Gözden kaçırmayın
Köylülerin su kavgasına Valilik son noktayı koyduKültürel yayınlara desteğini sürdüren Afyonkarahisar Belediyesi`nin katkılarıyla iki günde iki büyük eser yayınlandı.
Araştırmacı Yazar Fevzi Kaya ve Müze Müdürü Mevlüt Üyümez`in kaleme aldığı "Geçmişten Günümüze Afyonkarahisar Çeşmeleri Kitabı" Afyonkarahisar Belediyesi`nin katkılarıyla basılarak, kültürel yayınlar arasındaki yerini aldı.
AKÜ Öğretim Görevlisi Türker Göksel`in hazırladığı `Sorunlu Çemberler` isimli kitabın ardından, bir büyük eser daha Afyonkarahisar Belediyesi`nin katkılarıyla okuyucularıyla buluştu.
Araştırmacı Yazar Fevzi Kaya ve Müze Müdürü Mevlüt Üyümez`in kaleme aldığı "Geçmişten Günümüze Afyonkarahisar Çeşmeleri Kitabı" yayınlandı.
"156 ÇEŞMEYİ TEK TEK ARAŞTIRDIK"
Güral Termal Otel`de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtımı yapılan kitabın yazarlarından Mevlüt Üyümez, Afyonkarahisar merkezde bulunun 156 adet çeşmeyi inceleyip araştırdıklarını söyledi. Kitabı, geçmişten günümüze kültür varlıklarımızı tanıtmak ve gelecek nesillere aktırmak amacıyla hazırladıklarını kaydeden Üyümez, desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`a teşekkür etti.
"AFYONKARAHİSAR TÜRBELERİNİ DE İNCELEYECEĞİZ"
Araştırmacı Yazar Fevzi Kaya ise 2007-2014 yılları arasında mahalle mahalle sokak sokak dolaşarak bu eseri ortaya çıkardıklarını belirterek, "Biz asılında bu kitabı, tarihi Afyonkarahisar çeşmeleri olarak hazırlamayı düşünüyorduk. Fakat bir çeşmeyi incelerken, "illa yazmanız için çeşmenin eski mi olması gerekiyor` şeklinde görüşler gelince, geçmişten günümüze tüm çeşmeleri araştırmaya karar verdik.
Alan Kılavuzu Hasan Özpınar`ın da eski fotoğraf desteğiyle bu eseri ortaya çıkardık" dedi. Kaya, önümüzdeki yıllarda Afyonkarahisar türbelerini de inceleyip yine Belediye Başkanı Burhanettin Çoban`ın katkılarıyla kamuoyuna sunmayı düşündüklerini söyledi.
"HEM GÜNÜMÜZ HEM DE GELECEK İÇİN ÖNEMLİ BİR ESER"
Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü`nün özellikle son beş yıldır ilimizin değerleriyle ilgili çok güzel çalışmalar yaptığını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da Afyonkarahisar merkezde bulunan ve hizmet veren tüm çeşmelerin anlatıldığı kitabın, hem bugünümüz hem de geleceğimiz açısından büyük önem arz ettiğini kaydetti.
Afyonkarahisar kültür yayınlarına bir eseri daha katmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Çoban, Araştırmacı Yazar Fevzi Kaya`ya, Müze Müdürü Mevlüt Üyümez`e destek veren Alan Kılavuzu Hasan Özpınar`a ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık ile birlikte tüm müdürlük personeline teşekkür etti.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ayrıca kitabın takdim kısmında şu görüşlere yer verdi:
Su Kültürümüz
Su hayattır, vazgeçilmezdir. Başta insan olmak üzere tüm canlıların yaşamlarını sürdürmesi için su gereklidir.
Geçmişten günümüze suyun vazgeçilmez olduğunu gören insanoğlu medeniyetle birlikte bir su kültürü oluşturmuştur.
Milletimiz tarih boyunca sahip olduğu medeniyetiyle her zaman öne çıkmıştır. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Türk Milleti’nin sahip olduğu inancın gereği su kültürü de zengindir. Bu nedenle günümüze ulaşan kültür mirası yapılarımızın birçoğu su kültürümüzle ilgilidir. Zamana meydan okuyan; köprüler, kemerler, su değirmenleri, kuyular, çeşmeler, sebiller, hamamlar, şadırvanlar, su yolları ve su sarnıçları suyun korunması, kullanılması ile ilgilidir.
“Su gibi aziz ol” deyiminde olduğu gibi suyun kullanımına aracılık edenler her zaman hayırla anılmışlardır. Suyu ikram eden, hayırlı bir amaç için su yolları, sarnıçları, köprüleri, kuyuları, değirmenleri, şadırvanlar, çeşme ve sebilleri ile hamamları yapanlar Türk-İslam Toplumu’nda hayra aracılık edenler olarak hep saygı ve şükranla karşılanmışlardır.
Günlük hayatımızda eskiye göre yaygın olmasa bile önemli güzergâhlar üzerinde ve şehrimizin belirgin noktalarında görmeye devam ettiğimiz çeşmelerimiz bu kadim kültürümüzün bir parçası olmaya devam ediyor.
