Gözden kaçırmayın

Afyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptıAfyon Belediyesi kamu oyuna duyuru yaptı

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ön bahçe mesafelerini İmar Kanunu`na aykırı olarak kullanan cafe ve restoranlara yönelik artan şikayetler üzerine, işletme sahipleriyle bir araya geldi.

           
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan gelen yazı doğrultusunda, uygulanacak yasal işlemleri anlatan Başkan Çoban, işletme sahiplerinin `yıkım ve para cezasıyla` karşı karşıya kaldığı konunun çözümü için yasal düzenleme gerektiğini söyledi.

           
Göreve geldikleri günden beri bu konuya hep çözüm amaçlı yaklaştıklarını kaydeden Başkan Çoban,  2011 yılında cafe sahipleriyle bir toplantı yaptıklarını hatırlatarak, "O günkü toplantıda üstüne bas basa; Yarın mağdur olacaksınız, lütfen bizim arkadaşlarımızın gösterdiği şekil dışına çıkmayın ve İmar Kanunu`nun 32, 34 ve 42. maddesine aykırı işlem yapmayın” diye uyarmıştık.


Sigara yasağından sonra bunun fiili bir durum oluşturduğunu belirtmiştik. Ancak önce dışarı masa sandalye atılmaya başlandı. Sonra güneş geldi yağmur yağdı denilip perde çekildi. Kışın soğuk oluyor diye etrafı kapatıldı. Sonra `bu iş tuttu` denilerek nitelikli sabit yapılar yapılmaya başlandı. Tabi bu yapılaşmalar sadece ilimizde değil Tüm Türkiye`de yapıldı" dedi.


Bazı cafe sahiplerinin Belediye`ye gelerek “Başka İllerde bu tür imalatlara müsaade ediliyor” diye görüş belirttiğini ancak; özellikle 2009’dan sonra birçok belediyenin bu tür imalatlara para cezası uyguladığını ve yıkım kararı verdiğini, ayrıca Savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Başkan Çoban, Belediye olarak bu konuda en geç hareket eden belediyelerden bir tanesi olduklarını söyledi.

"GÖRMEZDEN GELEMEZDİK"

Yapı nizamlarıyla ilgili düzenlemenin İmar Kanunu`nda belirgin ifadelerle yer aldığını kaydeden Başkan Çoban, "Biliyorsunuz inşaat yapacağınız zaman Belediye`den çap alınıyor. O çapta çekme mesafeleri, kat yüksekliği bir de yapacağı kapalı alan metrekaresi yazıyor.


Zaten gerek müteahhitler gerekse de şahıslar o çapta ne yazıyorsa fazlasıyla kullanıyor. Dolayısıyla hukuki olarak bir binada apartman sakinlerinin, mülk sahibi olsa dahi bahçe mesafesi olarak bir metrekare bile kapalı alan yapma hakkı yok. Ama dediğimiz gibi bu tür kapalı alanlar, cafe ve restoran gibi işletmeler için sık sık yapılıyor. Şikayet olunca da Belediye`nin görmezden gelme imkanı olmuyor"  diye konuştu.

"YASAL İŞLEM YAPMAK ZORUNDAYIZ"

2006 yılından bu yana bu tür işletmeler için şikayetler yapıldığına dikkat çeken Başkan Çoban, "Hem işletme sahiplerinin hem de vatandaşların mağdur olmaması için konuya titizlikle yaklaştık. İmar Hukuku konusunda 3 tane kitap yazan Hakimlik mesleği icra eden Hukukçulara, `Bu konuda çıkış yolu veya örnek bir karar var mı` diye sordum. Maalesef aldığım cevap olumsuz oldu.


Hatta  bazı Hakim arkadaşlarımız meskenlerdeki balkonlara yapılan cam balkon sistemlerine bile yıkım kararı verildiğini ve mahkemelerce bu kararların uygun bulunduğunu belirttiler. Çevre illere ve başka illere telefon açtık, görüşmelerde bulunduk ve bir çıkış yolunun olmadığını onlarda söylediler.


Hangi belediyeyi aradıysak şikayet olunca işlem yapıyoruz, yıkım kararı alıyoruz cevabını aldık. Yani mağduriyet oluşmaması için elimizden geleni yaptık ancak sizleri tatmin edecek bir çözüm bulamadık,  Şu anki gelinen noktada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`ndan gelen yazı doğrultusunda, yasal işlem yapmaktan başka bir seçeneğimiz yoktu. Gelen emredici yazıyı bir hukukçuya ya da Belediye işlerinden anlayan bir kişiye gösterin, desin ki; Belediye şunu yapabilir, onu yapmaya hazırız" dedi.

"ÇÖZÜM İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART"

Belediye encümeninin, İmar Kanunu`na aykırı yapıların yıkılması ve işletme sahiplerine 2 bin TL para cezası kesilmesi yönünde karar aldığını belirten Başkan Çoban, kararın ardından bazı işletme sahiplerinin, "80 ilde uygulanmıyor sadece Afyonkarahisar`da uygulanıyor" şeklinde iddialar ortaya attığını söyledi.


İddiaların asılsız ve yersiz olduğunu ifade eden Başkan Çoban, benzer kararları, 3-4 yıl önce uygulayan İzmir, Salihli, Çankaya, Düzce, Beyoğlu, Fethiye, Gölbaşı, Lüleburgaz, Eskişehir, Isparta ve diğer belediyeleri örnek gösterdi. Slayt gösteri üzerinde bu belediyelerin haber olmuş uygulamalarını işletme sahipleriyle paylaşan Başkan Çoban, bugüne kadar cezadan değil, çözümden yana olduklarını ancak, çözüm için yasal düzenleme gerektiğini dile getirdi.

İŞLETME SAHİPLERİ YARGIYA GİDECEK

Yasal düzenleme olmadan belediyenin yapabileceği bir şey olmadığını vurgulayan Başkan Çoban, işletme sahiplerinin önerilerini de dinledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`ın kendileriyle bir araya gelmesinden ve yaklaşımından memnun olan işletme sahipleri, mağdur olacaklarını belirterek, yargıya başvurma noktasında görüş birliğine vardı.


İşletme sahiplerinin yargıya başvurusundan mutlu olacaklarını kaydeden Başkan Çoban, konuyla ilgili en kısa sürede yasal düzenleme çıkması yönünde temennide bulundu.