Gözden kaçırmayın

Emniyetten uyuşturucu operasyonuEmniyetten uyuşturucu operasyonu

Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programında bu hafta diş hastalıkları konuşuldu.


Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunduğu programa Afyonkarahisar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Burak Aldanmaz konuk olarak katıldı.

“Genel olarak fırçalamayı ihmal ediyoruz”

Diş bakımının temelinin diş fırçalama olduğunu kaydeden Diş Hekimi Burak Aldanmaz, “Diş fırçalama işlemi bir sabah bir akşam olmak üzere günde 2 kez mutlaka yapılmalıdır. Yapabilirse günde 3 kez de fırçalanabilir. Çok basit bir işlem olmasına rağmen diş fırçalama genelde ihmal ediliyor.


Ancak diş ağrısı çekince veya diş kaybı meydana gelince diş fırçalamanın önemi anlaşılıyor. Günde 2 kez fırçalamaya 2 dakikadan 4 dakika ayırarak diş sağlığımızı koruyabiliriz. Fırçalamanın yanı sıra ağız bakımı için ağız çalkalama solüsyonlarını da öneriyoruz. Sigara faktörü dolayısıyla da ağız ve diş sağlığı maalesef olumsuz etkileniyor.

Dişin renklenmesinden diş eti çekilmesine ve daha pek çok probleme sigara yol açıyor. Genel olarak fırçalamayı ihmal ediyoruz. Diş fırçalamayı yaşamımızda bir disiplin olarak kazanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Çocuklar anne ve babanın aynasıdır”

Ağız bakımı eksikliğinin diş çürümelerine yol açtığını söyleyen Aldanmaz, “Bazı genetik faktörlerde çürümeye neden olabilir. Kullandığımız diş fırçasının sertliği de dişleri ve dişetini etkiler. Özellikle çocuklarda şeker ve çikolatanın sık tüketilmesi çürümelere daha fazla neden olur.


Karamel tarzı diş üzerine yapışan şekerleri çocuklarımızın yememeleri veya yedikten sonra da diş bakımını iyi yapmaları gerekir. Bu konuda anne ve babalara önemli görevler düşüyor. Anne ve babaların çocuklarını yanlarına alarak diş fırçalamayı onlara göstermeleri ve doğru örnek olmaları lazımdır. Çünkü çocuklar anne ve babanın aynasıdır. Onlardan gördüğünü uygularlar” diye bilgi verdi.

“Yetişkin diş macunu ile çocuklara has olan diş macunlarının flor içerikleri farklıdır”

Çocuklarla anne ve babaların kullandıkları diş macunlarının ayrı olması gerektiğini belirten Diş Hekimi Aldanmaz, “Yetişkin diş macunu ile çocuklara has olan diş macunlarının flor içerikleri farklıdır. Yetişkinlerin kullandıkları macunların floru daha fazla, çocukların kullandıklarının ise daha azdır.


Çocuklar dişlerini fırçalarken bazen yutabilirler. Eğer yetişkinlerin kullandığı macunu kullanırken yutarlarsa flor içeriği fazla olduğundan çocuğa zarar verebilir. Bu konuda da dikkatli olunmalıdır” şeklinde değerlendirmede bulundu.


Diş fırçalarının 2–3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Aldanmaz, 6 ayda yada bir yılda bir diş fırçası değiştirmenin doğru olmadığını kaydetti.

Kamu Hastaneler Kurumu Afyonkarahisar İl Genel Sekreterliği’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.