Geçmişten günümüze ulaşan tarihi çeşmelerimizle birlikte son dönem çeşmelerimizin sayısının hızla artması hayırsever ve kadirşinas Afyonkarahisarlıların katkılarıyla olmaktadır. Burada hayırsever ve kadirşinas Afyonkarahisarlılar ile halkımıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. İnancımız gereği biliyoruz ki yaptıkları bu hayırlarla amel defterleri sonsuza kadar açık kalacak. Çeşmelerinden, hayratlarından su içen insanların “ Su gibi aziz ol” dualarıyla su gibi tertemiz şükran duyguları hayrat sahibine kadar ulaşacak. Bu kadar yüce ve sonsuza kadar sürecek bir amelin varlığı ne kadar değerli.
Son dönemde yaptığımız yatırımlarımızla şekillenmeye devam eden Afyonkarahisarımız’da sayısı artan çeşmelerimizle birlikte su yapılarının yapımına büyük önem veriyoruz. Şehrimiz için bunun en güzel örneği Akarçay Rekreasyon Alanı’dır. Daha yarım yüzyıl öncesine kadar insanların hatıralarında eğlendiren yer olarak bilinen Akarçay kirlendikten sonra bu özelliğinden hızlı bir şekilde uzaklaşmıştı.
Şimdi ise Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yaptığı değerli katkılarla gerçekleştirdiğimiz Akarçay Rekreasyon Alanı düzenlemesi sayesinde Afyonkarahisarlılar suyun gücünü bir kez daha gördükleri benzersiz bir güzellikle karşılaştılar.
Üzerinde nehir teknesi ile seyahat edilen, çevresindeki sosyal donatıları ve spor tesisleri, köprüleri, su kemeri ve 81.300 metrekarelik yeşil alanıyla Akarçay Rekreasyon Alanı bizleri eğlendirip, dinlendiriyor. Akarçay Rekreasyon Alanı AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığınca düzenlenen “4. Yaşanabilir ve Estetik Şehirler Sempozyumu”nda jüri özel ödülüne layık görülerek Türkiye’de ödüllü ve özgün bir çalışma olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Geçmişten günümüze ulaşan Afyonkarahisar Çeşmelerimizin yaşatılması için Belediye olarak restore çalışmalarına başladık. İlk aşamada 31 tarihi çeşmenin aslına uygun olarak restore edeceğiz. Kitabın yayın hazırlığında olduğu anda ilk olarak 7 tarihi çeşmemizde restore çalışmasına başladık. Yakın bir zamanda bu çeşmelerimiz mahzun olmadan yine gelip geçen herkese içme suyunun ulaştırıldığı yaşayan çeşmeler haline gelecek.
Belediyemizin geride kalan dönemde önemli bir çalışması da Kadınana suyumuzun şehir merkezinde oluşturulan birçok çeşmede akmasını sağlamak olmuştur.
Suyun gücü ve güzelliğiyle tamamlamak üzere olduğumuz Kent Ormanı Şelalesi’nde halkımız suyun kullanımında güzel bir örneği görerek piknik yapacaklar.
Yine vaatlerimiz arasında bulunan temalı park Ömer Gecek Termal Parkı’nı termal suyu kullanarak yine bu çalışma dönemimizde halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.
Günümüze ulaşan 124 çeşme ile günümüze ulaşamayan 32 tarihi çeşmeyi bizler için kitaplaştıran Afyonkarahisar sevdalısı İlahiyatçı, Eğitimci-Yazar Fevzi Kaya ve Arkeoloji Müzesi Müdürümüz Arkeolog Araştırmacı-Yazar Mevlüt Üyümez’e Afyonkarahisarlılar adına şükranlarımı sunuyorum.
Kitap çalışması sırasında yazarlarımıza yardımlarını esirgemeyen Yrd. Doç. Dr. Selim Kaya, Arkeolog Ahmet İlaslı, Yüntaş Genel Müdürü Mehmet Sarlık, Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emine Emel Sarlık, Araştırmacı-Yazar Hasan Özpunar, Grafiker Ramazan Gölcük ile Cengiz Genel, Osman Soytürk ve Sibel Karaman Bilen’e teşekkür ediyorum.
Belediyemiz Kültür Şehri Afyonkarahisar olmanın bir sorumluluğunu daha “Geçmişten Günümüze Afyonkarahisar Çeşmeleri” kitabıyla yerine getiriyor. Yazarların, katkıda bulunanların eline ve beynine sağlık diyorum.
Afyonkarahisar için üreten, koşturan ve hizmet eden tüm araştırmacı-yazar ve bilim adamlarımıza tüm halkımız adına bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum.
“Geçmişten Günümüze Afyonkarahisar Çeşmeleri” kitabını Afyonkarahisarlılar, halkımız ve bilim dünyasına armağan ediyorum.
Afyonkarahisarlılar ile Afyonkarahisar’da yaşayan tüm halkımıza saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Yorumlar
Yorum Yap