantı hakkında bir değerlendirme yapan Valimiz Hakan Yusuf Güner; “Bu çalışma çok güzel ve örnek bir çalışmadır. Bizler bir şeyler ortaya koymak istiyorsak önce bunu başlatacak ve uygulayacağız. Bu anlamda da Dazkırı Kaymakamımızı kutluyorum. Kendisi sahada var olmuştur. Ben bu konunun desteklenmesini istiyorum.


Bu konuda da Üniversitemizin birçok desteğinin olacağını inanıyorum. Lavanta üretiminin sanayi, turizm ve ekonomi gibi alanlarda birçok katkısı olacaktır. Lavanta üretiminde alıcılarda üreticinin ayağına geliyor. Yani üretimden pazarlanmasında hiçbir sıkıntı olmayacağını biliyoruz. Dazkırı’da ki bu örnek uygulamanın tüm ilçelerimizde de uygulanacağını inanıyorum.


Lavanta yetiştirilmesinin öğretilmesi ve benimsenmesi konusunda da Dazkırı Kaymakamımız yardımcı olacaktır. Ben bu başarının ortaya konulmasında ve artarak devam ettirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu üretimin Afyonkarahisar’a büyük katkı sağlanacağına inanıyorum.“dedi.
 
 
‘İlimizde Lavanta Yetiştiriciliğinin Katkılarının Önemi ve Değerlendirilmesi toplantısı karşılıklı görüş alış veriş ile sona erdi.Toplantının sonunda misafirlere perakende satışı 60-70 TL ve raf ücreti 150-200 TL’leri bulan lavanta balı ikram edildi.