Gözden kaçırmayın

Vali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine ÖdülVali Yiğitbaşının Mutluluk Kervanı Projesine Ödül

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Bildiler konuk olarak katıldı.

Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Bildiler programda alanıyla ilgili bilgiler verdi.


“Damar cerrahisi çok geniş bir hastalık grubunu kapsar”

Kalp ve Damar Cerrahisi alanının hitap ettiği hastalıklarla ilgili çok geniş bir alan olduğunu kaydeden Bildiler, “Kalp ve Damar cerrahisi, kalp ve damar hastalıklarının daha çok cerrahi alanıyla ilgilenir.


Alanımız kalp cerrahisi ve damar cerrahisi olmak üzere ikiye ayrılır. Kalp cerrahisinde halkımızın da by-pass olarak bildiği ameliyat en sık yapılan ameliyattır. Bunun dışında kalbi ilgilendiren her türlü cerrahi bu alanın içindedir.


Kapak değişimleri, kapak onarımları, kalpten çıkan damarların genişliği veya yırtılmasıyla ilgili ameliyatlar, doğumdan itibaren çıkan bir takım kalp kusurlarının giderilmesi ve kalp nakli ameliyatları kalp cerrahisinin alanındadır. Damar cerrahisi ise çok geniş bir hastalık grubunu kapsar. Varis, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalığın hem ilaçla, hem de cerrahi olarak tedavisi damar cerrahisinin içerisinde yer alır” şeklinde bilgi verdi.

“Kardiyoloji ile ilgili hastalıkların cerrahi kısmını Kalp ve Damar cerrahisi üstlenir”

Kalp ve Damar Cerrahisi ile Kardiyoloji alanlarının genelde karıştırıldığını söyleyen Bildiler, “Kardiyoloji uzmanları bizim hastaların tedavisi konusunda birlikte çalıştığımız kişilerdir. Kardiyoloji, kalp hastalıklarının daha çok tanısı ve ilaç veya balonla tedavisi konusunda çalışan bir branştır.


Biz Kardiyoloji’nin tedavisine uygun olmayan konularda kalp cerrahisi devreye gireriz. Kardiyoloji ile ilgili hastalıkların cerrahi kısmını Kalp ve Damar cerrahisi üstlenir. Damarsal hastalıkların ise hem ilaç hem de cerrahi kısmını biz üstleniyoruz” diye konuştu.

“Varisin çok çeşitli tedavileri vardır”

Varis hastalığıyla ilgili bilgiler de veren Bildiler, “Varis hastalığının en sık belirtisi gün içerisinde bacaklarda giderek artan yorgunluk hissidir. Şişlik, ağrı, ısı artışı görülür. Zamanında tedavi edilmezse tedavisi zorlaşır.


Varisin çok çeşitli tedavileri vardır. Eskiden varis çorabı ve ilaç tedavisi uygular, sonrasında klasik cerrahi yöntem yapılırdı. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde varis hastalığının tedavi yöntemlerinde gelişmeler oldu. Bunların en önemlilerinden biri lazerle varis tedavisi.


Biz de Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde bu yöntemi uyguluyoruz. Lazerle varis tedavisi açık varis tedavisine göre daha artıları olan bir sistem. Hastaların konforu daha yüksek” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.