Gözden kaçırmayın
İsrail ve Lübnan arasında ateşkesAB üyeleri, zirveye çıkan mülteci dalgası nedeniyle birbirlerine düştü. Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, mültecileri durdurmak için sınıra dikenli tel örgü çeken Macaristan`ı ağır şekilde eleştirdi.
Dikenli teli ‘hayvanlar için bile` kullanmadıklarını söyleyen Fabius`a Macar mevkidaşı gecikmeden karşılık verdi.
Tarihinin en büyük mülteci krizine cevap vermekte zorlanan Avrupa Birliği üyeleri, mültecilere karşı takınılacak tavır konusunda birbirlerine düştü. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, on binlerce mültecinin AB sınırlarına girdiği ilk ülke olan Macaristan`ın Sırbistan sınırında inşa ettiği tel örgü duvarını eleştirdi. Bu önlemin aşırı derecede sert olduğunu savunan Fabius, “Macaristan, değerleri olan Avrupa`nın bir parçası ve hayvanlar için bile kullanmadığımız çitler kurarak o değerlere saygısızlık yapmış oluyoruz.” ifadelerini kulandı.
AB`nin diğer büyük iki ülkesi Almanya ve İngiltere de yaşanan büyük mülteci akınından en çok etkilenen Yunanistan, Macaristan ve İtalya gibi ülkelere mültecilerin ‘haysiyetine` sahip çıkma çağrısında bulundu. 175 kilometre uzunluğundaki tel örgüyü bitirmeye çalışan Macaristan hükümeti ise Fabius`un açıklamalarına sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Fransız mevkidaşının açıklamalarını ‘şoke edici ve temelsiz yargılar` olarak değerlendirdi. Ülkesindeki Fransız diplomatik temsilcisinin bakanlığa çağırılacağını bildirdi. Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilerin üye ülkeleri arasında adil şekilde dağıtımı sağlanamadığı takdirde Schengen vize rejiminin sorgulanmaya başlayacağını söyledi.
Mülteci krizinde ‘başarısız` olduğunu itiraf eden AB`nin 28 üyesinin içişleri bakanları, 14 Eylül`de yeni bir olağanüstü kriz zirvesi için toplantıya çağırıldı. AB üyeleri, geçtiğimiz temmuzdaki zirvede 40 bin mültecinin kendi aralarında nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşamamıştı. Mültecilerin birliğe ilk girdiği ülkeler, AB`nin büyük ekonomilerini üzerlerine düşeni yapmamakla itham ediyor.
Bu yıl içerisinde 800 bin iltica başvurusu alacağı tahmininde bulunan Almanya ise mültecilerin ilk ayak bastıkları AB ülkesinde kayıtlara girmeleri için merkezler kurulmasında ısrar ediyor. Macaristan`ın hazırlamaya başladığı yeni iltica yasa taslağı, AB`nin mültecilere tanıdığı hakları çiğnemekle eleştirilirken Budapeşte yönetimi tüm eleştirilere kulak tıkıyor.
Yeni yasayla birlikte binlerce mültecinin Sırbistan`a gönderilmesi planlanıyor. AB`nin sınır güvenliğinden sorumlu Frontex`e göre Birlik sınırlarına yalnızca bu yıl giren mültecilerin sayısı 340 bini buldu. Bu mültecilerden 150 bini ise Macaristan yoluyla AB topraklarına giriş yaptı. BM rakamlarına göre 2015`in ilk 8 ayında Akdeniz`i geçmeye çalışırken boğulanların sayısı da 2 bin 700`ü buldu. Zaman.com.tr
Yorumlar
Yorum Yap