Gözden kaçırmayın

Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülVali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine Ödül

Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Sağlık Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Çalıştayı Eylem Planı Projeleri bünyesindeki “Sağlık Turizmi Eylem Planı Kapsamında Tanıtım ve Hazırlık Çalışmalarının Yapılması” konulu projeler üzerinde çalışılacağını söyledi.


Vali Hakan Yusuf Güner’in özellikle üzerinde durduğu vizyon ve proje çalışmaları başlığı altında Sağlık Müdürlüğü olarak faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Dr. Necip Yemenici, “Söz konusu projedeki amacımız ilimizin Termal Turizm dalında yazılı ve görsel basın yolu ile vatandaşlarımızı konu hakkında bilgilendirmek, ülke çapında ve yurtdışında tanıtımını sağlamaktır.” dedi.

Termal Turizm denilince “Termomineral su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan kür (tedavi) uygulamaları yanı sıra termal suların eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanımı ile meydana gelen turizm türü”nün akla gelmesi gerektiğini vurgulayan Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, ilimizin bu açıdan oldukça avantajlı olduğunu söyledi.

İlimiz Merkez’de 9, İhsaniye İlçesi’nde 8 ve Sandıklı İlçesi’nde 4 adet olmak üzere toplam 21 adet izinli Termal Tesis bulunduğunu belirten Dr. Yemenici “İlimizde Kaplıca bölgeleri Ömer-Gecek, Gazlıgöl, Bolvadin Heybeli ve Sandıklı havzası olmak üzere 4 bölgeden oluşuyor. Termal tesislerimiz banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde, noninflamatuvar eklem hastalıklarında, yumuşak doku hastalıkların tedavisinde, nörolojik rahatsızlıklarda tamamlayıcı tedavi uygulamalarında kullanılabilir niteliktedir.” dedi.


Bu tesislerin denetimleri, hijyen kurallarına uyup uymaması noktasında da Sağlık Müdürü Dr. Yemenici şu bilgileri verdi; “Bu termal tesislerin, Halk Sağlığı Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi tarafından ilgili yönetmelik kapsamında 3 aylık periyotlarla yılda 4 defa, yüzme havuzlarının faal olduğu sürece de ayda bir defa olmak üzere denetimleri yapılmaktadır.


Kullanım yerlerinden ve havuz içerisinden mikrobiyolojik ve kimyasal termal su numuneleri alınmakta, analiz sonuçları değerlendirilmektedir. Buna göre ilgili tesis uyarılmakta ya da yasal yaptırımlara maruz kalmaktadır.”